Голова НБУ назвав ситуацію у фінансовій сфері країни "контрольованою і керованою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ назвав ситуацію у фінансовій сфері країни "контрольованою і керованою"

Валюта
5617
Голова Нацбанку України Степан Кубів вважає ситуацію у фінансовій сфері країни контрольованою і керованою. За його словами, персонал Національного банку України має професійний рівень, а життєво важливі системи, включаючи СЕП, НСМЕП, операції на відкритому ринку, функціонують у звичайному режимі.
“Ми маємо керованість і зворотний зв’язок з банківською системою, причому з усіма банками, незалежно від їх розміру. Проаналізовано структуру золотовалютних резервів Національного банку України, вона складається з високоліквідних активів. Вважаю ситуацію контрольованою і керованою”, – підкреслив він.
Найважливішими для банківської системи завданнями Кубів вважає захист інтересів вкладників, відновлення переговорів з усіма зовнішніми кредиторами, насамперед з МВФ, одразу після формування нового складу Уряду України; розробку та затвердження масштабного і чіткого плану реформ в економіці, в тому числі фінансового сектора.
“Виходячи з цього першочергові кроки Національного банку України будуть спрямовані на таке. Банки будуть забезпечені необхідним обсягом ліквідності, включаючи готівкові кошти, але виключно на умовах прозорості та контролю за їх використанням. Є принципова налаштованість на суворе ставлення до порушників обов’язкових нормативів, а також тих, хто захоплюється валютними спекуляціями. Переконаний, що дії Національного банку України заспокоять ринки, людей і знизять девальваційні очікування”, – підкреслив Кубів.
“Важливим вважаю відновлення переговорів із зовнішніми кредиторами і довіру інвесторів до нашої держави. За підтримки зовнішніх кредиторів буде створений потужний фінансовий буфер, який стабілізує ситуацію у фінансовій сфері та економіці України в цілому”, – додав він.
“Національний банк України готовий взяти активну участь у розробці плану реформ і бути важливою ланкою в його реалізації. Цей план, де прозорість є головним його принципом, повинен стати надпріоритетним завданням Парламенту, Уряду і Національного банку України. Зазначені вище кроки зможуть трансформуватися в фундаментальні фактори економічного зростання. Упевнений, що мудрий український народ підтримає цей план”, – додав Кубів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас