Чому український експорт важливий для Росії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому український експорт важливий для Росії?

Казна та Політика
6815
Росія і Україна традиційно є активними торговими партнерами, але дестабілізація ситуації всередині України може вкрай негативно вплинути на ці відносини. Цей фактор, безумовно, негативний для обох економік, але кому буде завдано більшої шкоди?
У 2012 р. товарообіг Росії і України становив $45,05 млрд. При цьому обсяг експорту товарів і послуг з Росії в Україну становив $27,2 млрд, а з України до Росії $18 млрд.
При цьому, за даними Росстату та Держкомстату України, частка України в зовнішньоторговельному обороті Росії становить 5,4% за підсумками 2012 р., тоді як в обороті України частка Росії сягає 29,4%. Таким чином, Україна є 5-м за величиною партнером Росії, а Росія – найбільшим партнером України.
Якщо подивитися на структуру товарообігу, то можна виділити п’ять основних груп українських товарів, поставки за якими становлять близько 90% експорту в Росію: машини, обладнання та транспортні засоби (39,2%), метали та вироби з них (21,3%), продовольчі товари та сільськогосподарська сировина (11,4%), продукція хімічної промисловості (10,8%), мінеральні продукти (7,6%).
Росія ж поставляє на Україну мінеральні продукти (67,2%), машини, обладнання та транспортні засоби (11,3%), хімічну промисловість (8,5%) і метали (6,9%).
Деякі сектори України повністю зав’язані на російський ринок, і якщо якась сторона почне обмежувати поставки, негативні наслідки будуть помітні для всіх.
Так, наприклад, близько 70% експорту молочної продукції надходить до Росії, а показник з твердого сиру сягає 80%. Експерти раніше відзначали, що переорієнтація на інші ринки практично неможлива в силу високої собівартості і смакових переваг споживачів.
Іншим прикладом є алкогольний сектор. Близько 90% продукції українських виноробів продається в Росії. Тут ситуація також дуже складна. Самі виробники зазначають, що знайти інші ринки збуту важко, оскільки українські, особливо кримські, вина не дуже цікаві споживачам, наприклад, в Європі.
Плодоовочева продукція є ще однією важливою статтею українського експорту. Тут до Росії також спрямовується близько 80% від усього обсягу експорту по цій групі.
Трохи краща ситуація в кондитерському секторі. Близько 60% українського шоколаду припадає на російський ринок, тобто місцевим виробникам все ж простіше буде переорієнтувати поставки.
З іншого боку, на території України є низка підприємств, поставки яких виключно важливі для Росії. Прикладом може служити запорізьке підприємство “Мотор Січ”, що займається виробництвом авіаційних двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Хоча частка Росії в загальному експорті підприємства невелика, близько 30%, компанія забезпечує потребу російської авіаційної промисловості в вертолітних двигунах більш ніж на 80%. Безперебійні поставки такої продукції важливі як для оборонного сектора Росії, так і для цивільної авіації.
Очевидно, що будь-яке зниження обсягів взаємної торгівлі буде негативне як для виробників на Україні, так і для їхніх партнерів і споживачів у Росії. Крім цього, є низка галузей і окремих підприємств, які мають стратегічне значення, збиток яких необхідно мінімізувати. Зробити це можна за рахунок прояву більшої гнучкості керівництва самих підприємств і регулюючих органів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас