Страховка від дефолту у світі продовжує дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховка від дефолту у світі продовжує дорожчати

Фондовий ринок
1090
За даними агентства Bloomberg, в авангарді зростання у понеділок були «довгі» єврооблігації, які до кінця дня подорожчали на 2,1-2,3% порівняно з п’ятницею. При цьому прибутковість паперів з погашенням в 2023 р. впала нижче 10% – до 9,957% річних.
Крім того, відступила нижче за 20% річних (до 18,58%) прибутковість суверенних єврооблігацій з погашенням у червні 2014 р.: у п’ятницю вона пробила цей психологічний рівень. Інші єврооблігації наприкінці минулого тижня показали різноспрямовану динаміку. При цьому найбільше подешевшали папери з погашенням в жовтні 2015 року – на 5,8%.
«Термін платежу за червневими облігаціями наближається, а в Україні спостерігається складна політична і фінансова ситуація. Це проявляється, в тому числі і в затримках оплати за газ Газпрому. Тому інвестори в прибутковість закладають підвищені ризики», – пояснив п’ятничну ситуацію аналітик ІК Альтана Капітал Андрій Глущенко.
Як розповіла «Вістям» віце-президент з торгівлі цінними паперами інвестиційної компанії SP Advisors Тетяна Чуб, наприкінці минулого тижня інвестори продовжували виводити гроші з ринків країн, що розвиваються. «У випадку з Україною ситуація посилилася у зв’язку із тривалою політичною кризою і очікуваннями подальшої девальвації гривні. Інвестори розпродавали українські суверенні бонди, і станом на ранок понеділка, 17 лютого, ця тенденція продовжилася», – зазначає експерт.
На думку учасників ринку, враховуючи важку політичну ситуацію в Україні, а також відсутність ясності в питанні джерел поповнення резервів Нацбанку, поки що немає суттєвих факторів, здатних зупинити зниження цін на українські боргові папери.
При цьому вартість українських дефолтних свопів (страховки від невиконання зобов’язань за позиками) також продовжує зростати, що свідчить про побоювання інвесторів щодо економічної ситуації в Україні. Так, з минулого понеділка і до п’ятниці вартість українських CDS піднялася з 1055 до 1202 пунктів і продовжувала зростати в понеділок.
Втім, ринок не встиг відреагувати на заяву міністра фінансів РФ Антона Сілуанова про те, що цього тижня Росія придбає у України євробонди на $2 млрд.
Як раніше писали «Вести», після заяв президента Росії Володимира Путіна про виділення Україні кредиту $15 млрд прибутковість суверенних євробондів з погашенням в 2014 р. протягом години знизилася в 1,8 рази і становила 7,93%.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас