Китай оголосив війну "тіньовому фінансуванню" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай оголосив війну "тіньовому фінансуванню"

Казна та Політика
610
Влада Китаю почала відкриту боротьбу проти “ тіньового кредитування”. Один з найбільших комерційних банків країни – “Промисловий банк Китаю” – заборонив використовувати схему мезонінного кредитування.
У першу чергу ця заборона поширюється на найбільш закредитовані сектори економіки Китаю, такі як машинобудування, судноплавство, будівельний сектор, сталева і бетонна промисловість. Компанії з перерахованих секторів економіки країни останнім часом активно розпродають активи і беруть участь в операціях щодо злиття, щоб уникнути дефолту за своїми позиками.
Влада КНР, яка пообіцяла боротися з перегрівом на ринку нерухомості, перейшла від слів до справи. Один з великих комерційних банків Китаю призупинив кредитування девелоперів за допомогою тіньових механізмів.
Мезонінний кредит – це “сіра” схема фінансування, в рамках якої фінансова установа (банк, фонд) купує акції будівельної компанії, і через певний період часу компанія викуповує свій пакет акцій або ж банк набуває опціон на покупку акцій компанії за вигідною ціною. Фактично все виглядає як інвестування коштів, проте цей механізм використовується для кредитування. Відсотки за мезонінним кредитом значно вищі звичайних кредитів в силу більш високих ризиків кредитора.
За оцінками міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s сукупний обсяг заборгованості компаній нефінансового сектора до кінця 2013 р. досяг позначки 120% ВВП, або $12 трлн. За оцінками китайської брокерської компанії Haitong Seсurities, цей показник до кінця поточного року може сягнути 150% від ВВП країни, причому, за даними компанії, вже в 2012 р. обсяг заборгованості компаній становив 139% – максимальне значення для першої десятки найбільших економік світу.
Загальне зростання обсягів кредитування в Китаї в 2013 р., за попередніми оцінками Центрального банку країни, становило 14,1%, причому 28% цього приросту припало саме на компанії сектора нерухомості.
За даними агентства Thomson Reuters, з кінця 2008 р. по вересень 2013 р. 945 найбільш публічних компаній Китаю наростили обсяг заборгованості на 260% з 1,82 трлн юанів ($298,4 млрд) до 4,74 трлн юанів ($777,3 млрд).
Китайський юань слабшає другий тиждень поспіль. На ринку вже з’явилися домисли про прийдешню масштабну девальвацію “народної валюти”.
Одним із способів обмеження безконтрольного зростання кредитування в країні стало зниження курсу національної валюти. У вівторок курс китайського юаня знижувався рекордними за 2 роки темпами. Під час торгів на Шанхайській біржі юань упав на 0,25% до 6,1135 юаня за долар, при цьому здешевлення нацвалюти Піднебесної відзначається шосту сесію поспіль.
Нинішній валютний коридор зменшує коливання курсу юаня величиною в 1% у зіставленні з довідковим курсом, при цьому раніше Центробанк зобов’язався поступово розширювати діапазон протягом року.
Послаблюючи національну валюту, влада Китаю прагне “видавити” з валютного ринку спекулянтів, які заробляють на арбітражі на різниці курсів материкового і острівного юаня. Різниця між валютними курсами “офшорного” ​​і “внутрішнього” юаня була спровокована різким припливом інвестицій у будівельний сектор, який фінансував свої проекти в основному за рахунок “тіньових” позикових коштів. Подібна ситуація створювала серйозні системні ризики для всієї економіки Китаю, оскільки у випадку “перегріву” ринку нерухомості китайські компанії не змогли б розраховуватися за боргами.
Тільки минулого місяця банки Китаю видали близько $220 млрд кредитів – у три рази більше, ніж у грудні, темпи зростання видачі позик досягли максимальних за чотири роки значень. Водночас необхідно відзначити, що “тіньова банківська система” Китаю позичила близько $440 млрд.
Проте дії Центробанку країни сприяли уповільненню зростання цього показника. Фактично монетарній владі вдалося домогтися того, що китайські банки почали повертати фінансові операції на свій баланс активів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас