Судових суперечок з Китаєм через постачання зерна немає - Держпродкорпорація заперечила слова Москаля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судових суперечок з Китаєм через постачання зерна немає - Держпродкорпорація заперечила слова Москаля

Аграрний ринок
1003
ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) виконує всі домовленості щодо поставок зернових в рамках кредитної угоди з Китаєм.
За заявою ДПЗКУ на її офіційному сайті, інформація, оприлюднена першим заступником голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадієм Москалем (фракція “Баьківщіна”), не відповідає дійсності, містить некоректні інтерпретації фактів і невірні висновки.
За даними ДПЗКУ, за кредитними угодами з Ексімбанком Китаю для закупівлі та експорту українського зерна було залучено $1,5 млрд (а не $3 млрд, як йдеться у повідомленні депутата).
“Використання цих коштів відбувається траншами і з дотриманням всіх процедур контролю з української та китайської сторін, передбачених для такого рівня угод. Інша частина кредитних коштів КНР обсягом $1,5 млрд, передбачена для імпорту товарів і послуг китайського виробництв, поки що не надходила”, – сказано в повідомленні компанії.
ДПЗКУ відзначає, що відповідно до угод з китайським оператором ССЕС держкорпорація може здійснювати експортні поставки зерна як безпосередньо в Китай, так і на ринки інших країн.
ПАТДПЗКУ” не отримувала ніяких позовних вимог в Лондонський міжнародний арбітражний суд і не бачить підстав для їх подання”, – йдеться в заяві.
Поставки зерна до інших країн не суперечать двостороннім угодам і обумовлені об’єктивними причинами. До грудня 2013 року з України на ринок КНР могла поставлятися виключно кукурудза, імпорт якої регламентований в цій країні за обсягами і квотами.
ДПЗКУ уточнює, що своєчасно і в повному обсязі виконує зобов’язання як з обслуговування кредиту, так і щодо дотримання графіку експортних поставок зерна. Із запланованих для експорту на 2013/2014 маркетинговий рік (МР, липень-червень) 4 млн тонн зерна, станом на 25 лютого 2014 р. держкорпорацією фактично відвантажено за торговими угодами з КНР 2,6 млн тонн, з яких більше 0,3 млн тонн – безпосередньо на внутрішній ринок Китаю. Після недавнього отримання Україною фітосанітарних протоколів на експорт ячменю і сої, поставки зернових ДПЗКУ до КНР протягом 2014 року будуть зростати.
Держкорпорація готує звернення до Генеральної прокуратури та Міністерства закордонних справ України з наданням всіх підтверджуючих документів для уникнення будь-яких інформаційних спекуляцій і забезпечення умов для подальшого планомірного виконання українською стороною китайських угод.
У вівторок, 25 лютого на офіційному сайті Геннадія Москаля з’явилася інформація про те, що Китай подав позов до України до Лондонського арбітражного суду на відшкодування збитків на $3 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас