Прокуратура Украины объявила незаконными референдумы в Крыму и Донецке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура Украины объявила незаконными референдумы в Крыму и Донецке

Кримінал
1785
Генпрокуратура України оголосила незаконними референдуми в Криму та Донецьку, анонсовані місцевою владою. Про це заявив генеральний прокурор Олег Махніцький.
За його словами, рішення місцевої влади суперечать конституції України, конституції Криму, законам про парламенті та уряді Криму. У зв’язку з цим, як вважають у прокуратурі, вони (рішення) «не створюють жодних правових наслідків».
Махніцький послався, зокрема, на статтю 2 конституції України, за якою Україна є унітарною державою з «цілісною і недоторканною територією».
Раніше, нагадаємо, парламент Криму висловив недовіру новому керівництву України і оголосив про проведення референдуму про статус регіону. Питання, який планується винести на всенародне обговорення, звучить наступним чином: «Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на основі договорів і угод?». Формулювання співвідноситься з конституцією Криму 1992 року (згодом скасованої), у статті 9 якій значилося, «Республіка Крим входить в державу Україна і визначає з нею свої відносини на основі Договору та угод». У тодішній редакції основного закону також було прописано, що «Республіка Крим на своїй території має верховним правом стосовно природних багатств, матеріальних, культурних і духовних цінностей, здійснює свої суверенні права і всю повноту влади на даній території».
Провести плебісцит планувалося 25 травня, одночасно з достроковими президентськими виборами на Україні. Проте 1 березня стало відомо, що терміни переглянуті. Новий прем’єр Криму Сергій Аксьонов повідомив, що голосування відбудеться вже 30 березня.
Референдум про «майбутнє Донбасу» анонсували і в Донецьку. Відповідну постанову прийняла міська рада (він звернувся до обласної ради з проханням про проведення плебісциту).
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас