Рада прийняла звернення до підписантів Будапештського меморандуму у зв'язку з ситуацією в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла звернення до підписантів Будапештського меморандуму у зв'язку з ситуацією в Криму

Казна та Політика
2017
Верховна Рада в п’ятницю вранці підтримала звернення до держав-гарантів згідно з Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум), зважаючи на останні події в Криму.
За відповідну постанову проголосували 230 народних депутатів.
“Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність України, в тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні в будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України відзначає, що всі цивільні права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями України, в тому числі мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні”, – йдеться у зверненні.
Парламентарії також вимагають від усіх держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму “практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов’язання згідно з принципами заключного акту НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, підтвердити зобов’язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніяка їхня зброя ніколи не використовуватимуться проти України”.
Депутати закликають сторони-підписанти Меморандуму провести негайні консультації з Україною для зняття напруги і відновлення атмосфери взаємної довіри.
Рада також вимагає від держав-гарантів підтримати здійснення Радою безпеки ООН моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Автономній Республіці Крим, як такої, яка може становити загрозу міжнародному миру і безпеці. У разі її ескалації вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, в тому числі з урахуванням попереднього розгляду цього питання, за результатами якого було прийнято заяву голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року.
“Запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ та Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій в Автономній Республіці Крим та інших регіонах України. Звертається до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем в контексті заяви ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року”, – підкреслюється у зверненні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас