Ослаблення гривні найближчим часом продовжиться - прогноз відомих банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ослаблення гривні найближчим часом продовжиться - прогноз відомих банкірів

Валюта
6498
Ослаблення гривні найближчим часом продовжиться на тлі загострення зіткнень протестуючих і правоохоронців, вважають експерти, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
Так, за оцінкою керівника аналітичного підрозділу групи “Інвестиційний Капітал Україна” Олександра Вальчишена, курс гривні може просісти в найближчі дні до позначки 9,00-9,25 грн/$1.
“Загострення політичної кризи разом з поганою макростатистикою погіршує і без того низький рівень кредитоспроможності уряду і в результаті знижує здатність економічних агентів (уряд, компанії і банки) залучати в країну тверду іноземну валюту”, – прокоментував свій прогноз аналітик. Голова правління банку “Хрещатик” Дмитро Гриджук вважає, що глибокої девальвації гривні не буде.
“Я думаю, що волатильність курсу гривні збережеться, але різкої девальвації не буде, оскільки за останній час ринок вже адаптувався до гострої політичної боротьби в країні”, – сказав банкір.
За його словами, плановане залучення Україною другого траншу фінансової допомоги від Росії в розмірі $2 млрд, переговори ЄС з міжнародними фінансовими організаціями про можливість надати фінансову підтримку Україні, а також той факт, що Україна здійснила планові платежі за зовнішнім боргом нададуть стабілізуючий вплив на курсову динаміку.
Перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін, у свою чергу, зазначив, що девальвація курсу гривні буде носити тимчасовий характер і після стабілізації політичної ситуації в країні національна валюта зміцниться до 8,7-8,8 грн/$1.
“З великою ймовірністю можна говорити про ситуативне падіння курсу національної валюти у зв’язку зі зростаючими побоюваннями населення за збереження заощаджень, однак після закінчення конфлікту гривня повернеться на позиції 8,7-8,8 грн/$1 грн”, – сказав банкір. Аналітик UniCredit Bank Тантелі Ратувухері вважає, що тривале протистояння в зоні конфлікту в столиці буде, насамперед, роздувати готівковий курс.
“Курс вже вчора злетів майже до 9 грн/$1, і в разі загострення конфлікту цей рівень може позначати тільки нижня межа девальвації національної валюти”, – сказав він.
Д.Гриджук вважає, що Національний банк України (НБУ) за необхідності буде виходити на міжбанк з інтервенціями на підтримку гривні.
НБУ за різких курсових коливань вже надавав підтримку курсу гривні. Вважаю, що центральний банк готовий і надалі за необхідності виходити на міжбанк з інтервенціями”, – сказав банкір. Разом з тим, В. Юткін вважає, що звичайні заходи регулятора будуть неефективними в умовах різкої ескалації конфлікту.
За оцінкою О. Вальчишена, швидше за все, НБУ і влада будуть проводити так звані вербальні інтервенції (вербальна інтервенція – словесна обіцянка зробити що-небудь, яке замінює реальну дію – ІФ). Т.Ратувухері вважає, що здатність НБУ підтримати самостійно курс гривні є досить слабкою.
“Більш-менш врівноважувати ситуацію на ринку НБУ зможе, тільки заручившись подальшою підтримкою, як зовнішньою, так і внутрішньою”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас