Російські війська не відлякають західних інвесторів від України - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські війська не відлякають західних інвесторів від України - експерти

Казна та Політика
787
Не встигла Україна оговтатися від війни в центрі Києва, як новий агресор, вже зовнішній і куди більш грізний, заявив про намір “стабілізувати” ситуацію в нашій країні. У перший день весни Рада Федерації Росії дала дозвіл Володимиру Путіну використовувати збройні сили на території України, для “захисту проживаючих тут росіян від радикалів із Заходу”. Ця звістка буквально поставило на вуха всю світову громадськість. А розграбовану “папереднікамі” Україну взагалі шокувало – замість того, щоб терміново відновлювати економіку, новому уряду тепер, можливо, доведеться вставати на стежку війни.
Адже вже сьогодні приїжджає місія Міжнародного валютного фонду вирішувати питання надання такої необхідної фінансової допомоги. Цей візит був запланований ще до збройної російської інтервенції до Криму. За словами прем’єра Арсенія Яценюка, здійснюючи такі дії, Росія розраховувала, що нова українська влада відреагує на них введенням воєнного стану і поставить хрест на своїй економіці. Україна не повелася на провокацію, але питання в іншому – чи не відлякає зарубіжних кредиторів протистояння, яке виникло на території потенційного позичальника?
Delo.ua звернувся за коментарем до експертів Київської школи економіки. Один з викладачів цієї школи і водночас старший науковий співробітник Вищої школи економіки Санкт-Петербурга Володимир Вахітов озвучив як оптимістичний, так і песимістичний прогноз. За його словами, якщо ситуація не стабілізується, гроші отримати буде дуже складно. Але якщо стабілізується, і буде представлена ​​“осудна програма уряду” – то під неї можна буде отримати навіть більше, ніж обіцяла Росія в листопаді (15 млрд доларів – ред.). Володимир Вахітов нагадав, що Україна повинна в цьому році виплатити величезні гроші і Росії ($3 млрд), і МВФ ($3,7 млрд), і за зовнішніми облігаціями (близько $1 млрд), і їх потрібно десь взяти. Але потенційні джерела є – вже зараз ми чуємо багато заяв з боку Заходу про готовність підтримати Україну. “Я думаю, що частина грошей прийде у вигляді rollover, тобто реструктуризації боргів – перенесення на більш пізній термін. Ще частина – у вигляді технічної допомоги США. Наприклад, зброя і фахівці. Щось виділить МВФ, і це буде новий кредит. І щось виділять США та ЄС, але, для початку, рівно стільки, щоб закрити найбільші дірки”, – прогнозує експерт.
При цьому він підкреслив важливість отримання коштів на розвиток і назвав це завдання найбільш складним.
Професор Київської школи економіки Денис Нізалов також вважає, що в нинішній кризовій ситуації обсяги можливої ​​фінансової допомоги можуть бути переглянуті Заходом у бік збільшення. “Швидше за все, обсяги допомоги, в кредитах або іншій формі, збільшаться, але на інші цілі”, – сказав він у коментарі Delo.ua. При цьому очевидно, що іншими цілями буде посилення оборонної потужності України.
“Ніхто не відступиться від своїх обіцянок через агресивну поведінку нашого східного сусіда”, – вважає старший консультант школи, експерт у галузі економіки Михайло Колісник. Але підкреслює, що такі обсяги фінансування просто так ніхто не забезпечить. “Україна повинна підготувати конкретні економічні програми, під які кредити можна буде отримати без проблем, – закликає експерт. – Проте сьогодні всім нашим західним партнерам очевидно, що перш ніж займатися фінансовими проблемами, потрібно кинути всі сили на ліквідацію загрози, що нависла над Україною з боку Росії”. Що, власне, вже й зробила G7, зробивши кілька годин тому відповідну заяву.
Євген Кізілов
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас