Українські "дочки" російських банків потребують термінової допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські "дочки" російських банків потребують термінової допомоги

Фондовий ринок
9103
Політична та економічна криза на Україні може негативно позначитися не тільки на всій банківській системі країни, але і на українських “дочках” російських банків. Без підтримки материнських банків на них чекає дефолт, пише російська Forbes.
Проблеми чекають, наприклад, шостий за розміром активів в країні “Промінвестбанк”, що належить ВЕБ, а також дочірні банки “Сбербанку”, ВТБ, “Газпромбанку” і “Альфа-банку”. Агентство Moody’s вважає, що без підтримки материнських банків всі вони близькі до дефолту, як і сама Україна.
Газета “Ведомости” наводить у зв’язку з цим дані Національного банку України, за якими на Україні діє 181 банк, з них 49 з іноземною участю (19 – з 100%-ю). Активи українських банків на 1 лютого становили 1,2 трлн гривень (125 млрд доларів), кредитний портфель – 913,1 млрд гривень, з яких прострочені кредити -7,8%.
На кінець січня міжнародні резерви становили 17,8 млрд доларів. За даними Bloomberg, Україна до кінця 2015 року повинна заплатити за своїми бондами 17 млрд доларів (з відсотками), ще 1 млрд доларів належить направити на погашення облігацій вже в червні цього року.
Кілька іноземних банків пішли з України за останні два роки, нагадує газета. Серед них німецький Commerzbank, австрійський Erste Bank і шведський Swedbank. Всі вони продавали дочірні банки із збитком.
Основна проблема банківської системи країни – її перевантаженість держоблігаціями. За оцінками Moody’s, на балансах українських банків перебуває близько 10 млрд доларів у вигляді держоблігацій. Це близько 7% активів і 45% сукупного капіталу банків України. Банки скуповували державні облігації, тому що це один з небагатьох ліквідних активів, під який вони могли отримати рефінансування в НБУ, який давав можливість частково формувати резерви за допомогою держпаперів.
Тепер, коли Україна знаходиться в переддефолтному стані, ці зобов’язання почали позначатися на фінансовому стані банків.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас