Як українці збираються змінювати країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українці збираються змінювати країну

Казна та Політика
1736
Революція закінчилася і тепер українці активно обговорюють, якою буде наша нова країна: з іншими політиками, без корупції і активним громадянським суспільством. У соціальних мережах все частіше лунають заклики, починати щось міняти з себе: не давати хабарі, не смітити, допомагати нужденним та інше. «Хочеш жити краще – починай змінювати країну з себе!» Свідчить один з банерів, що гуляють по інтернету. Таких закликів сотні. «Наші герої нам не пробачать, якщо ми нічого не змінимо», – пише користувач «ВКонтакте» Ігор. «Досить дивитися на політиків, – згоден користувач Максим. – Треба почати з себе». «Не давайте хабара, тоді не буде хабарників, – радить Микола в Facebook. – Припиніть грубіянити в маршрутках і смітити на вулицях, тоді країна і стане краще». І ці заклики не минають даремно: багато киян кажуть, що в їх дворах і під’їздах дійсно стало чистіше, а люди – добрішими. «Біля мого парадного біля урни завжди була гора сміття. А зараз чисто, хоча молодь продовжує збиратися на лавці. Значить, почали розуміти, що чисто там, де не смітять», – радіє жителька Борщагівки Світлана Поліщук. Тепер головне питання – чи залишиться таке ставлення українців до життя, коли емоції від революції стихнуть.
ВЛАДА МАЄ ДОПОМОГТИ. Психологи впевнені – на країну дійсно чекають зміни. «Такий стрес не проходить безслідно, – запевнив «Сегодня» психолог Олексій Васильєв. – Бажання змінюватися – хороше, і воно обов’язково приведе до позитивних результатів». «Зміни повинні підтримуватися на державному рівні, – впевнений психолог Сергій Стеблинський. – Необхідна програма, щоб донести до українців прагнення бути гідною людиною». Одним з варіантів вирішення проблеми, на його думку, може стати система покарань: «Спіймали підлітка, який змалював будівлю, і відправили на господарські роботи». Важливий, за словами психолога, і освітній момент: «Допоможуть мультфільми, фільми про цінності Майдану і про те, як потрібно себе вести, тому що популярні і позитивні герої фільмів і серіалів впливають на формування громадської думки деколи більше, ніж державні програми».
Як українці збираються змінювати країну
Життя після протесту: по домівках
Центр міста зараз кипить – на Майдан і Хрещатик вийшли тисячі людей, багато з квітами, інші – просто подивитися, чим живуть активісти. Люди, які три місяці жили на площі, розходитися не поспішають і говорять, що поки що Майдан буде стояти. Деякі правда все ж почали збиратися додому – хтось каже, що пора відновлювати життя в своїх регіонах після бунтів, інші зізнаються – хочеться до рідних і друзів, що скучили.
Вчора народ бродив по центру, слухав музику зі сцени біля КМДА, кидав гроші в скарбнички «на потреби» і просто діляться один з одним враженнями. Багато хто несуть квіти, щоб покласти їх у пам’ять про «Небесну сотню». Основний настрій, в цілому, одностайний: Майдан повинен залишатися на місці. «Політики повинні знати, що тут є люди, перед якими потрібно звітувати», – каже мешканка Оболоні Галина Василівна. Її підтримують і інші кияни, мовляв, Майдан нікому не заважає, а ВР буде працювати краще, пам’ятаючи про долю «попередників».
Самі активісти і мітингувальники про майбутнє говорять неохоче. «Ми не знаємо, що далі. Поки що потрібно стояти. Ми повинні дочекатися справедливості для загиблих, для наших братів, – кажуть представники Самооборони. – Так, деякі вже їдуть додому. Ми чекаємо, поки будуть затримані Янукович і Захарченко та інші, відповідальні за всі смерті». В цілому ж, все функціонує, як і раніше. «Скарбнички» заповнені – причому великими купюрами. Як розповіли нам протестувальники, частина грошей йде сім’ям загиблих і на лікування поранених, ще частина – на потреби самого Майдану.
Продовжують функціонувати і загони Самооборони, створені в районах Києва. Активісти патрулюють вулиці і стежать за порядком. Разом з ними співпрацює і столична міліція. «На сьогодні забезпечення спокою і порядку на вулицях столиці здійснюється спільними патрулюваннями правоохоронців райуправлінь міліції і загонами народної Самооборони. Така співпраця дає позитивні результати», – заявляють в МВС.
Тим часом багато людей дійсно їдуть. Ще в неділю з Києва відбуло кілька безкоштовних автобусів (організували активісти) в різних напрямках, але в основному на Західну Україну. Вчора це тривало. Від’їжджаючі записувалися біля Будинку архітектора. Автобуси відбувають від Михайлівського монастиря і від Володимирського собору. Деякі їдуть від крайніх станцій метро (наприклад, зі станції «Академмістечко»). «Ми їдемо додому, – каже житель Львова Іван. – Тому що там багато роботи, потрібно відновлювати все, потрібно засукати рукава. Та й будинок пора провідати. Привеземо на місця частинки цього Майдану». «Пора додому. Я вже так давно не бачила маму», – говорить мешканка Львова Тетяна.
«ЗАВТРА ВИРІШАТЬ». «Юліне містечко», який займає тротуари Хрещатика від Бесарабки до ЦУМу з 5 серпня 2011 року, поки що залишається на місці. Правда, частину наметів вже склали, а всі проходи між наметами, які раніше були закриті, відкрили.
Як розповів «Сегодня» старший зміни в «містечку» Олександр Даньков, поки що мова про закриття не йде. «Думаю, що керівництво партії прийме рішення сьогодні-завтра. Але поки нам нічого не говорять», – говорить він. Турбує місцевих активістів, що Тимошенко до них поки не приїхала. «У суботу ті, хто чергував вдень, спеціально залишилися на вечір, а нічна зміна приїхала раніше. Але Юля до нас не приїхала, – розповідає Даньков. – Але ми не ображаємося, розуміємо: там вона потрібніша» Крім того, банер з написом «Юлі – волю!» хочуть поміняти на «Юля на волі!».
Юліана Скибицька, Бунецький Дмитро
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас