Місія МВФ прибуде до Києва в найближчі дні - для підготовки нової програми, мінімум на $15 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ прибуде до Києва в найближчі дні - для підготовки нової програми, мінімум на $15 млрд

Кредит&Депозит
2455
Новий український уряд звернувся до Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням в оперативному порядку направити місію для підготовки нової програми фінансової допомоги stand by, обсяг якої український уряд оцінює мінімум в $15 млрд, повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак. “Про суму і терміни говорити рано, але ми вже сьогодні надіслали прохання до МВФ направити місію і сподіваємося, що вже наступного тижня вона буде тут”, – сказав він журналістам у Києві в четвер.
“Це буде нова програма. Ми будемо просити, як мінімум, $15 млрд, але там вже буде видно”, – додав міністр. Він зазначив, що прийнятий в січні держбюджет-2014 зайво оптимістичний, тому доведеться привести його до реальних показників.
“І вже доопрацьований бюджет ми будемо представляти МВФ, оскільки саме програма stand by, яку ми хочемо найближчим часом запровадити, призведе до стабілізації фінансової та валютної ситуації в країні”, – сказав Шлапак.
Відкрита влітку 2010 року 29-місячна програма МВФ stand-by передбачала виділення Україні SDR 10 млрд ($15,2 млрд), проте країна отримала тільки два транші на SDR 2,25 млрд (близько $3,4 млрд). Після закінчення програми stand-by влада України намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду.
Однак після візиту ряду місій колишній прем’єр Микола Азаров піддав різкій критиці вимоги МВФ за їх зайву жорсткість, хоча мова йде фактично про рефінансування кредитів stand by 2008 і 2010 років. За його словами, серед умов фонду по відновленню фінансування девальвація гривні, підвищення тарифів на газ та опалення для населення приблизно на 40%, заморожування заробітної плати в бюджетному секторі та скорочення бюджетних витрат, зниження субсидій в енергетиці; поступове згортання звільнення від ПДВ для сільського господарства та інших галузей.
Він зазначив, що такі жорсткі умови стали однією з причин, з яких Кабінет міністрів вирішив відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС, яке було намічено на 28-29 листопада 2013 року в Вільнюсі. У результаті в грудні президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним про дворічний кредит на загальну суму $15 млрд, з яких було отримано лише $3 млрд.
У свою чергу рада директорів МВФ за підсумками обговорення “українського питання” 16 грудня розкритикувала макроекономічну політику влади країни. На думку фонду, вона призвела до створення внутрішніх і зовнішніх дисбалансів, що сприяли поглибленню рецесії.
Рада директорів рекомендувала українській владі вжити заходів для зниження дефіциту платіжного балансу, скоротити субсидії в енергетичному секторі (близько 7,5% ВВП), продовжити зусилля щодо зміцнення банківського сектора та підвищення конкурентоспроможності економіки, допустити велику гнучкість обмінного курсу гривні та прискорити перехід до таргетування інфляції.
На думку МВФ, в майбутньому для України доцільно виділяти кошти на більш короткі терміни та за умови попереднього виконання низки узгоджених з фондом умов допомоги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас