Кличко і Порошенко вирішили перечекати Кабмін камікадзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кличко і Порошенко вирішили перечекати Кабмін камікадзе

Казна та Політика
1989
У середу на Майдані був оголошений новий склад Кабміну, який сьогодні має бути затверджений у парламенті. Щоправда, прямо зі сцени в.о. президента Олександр Турчинов передрік Кабміну важку долю. Мовляв, він проживе всього кілька місяців, оскільки змушений буде приймати непопулярні рішення для стабілізації ситуації в країні. Ну, тобто щось типу камікадзе, які повинні виконати брудну роботу, «спалитися» і піти якраз після виборів президента.
Сам склад Кабміну складається з трьох частин. Першу скрипку в ньому грає «Батьківщина». Точніше, за даними «Вістей», особисто Юлія Тимошенко, яка приймає всі принципові рішення і активно готується до президентських перегонів. Більшість членів Кабміну від «Батьківщини» – близькі до неї люди, які працювали з Леді Ю. ще в її минулому уряді (що вже породило велику кількість критики, мовляв, де ж тут оновлення влади). Також до уряду увійшли кілька свободівців. Однопартійці Тягнибока отримали два дуже хлібних міністерства – МінАПК і Мінекології та пост віце-прем’єра.
У Кабміні немає жодного ударівця. «Ми відмовляємося від участі в уряді, оскільки наша головна мета – президентські вибори, до яких ми готуємося. Від нашої політсили тільки Валентин Наливайченко очолив СБУ», – сказав нам нардеп Володимир Курінний. За словами нардепа від «Батьківщини» Олександра Бригинця, його соратників здивувала така позиція УДАРу. «Ще вдень тривали переговори, Яценюк був готовий відмовитися на користь Кличка від прем’єрського крісла, але згоди не надійшло», – говорить Бригинець.
Джерело в партії Кличка нам розповіло: розрахунок УДАРу, що уряд, сформований людьми Тимошенко, яке працюватиме в період кризи і порожньої казни, за три місяці до президентських виборів встигне забрати на себе весь негатив. УДАР сьогодні проголосує за Кабмін, але незабаром почне його жорстко критикувати. Схожу тактику «триматися подалі» обрав іще один видний політик, який зібрався йти в президенти, – Петро Порошенко. Він не став боротися за посаду прем’єра і намагався лише провести на посаду глави МВС близького до нього нардепа Віталія Ярему. Але це прохання так і не виконали. Як сказалол «Вістям» джерело в парламенті, в оточенні Порошенко не виключають, що цей Кабмін Майдан скине ще до президентських виборів, і в такому випадку Порошенко може очолити уряд. Зрештою, не дуже задоволені тим, що відбувається і в «Правому секторі», лідер якого Дмитро Ярош розраховував на велику квоту в силових відомствах, але у підсумку отримав лише пропозицію стати заступником секретаря РНБО.
КВОТА МАЙДАНУ
10 місць отримали активісти Майдану, а також відомі громадські діячі (наприклад, Гройсман і Квіт) та експерти (Павло Шеремета). Щоправда, чи зможе Дмитро Булатов чи Євген Ніщук в реальності керувати своїми відомствами, або перші ролі там гратимуть заступники та інші «тіньові» люди – поки що незрозуміло. У новому Кабміні з’являться дві нові структури – Антикорупційне бюро та Люстраційний комітет, які віддали активістам Майдану журналістці Тетяні Чорновол і захиснику Києва Єгору Соболєву. Створити такі органи запропонувала Рада Майдану. «Поки що положень про ці нові органи немає. Їх розробляють. Антикорупційне бюро – орган, який здійснює нагляд над кожним законодавчим актом, наскільки це сприяє або, навпаки, упереджує корупцію. Крім того, це стосується перевірки чиновників, не тільки перших осіб, а всіх співробітників. Люстраційний комітет буде займатися вивченням справ тих, хто займав відповідні посади, хто порушував закон на цих посадах», – розповів нам член Ради Майдану, нардеп Сергій Соболєв.
Можна припустити, що роботи цим структурам буде достатньо. «Голоси за новий уряд будуть отримані за рахунок передання посад заступників міністрів, а також низки вигідних постів (податкова, митниця, «Укрзалізниця»та інше) парламентському болоту, яке зараз утворило кілька фракцій, – сказало «Вістям» джерело в парламенті. – Зрозуміло, що ці люди, багато з яких ще вчора були регіоналами, підуть в уряд аж ніяк не з ідейних міркувань».
Майдан залишився незадоволений
Оголошено нового складу уряду запізнилося на 1,5 години, і роздратування наростало. «А як будемо голосувати? Може, будуть оголошувати кандидатуру і пост, а ми будемо плескати тим, хто подобається, і освистувати тих, хто не гідний?» – Питали один одного в натовпі. Періодично лунали крики: «Вибори! Уряд!»
І ось на сцену вийшли майбутні міністри. Першим слово отримав Турчинов, якого тут же освистали. «Ну що за людина! Розповідає нам притчу про царя Соломона, а сам на що придатний? Прийшов з нізвідки, нехай і йде в нікуди», – обурювався один з активістів .
Список «народного уряду» зачитав тоді ще без п’яти хвилин міністр культури Євген Ніщук, без жодного узгодження з народом. Люди освистували чи не кожну другу кандидатуру (мовляв, вони ж уже були у владі – навіщо їх ще раз туди кликати) і журилися, що їх думку так і не спитали. Овації викликали тільки представлення Ольги Богомолець, Сергія Квіти та Андрія Парубія.
З антитимошенківською заявою виступив зі сцени Олексій Мочанов, який сказав, що Майдан стояв 95 днів і ночей не для того, «щоб одна банда змінила іншу». «Ми повинні переміститися під стіни Ради на постійну основу, пропускати депутатів на роботу і з роботи тільки через звіт і народний контроль. Юлія Володимирівна! Ви можете взяти своїх побратимів і спробувати увірватися в Раду наступного разу, коли будуть вибори. А зараз – лікуйтеся», – резюмував Мочанов. Після оголошення списку люди стали швидко розходитися і говорили, що прийдуть під Раду і не дозволять призначити тих, хто їм не подобається.
Дмитро Коротков, Ірина Касьянова, Ольга Омельянчук
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас