Врятувати рядову "гривню" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Врятувати рядову "гривню"

Валюта
4967
Курс гривні продовжує обвалюватися. Іще нещодавно українців кидало в жах від прогнозів міжнародних рейтингових агентств про курс в 9-9,5 грн/$, проте вже зараз ця відмітка виглядає не просто жахливою, а навіть бажаною. Ще позавчора національна валюта встановила історичний мінімум і на міжбанківській валютній біржі коштувала 10,5 грн/$, а вже в четвер, 27 лютого, і зовсім звалилася до 11,2 грн/$.
Взагалі, падіння гривні почалося з моменту відмови уряду Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді 2013-го. Тоді ринок вкрай негативно відреагували на це рішення. І навіть не стільки через зупинку євроінтеграції, скільки через відмову від діалогу з МВФ. А це означало, що економіка, яка і без того має проблеми, втратила одне з основних джерел валюти. Напруга на курс, який до цього штучно утримувався НБУ на рівні 8,1-8,3 грн/$, стала зростати разом з невпевненістю в завтрашньому дні. А це для бізнесу дуже важливе питання. У підсумку торги на міжбанку почали рухатися до більш реальних для економіки відміток 8,5-8,7 грн/$.
Політична ситуація додала масла у вогонь. Коли стало зрозуміло, що криза швидко не вирішиться, частина великих бізнесменів, пов’язаних з владою, почали конвертувати свої активи в долар і виводити його за кордон. Це серйозно позначилося на попиті на дефіцитну американську зелень. Обсяг торгів бив рекорди, а курс продовжував зростати. Разом з курсом зросла паніка серед населення і активність спекулянтів. Коли прибутковість готівкового долара зрівнялася з прибутковістю депозитів у гривні, почався масовий відтік вкладів населення. Новий голова НБУ Степан Кубів зазначив, що з початку 2014 року з банків клієнти забрали 30 млрд грн або 7% від внесків. І хоч минуле керівництво НБУ вжило рішучу спробу зупинити цей процес, запровадивши обмеження на купівлю валюти, але стабілізувати курс так і не вдалося.
Що буде сьогодні, ніхто не знає, але можливо, курс подолає психологічну межу в 12 грн/$, а це в півтора рази більше, ніж офіційний курс, який був ще місяць тому.
Артем Беленков, гендиректор інвестиційної компанії Virtech Investments, вважає, що останній тиждень зростання на міжбанку відбулося за інерцією, тож по ньому не варто оцінювати дії нового керівництва регулятора. “Коли запрацював новий режим торгів (з 7 лютого) – відображення реального попиту стало запізнюватися на 6 днів, тому навіть зараз ми не бачимо, яка ситуація насправді”, – розповідає голова Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. Крім того, розгойдати курс допоміг і вихід на початку лютого на міжбанк Нафтогазу, якому терміново потрібна була валюта для виплати частини боргів “Газпрому”. Однак, списувати все на попередників наступного тижня голові НБУ вже не вдасться.
Доларове голодування
Для того, щоб стабілізувати національну валюту, НБУ доведеться вирішити низку проблем.
Першочергова з них – це знаходження джерела валюти. Її запаси в країні тануть на очах. Ще рік тому золотовалютні резерви доходили до $25 млрд, а сьогодні, за словами Степана Кубіва їх не більше $15 млрд. Це вкрай недостатньо для країни з серйозним торговим дефіцитом і прихованим платіжним дефіцитом.
Врятувати рядову "гривню"
На російські гроші, які обіцяв Путін, всерйоз розраховувати не варто, а ось відновити переговори з МВФ необхідно негайно. Благо, після зміни влади в Україні складається враження, що бажаючі допомогти шикуються в чергу. Правда, це не зовсім так. Захід готовий давати гроші тільки під програму реформ і з конкретними вимогами, але все ж роль НБУ в цьому питанні може бути вирішальною. “Зараз потрібно терміново взяти гроші на заході, – говорить Артем Беленко, – терміново загасити паніку. До того ж дивуюся, що в НБУ ще не вийшли з якимись заявами про те, що курс не пустять вище 10, адже ринок не розуміє, які будуть дії і тому стихійно зростає далі”.
Порятунок потопаючих
Крім того, внаслідок фінансової нестабільності постраждала велика кількість банків. Через відтік депозитів багато фінустанов втратили ліквідність і потребують допомоги. НБУ вже почав реалізовувати Постанову № 48 і постачати дорогими екстреними кредитами (19,5%) зацікавлені банки, однак ці точкові рішення поки що не виправили загальну картину.
НБУ повинен показувати банкам, які у тих є інструменти для впливу на ситуацію, – говорить Анатолій Гулей. – Перше – роз’яснювальна робота з клієнтом, друге – пропозиція нових банківських продуктів. Адже здебільшого люди хочуть достроково розірвати депозит, тому що не розуміють, що з ним буде далі. Потрібно скоротити терміни, запропонувати короткі депозити на 7, 5, 10,15 днів”. Банкам потрібно підкоригувати свою стратегію і роботу на депозитному ринку, запевняє екс-голова Ощадбанку.
Треба зупиняти паніку, вважає голова правління Банку Кіпру Іван Кузовкін. “Половина тих людей, які приходять до фінустанови і бачать, що гроші є і їх можна спокійно забрати, відмовляються від своїх намірів зняти кошти з депозиту”, – констатує він.
Крім того, банки і самі намагаються вирішити проблему з ліквідністю. Два банки з першої трійки вже запропонували своїм клієнтам компенсувати відсотки, якщо ті повернуть кошти назад на депозити. Наскільки це дієво, поки не зрозуміло, але залишки на кореспондентських рахунках почали збільшуватися. До вчорашнього ранку вони практично досягли 28 млрд грн. При цьому говорити, що це лише результат рефінансування НБУ, не можна. Велику частину приросту фінустанови показали за рахунок того, що населення активно скидає національну валюту заради купівлі більш стабільного долара. А з цього випливає наступна проблема.
Мисливці за наживою
У такій ситуації на ринку активізувалися спекулянти. Саме їх дії НБУ повинен негайно припинити. Поки одні фінустанови відчувають серйозну нестачу гривні, інші її викидають на міжбанк, бажаючи заробити на різниці курсів. І тут є велика спокуса навіть у тих, хто отримав допомогу від регулятора. За переказ рефінансування на міжбанк НБУ повинен дуже сильно “бити по руках”, аж до введення окремих санкцій проти конкретних банків і позбавлення їх валютної ліцензії, вважають експерти.
Крім того, спекуляції існують і серед населення на готівковому ринку. В Українському кредитно-банківському союзі виступили з пропозиціями ще більшого обмеження на проведення валютних операцій. Серед іншого пропонується лімітувати продаж готівкової валюти $1000 в одні руки протягом одного дня. Цей захід, на думку банкірів, має зупинити скупників. Але при цьому, він може ще серйозніше зменшити довіру до регулятора. У зв’язку з цим є сумніви, що новий голова НБУ Степан Кубів прийме таке радикальне рішення. Це підтверджується і заявою прес-служби регулятора: “На сьогодні Нацбанк не розглядав і не розглядає застосування будь-яких обмежень доступу населення до банківських депозитів”.
Головне рішучість
Оперативна реакція на три базові проблеми дасть можливість заспокоїти ринок і населення. Крім того, Нацбанк повинен давати сигнали ринку. Банкіри повинні розуміти, що НБУ має план. Експерти ринку очікують конкретних кроків від регулятора до кінця цього – на початку наступного тижня. При цьому вони пророкують стрибки курсу ще на найближчі 2-3 тижні – доти, поки не з’являться перші результати роботи нового Кабміну і домовленості з МВФ. Щойно це відбудеться – коливання курсу стануть мінімальними, паніка вляжеться і гривня зміцниться. Хоча нижче 9,5 грн/$ вона вже навряд чи зможе опуститися. Саме такий курс нам і прогнозували міжнародні рейтингові агентства.
Михайло Василенко, Валерія Давидова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас