Чому Україна має право вимагати від НАТО допомоги - версія Марчука — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Україна має право вимагати від НАТО допомоги - версія Марчука

Казна та Політика
2520
Україна має право вимагати від НАТО допомоги в охороні об’єктів критичної інфраструктури, включаючи атомні електростанції, газотранспортну систему, магістральний аміакопровід, що перебувають на її території, у зв’язку з розпочатою РФ військовою агресією відносно української держави, переконаний екс-секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО, 1999), екс-міністр оборони (2003-2004) України Євген Марчук.
Оцінюючи в ефірі одного з українських телеканалів дії російських військових на території України, і, в першу чергу, в Криму, останні декілька днів, а також оприлюднені на їх фоні заяви та рішення керівництва РФ, експерт констатував: “Відповідно до норм міжнародного права ці дії класифікуються як військова агресія”.
Оцінка аналітичної та оперативної інформації, зазначив екс-секретар РНБО, свідчить про те, що РФ проводить на території України складну політико-військову операцію “щодо створення поясу безпеки на кордоні з НАТО”.
“Це дорога операція з використанням засобів військово-технічної та електронної розвідки”, – підкреслив він.
За оцінками експерта, проведенню цієї операції передувала експертиза військової юстиції РФ, яка винесла висновок про те, яку договірно-правову базу порушує РФ у разі її здійснення. Крім Будапештського меморандуму, йдеться також і про базовий “Великий договір про дружбу і співробітництво між Україною і РФ” від 1994 року, підкреслив він.
Як зазначив екс-секретар РНБО, співпрацюючи більш ніж 20 років в програмою Трастового фонду НАТО/Партнерство заради миру (ПЗМ), беручи активну участь у миротворчих місіях НАТО в 10 “гарячих точках” світу, в сьогоднішній ситуації Україна має не тільки правове, а і моральне право вимагати скликання спеціальної сесії НАТО.
“Ми просимо допомогти в охороні ядерних об’єктів, газопроводу, аміакопроводу”, – сказав Марчук, підкресливши, що “це має бути термінове, позапротокольне рішення, Україна кричить: SOS! ALARM! Це не “рутинна” ситуація”.
“Рада безпеки ООН може прийняти рішення (про допомогу Україні), але РФ, будучи його постійним членом, заветує”, – пояснив експерт.
Як нагадав екс-секретар РНБО, на сьогодні на території України працює 15 ядерних блоків.
Перед військово-політичним керівництвом України стоїть серйозне завдання щодо забезпечення всіх необхідних заходів для відсічі агресії і забезпечення безпеки держави, підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас