Хто візьме участь у дострокових виборах президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто візьме участь у дострокових виборах президента

Казна та Політика
2940
У суботу, 22 лютого, Верховна Рада проголосувала за відставку Віктора Януковича з поста президента України в зв’язку з його самоусуненням і призначила дострокові вибори президента на 25 травня. Незважаючи на те, що Янукович у відеозверненні заявив, що не визнає легітимності цього рішення, ЦВК визнала його достатнім для проведення виборів.
Таким чином вже два дні в країні де-факто розпочата президентська кампанія. Хто ж може стати п’ятим президентом України?
У 2010 році в президентських виборах взяли участь 18 кандидатів. Через чотири роки лише небагато з них зберегли президентські амбіції. Юрій Костенко на питання Forbes про плани балотуватися відповів рішучим «ні». Михайло Бродський, який також був серед претендентів в 2010 році, не планує повторювати спробу в 2014-му. «Я вже не політик. Я на політичній пенсії», – написав він у sms-відповіді Forbes.
Ірина Ваннікова, прес-секретар Віктора Ющенка, запевнила, що у третього президента немає бажання стати п’ятим. Вона нагадала, що головною метою Євромайдана була євроінтеграція, але в жодному з шести пунктів угоди між опозицією і на той момент чинною владою про неї немає ані слова. «Те, що відбувається – це маніпуляція і підміна понять, брати в цьому участь Віктор Андрійович не буде. Для нього посади неважливі. Очевидно, що Ющенко не збирається в президенти», – сказала вона.
Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, вважає, що найбільш ймовірно у виборах братимуть участь Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. Також він припускає, що швидше за все, за президентський пост побореться Олег Ляшко – активний учасник Євромайдана.
Юлія Тимошенко про свої президентські амбіції заявила, ледь вийшовши на свободу з Харківської лікарні «Укрзалізниці». Виявивши своє ім’я в списку кандидатів на пост прем’єра, вона була неприємно здивована. «Спасибі за повагу, але прошу не розглядати мою кандидатуру на пост глави уряду», – йдеться в заяві Тимошенко.
Її рейтинг зараз вищий, ніж у трьох лідерів опозиції, упевнений Карасьов. «Майдан – точно не на стороні трійки», – констатує політолог. Але «вище» не означає «достатній для перемоги». Її привітальна промова на площі неодноразово переривалася криками не найбільшого комплементарного змісту, що підтвердило не безумовну підтримку екс-прем’єра з боку вулиці. При цьому Карасьов вважає, що Тимошенко можуть надати підтримку як Брюссель і США, так і Росія. «Німці будуть підтримувати Кличка», – вважає він.
Але не факт, що сьогоднішні партнери завтра перетворяться на суперників. «Зараз ми як ніколи близькі до того, щоб виставляти єдиного кандидата в президенти. У опозиції зараз великі моральні обов’язки вийти з консолідованою позицією і обрати гідного президента», – говорить народний депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко. Його однопартієць Денис Дзензерський також вважає, що опозиція повинна висунути єдиного кандидата: «Видно, опозиція формуватиме єдиного кандидата. Президент і прем’єр – це два різних функціонали, опозиція визначиться, кому доцільніше очолювати Кабмін, а кому – йти на президентські вибори».
При цьому єдиний кандидат – можливо, оптимальний, але не дуже чесний варіант, оскільки рейтинги всередині трійки несумірні. «Рейтинг Кличка вищий», – констатує Євген Магда, директор Центру суспільних відносин. Він зазначає, що перезавантаження влади, за яку ратувала опозиція, можливе тільки у разі, якщо і вони самі не візьмуть участі у виборах. «У нас більше 200 партій, більшість з них не парламентські. Є з кого обирати, – нагадує він. – Думаю, кожен політик, що має рейтинг більше одного відсотка, намагатиметься взяти участь у президентських виборах».
Політолог Костянтин Бондаренко запевняє, що зараз реальна соціологія невідома нікому: «Я думаю, за останні кілька днів настрої в суспільстві сильно змінилися. Можуть з’явитися абсолютно нові, несподівані особи».
Але невеликий термін передвиборної кампанії – три місяці – звужує коло кандидатів до тих, хто вже вирішив для себе проблему впізнаваності. Серед таких Сергій Тігіпко та Петро Порошенко. Причому другий – один з кандидатів на пост прем’єр-міністра, і якщо він буде затверджений, то це підвищить його шанси у президентських перегонах. «Навіть у прем’єра технічного уряду буде спокуса балотуватися, і його будуть до цього підштовхувати», – вважає Магда.
Перемозі Сергія Тігіпка можуть перешкодити його політичні трансформації після виборів 2010 року. «Повторити його електоральний подвиг 2010 року досить проблематично, навіть за гарної технологічної підтримки», – упевнений Магда.
Можливість участі у виборах Віктора Януковича близька до нуля. «На мій погляд, участь Януковича на перевиборах дуже малоймовірна. Як політик він мертвий», – говорить Вадим Карасьов. При цьому навіть якщо припустити його перемогу, то виникне неминуча проблема її визнання як народом, так і іншими учасниками виборів.
У чому можна бути відносно впевненим – прозорість виборів. Враховуючи ситуацію в країні, можливість фальсифікацій зведена до мінімуму. «На поточному етапі адмінресурс навряд чи зможе зіграти якусь роль», – резюмує Карасьов.
Анна Ковальчук, Влад Королюк
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас