Кому треба хвилюватись через девальвацію гривні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому треба хвилюватись через девальвацію гривні?

10003
Коли ми були маленькими, нам розказували страшні казки про сірого вовка. Виросли ми, і разом з нами виросли і казки, які перетворились у читання новин на ніч, а на зміну сірому вовку прийшли й інші герої – такі, як девальвація. Ця тема стала центром уваги через постійні коливання курсу. Гривня падає щораз нижче і швидше. Вчора Нацбанк зумів “відігнати” курс гривня-долар до 10,8 грн, а сьогодні вранці – іще на 50 копійок. Але наслідки такого падіння гривні усе ж будуть.
Ціни на імпортну техніку
Побутову та комп’ютерну техніку в Україну імпортують, а тому перерахування цін за новим курсом підніме цінники. Ще є можливість купити техніку за старою ціною у великих торгових мережах. Але до кінця місяця усі цінники в магазинах вже встигнуть обновитися. А от зекономити через покупку в інтернет-магазині вже не вийде – там ціни за новим курсом перераховують значно оперативніше.
Нафтопродукти
Більшість нафтопродуктів ввозяться до нас з-за кордону, тому їх ціна так само залежить від валютного курсу. За підрахунками “Консалтингової групи А-95”, близько 55% в ціні бензину в Україні складає світова вартість нафти і нафтопродуктів. Ще близько 30-35% – це податки, зокрема акцизний збір, який в Україні встановлений в євро. Тому на 90% паливо має валютну залежність. Як пояснив директор групи Сергій Куюн, кожна копійка у валютному курсі – це додаткова копійка в ціні палива. Арифметика тут дуже проста.
Транспортні послуги
Разом із зростанням цін на пальне, зростуть і ціни на ті продукти та послуги, у вартість яких входять і витрати на доставку та перевезення. Опосередковано це вплине на майже усе: починаючи від вартості проїзду в транспорті до цін на продукти харчування та ліки.
Нерухомість
Девальвація гривні поки що призвела тільки до змін на ринку оренди нерухомості, особливо в бюджетному сегменті. Коливання курсу в межах 5-10% вплинути на собівартість будівництва не можуть: якщо мова про ринок вторинної нерухомості, то там складова імпорту взагалі нульова, а на первинному вона дуже низька і суттєво на ціну вплинути не може. Але валютні коливання можуть підняти ціну на етапі ціноутворення. Девелопери часто діють одночасно, оглядаючись на конкурентів, і синхронно з коливаннями курсу піднімають на 5-10% ціни в гривні.
Одяг і взуття
В цьому сегменті є значна частина імпортного товару. “Тут є ще і багато інших факторів, таких як сезонність, наприклад. Але через відсутність прямого зв’язку, зростання цін тут буде меншим, ніж зростання курсу”, пояснив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Усе ж, потішити себе обновками закордонних брендів стане трохи дорожче.
Продукти харчування
Переважна більшість продуктів харчування місцевого виробництва, і переважно з місцевої ж сировини. Проявить себе лише опосередкований вплив вищезгаданих паливних витрат, які в принципі, для багатьох продовольчих товарів є значними. Через зміни курсу долара може до кінця місяця подорожчати і м’ясна продукція. Справа в тому, що на м’ясокомбінати в більшості надходить імпортна сировина. Але в цілому там зростання буде не таким значним, як у інших сферах.
Ліки
Від формування ціни на ліки до їх реалізації в аптеці потрібен певний час, тому зараз їх вартість залишається на колишньому рівні, адже це партії, які були закуплені кілька тижнів тому і за меншим курсом. Але надалі імпортні ліки, які купуються за валюту, прогнозовано зростуть в ціні. Вітчизняні виробники також купують за кордоном субстанції та допоміжні продукти для виготовлення своєї продукції, що у свою чергу може вплинути на їх цінники.
Коментар експерта
Девальвація зазвичай супроводжується деякою інфляцією, коментує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. “Тобто, треба очікувати, що інфляція підвищиться, але я не сказав би, що буде інфляційний шок. Якраз попередній випадок обвалу гривні восени 2008 року – на початку 2009 року, вказує, що інфляція значно менша, ніж зміна курсу. І значною мірою це пов’язане з тим, що споживчі ринки більш гривневі. Але звичайно подорожчають імпортні товари”, – пояснив він.
В цьому контексті може бути і певний позитив для економіки загалом, вважає експерт. “Оскільки покращаться конкурентні позиції українських виробників, що може знизити негативи, які приходять від курсу. Крім того, оскільки більша частина заощаджень населення все таки у валюті, в тому числі у валюті населення зберігає і ті кошти, які знаходяться у них вдома, поза банківською системою, то в цьому контексті населення не втратить нічого. Тому що раніше за потреби долар продавався за 8 гривень, а зараз він буде продаватися за десять гривень. Тобто, відносне збереження коштів є”, – вважає він.
“Звичайно, купівельна спроможність гривні зменшиться. І звичайно, це певним чином зможе позначитись і на добробуті тих верств населення, які більше прив’язані до товарів, які є імпортними. Скажімо, технічного призначення, бензин. Як наслідок, можуть подорожчати транспортні послуги. Але шокового тиску не очікується”, – підсумував Юрчишин.
Попередній девальваційний досвід вже показав, що в ситуації сильного знецінення гривні українці перш за все урізають свої купівельні апетити. Або ж віддають перевагу більш дешевим товарам. Очевидно, що від покупки їжі відмовитись неможливо – але можна купувати менше або більш дешеві продукти. А от без нового смартфона чи без десятої пари босоніжок можна і обійтись.Тому в даній ситуації хвилюватись треба не стільки пересічним людям, скільки тим, хто на цьому робить бізнес.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас