Правоохоронні органи вже "працюють" по заводу Курченка - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правоохоронні органи вже "працюють" по заводу Курченка - ЗМІ

Фондовий ринок
4414
Як повідомили Delo.UA в прес-службі Головного управління МВС в Одеській області, 25 лютого на Одеському нафтопереробному заводі (ОНПЗ ) розпочато перевірку за зверненням народного депутата України Інни Богословської про причетність цього підприємства, що входить до групи ВЕТЭК Сергія Курченка, до схем з контрабанди нафтопродуктів. У понеділок, 24 лютого, наше джерело на самому заводі говорило, що майно підприємства заарештовано представниками прокуратури. “НПЗ буде зупинений”, – припустив він.
Інформацію “про арешт та опечатування” на офіційному рівні підтвердити не вдалося – відповідні запити Delo.UA до Генеральної прокуратури України (ГПУ) і прокуратури Одеської області поки що залишаються без відповіді. У Генпрокуратурі при цьому нашому журналісту сказали, що “запит буде розглянуто у встановлені законодавством терміни”. Разом з тим наше джерело в ГПУ неофіційно підтвердило наявність виробництва за фактом контрабанди на ОНПЗ.
У прес-службі групи ВЕТЭК вдень 25 лютого прокоментували інформацію щодо підприємства наступною фразою: “Одеський НПЗ працює в штатному режимі, продовжує переробку нафти і здійснює поставку нафтопродуктів як внутрішнім, так і зовнішнім контрагентам”. Схожа заява містилося і в прес -релізі компанії , поширеному 24 лютого. Напряму додзвонитися керівництву компанії не вдалося. У приймальні Одеського НПЗ журналісту Delo.UA в телефонній розмові також сказали, що “завод функціонує в звичайному режимі”. Наші джерела на ринку стверджують, що весь топ-менеджмент ВЕТЭК залишив територію України ще у неділю, 23 лютого. Ту ж дату наводить інтернет-ресурс “Нафторинок” – щодо від’їзду з Одеси генерального директора ПАТОНПЗ” Валерія Чахеєва. Джерело “нафторинку” також стверджує, що Чахеєв написав заяву про звільнення за власним бажанням.
У неділю народний депутат Інна Богословська під час виступу в сесійній залі Верховної Ради закликала Генпрокуратуру порушити кримінальну справу за фактом контрабанди близько 100 тис. тонн нафтопродуктів фірмами Сергія Курченка. “Ми просимо СБУ і ГПУ терміново заарештувати ці активи”, – заявила вона. У коментарі для Delo.UA Богословська повідомила, що має інформацію про кримінальне провадження у зв’язку з депутатським зверненням. “Група депутатів подала звернення до Генеральної прокуратури, і мені відомо, що МВС і ГПУ вже відкрили справу за фактом звернення, у зв’язку з чим і був опечатаний завод”, – сказала депутат.
Коментуючи повідомлення про “роботу” правоохоронних органів по Одеському НПЗ, експерти відзначають, що ймовірна зупинка підприємства не зробить значного впливу на український ринок моторних палив. “Завод почав працювати всього кілька місяців тому, і його частка на ринку становить близько 5%. Швидше за все, цей обсяг буде заповнений за рахунок імпорту палива. За великим рахунком, не варто очікувати значних змін на ринку”, – говорить аналітик компанії UPECO Олександр Сіренко. Раніше експерти вказували на високу – близько 80% – залежність українського паливного ринку від імпорту. За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у 2013 році Одеський НПЗ переробив 345,6 тис. тонн нафтової сировини, випустивши 17,4 тис. тонн бензинів, 53 тис. тонн дизельного палива і 126 тис. тонн мазуту.
Одеський нафтопереробний завод протягом кількох років не був присутній на українському ринку моторних палив. Колишній власник підприємства – російська компанія “Лукойл” Вагіта Алекперова – зупинив завод на плановий ремонт в жовтні 2010 року. Після цього він простоював до кінця вересня минулого року. Росіяни пояснювали відмову від поновлення роботи ОНПЗ низькою рентабельністю переробки та несприятливою кон’юнктурою українського ринку нафтопродуктів. Навесні 2013 року актив зацікавив ВЕТЭК. У березні в цій групі заявили про намір купити у “Лукойла” 99,57% акцій ПАТОНПЗ”, а юридично операція з переходу заводу у власність компанії Курченка була завершена 5 липня минулого року.
Вже при новому власнику, наприкінці вересня-2013 підприємство відновило роботу, переробляючи сировину, що надходила до Одеси на танкерах. Проектна потужність Одеського НПЗ дозволяє переробляти 2,8 млн тонн нафти сорту Urals на рік. З цього обсягу з урахуванням технічних характеристик підприємства можна отримати приблизно 840 тис. тонн дизпалива і 360 тис. тонн бензину (14% і 9% від загального обсягу їх торішнього споживання в Україні). Фінансові показники діяльності ОНПЗ за 2013 рік ще не оприлюднені.
Любоміра Ремажевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас