Чому політики не запобігли бійню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому політики не запобігли бійню

Казна та Політика
2460
Оточеній з усіх боків мітингувальниками і силовиками Верховній Раді вже з ранку стало зрозуміло, що втілиться найгірший сценарій і силової зачистки Майдану не уникнути.
Трибуну Ради ще в 9:45 заблокувала опозиція, оскільки у парламенті так і не зареєстрували проект постанови про повернення до Конституції в редакції 2004 року та Конституційного акту. Мало того, з висловлювань регіоналів було зрозуміло, що ніхто і не збирається їх реєструвати.
В опозиції говорили про те, що влада не стала реєструвати проекти, яких чекав Майдан, щоб спровокувати нові конфлікти.
Але з якихось причин опозиція вирішила зіграти саме в цей сценарій і визначила час «Ч» – 13:00, після якого вона знімає з себе відповідальність за події на вулиці. Тобто ніби натякала на штурм Ради. Однак, як відомо, ситуація на вулицях обернулася не на їхню користь. Самооборона Майдану і «Правий сектор» не тільки не змогли прорвати ряди бійців МВС, а й самі були звернені у втечу, а урядовий квартал був повністю очищений.
БЕЗГЛУЗДІ ПЕРЕГОВОРИ
Лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок двічі ходили на переговори до спікера Ради Володимира Рибака, але це нічого не дало. Депутат Володимир Ар’єв розповів, що спікер посилається на те, що проти реєстрації постанови про зміну конституційного ладу виступають Мін’юст і юристи Банкової. Після обіду Олександр Турчинов пішов разом з регіоналом Вадимом Новинським до президента, однак, чим закінчилася зустріч, невідомо. Щоправда, потім з’явилося повідомлення з посиланням на анонімні джерела, що сторони хочуть вести переговори про коаліційний уряд і вже на середу призначені нібито якісь переговори.
Але за настроєм сторін не було схоже, що вони хочуть про щось один з одним домовлятися. У повітрі пахло розгоном Майдану. Депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець сказав, що тепер половина України повстане, інша вдариться в підпільну роботу. «І все це на тлі дестабілізації та економічного падіння», – говорить Бригинець.
Увечері лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що учасникам мітингу і депутатам від опозиції «відповідальності не уникнути». «Так звані мирні демонстранти, озброєні битами, льодорубами, намагалися захопити будівлі в центральному кварталі, коли міліція спробувала перешкоджати, люди почали підпалювати будинки та під’їзди. Не оминула ця доля і офіс Партії регіонів (на вул. Липській у Києві. – Авт.). Коли до них вийшов чоловік і сказав, що в офісі жінки, давайте виведемо хоча б їх, його за це просто вбили. Якщо опозиція вважає, що уникне відповідальності за все, що відбувається: адже саме вони закликали людей їхати до Києва, братися за зброю, вони помиляються – відповідальності не уникнуть», – заявив Єфремов.
ШТУРМ
О 20:00 почався штурм Майдану. Слідом за цим радник президента Ганна Герман заявила, що президент готовий на переговори, але тільки після того, як припиниться озброєне протистояння і люди підуть з вулиць. Чи погодилися на ці умови лідери опозиції – вчора ввечері ще не було відомо. Ходили лише чутки, що і Віталій Кличко, і Арсеній Яценюк вже під час штурму Майдану зустрічалися з Януковичем…
Ірина Касьянова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас