Посилення позиції експортерів за допомогою гнучкого курсу гривні підвищить рівень життя населення - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посилення позиції експортерів за допомогою гнучкого курсу гривні підвищить рівень життя населення - експерт

Фондовий ринок
1143
Гнучкий курс гривні посилить позиції експортерів на зовнішніх ринках, в результаті виграє українська економіка, український виробник і отже – підвищиться рівень життя громадян. Заявив відомий економічний експерт Михайло Міщишин в ефірі програми “Фінансова Україна” на каналі БТБ.
Експерт зазначив, що гнучкий курс гривні – це дуже важливо для такої експортно-орієнтованої країни, як Україна.
За його словами, криза 2008-го року на зовнішніх ринках, до якої Україна виявилася не готовою, занадто погіршила стан вітчизняних експортерів. “Тому зараз будь-яке посилення позиції експортерів за допомогою гнучкого курсу гривні сприятиме підвищенню рівня життя населення, буде допомагати тому, що в країну буде заходити більше валюти, а курс нашої нацвалюти – гривні – буде більш стабільним”, – зазначив він.
“В урядовому прогнозі інфляція закладена на рівні 7-8% на рік. Якщо політичне протистояння закінчиться найближчим часом, то я думаю, уряду вдасться утримати ціни приблизно в цих параметрах, які сприятимуть пожвавленню і зростанню економіки. Оскільки цього року передбачається підвищення пенсій, зарплат, допомог на дітей, у людей на руках опиниться більше грошей”, – зазначив експерт. “Зрозуміло, що ось ця велика маса коштів на руках буде провокувати і виробників, торгівлю, підвищувати ціни – в розумних межах – це непогано. А ще сприяти пожвавленню виробництва, збільшенню випуску товарів, і я вважаю, якщо криза не посилиться і не продовжуватиметься – у нас все цього року буде добре”, – додав він.
Мищишин також вважає, що гнучкість курсу гривні вплине й на “дедоларизацію” свідомості українців. “Ми, українці, звикли розглядати долар як якийсь орієнтир нашого добробуту, але зараз він все менше і менше такий”, – заявив експерт. За його словами, американська валюта поки що залишається відчутним чинником заощаджень населення. “Але долар втрачає роль такого сигналізатора, який свідчить – добре чи погано справи в Україні – всі дивляться на ціни і на те, що можна купити на гривню. Тому я вважаю, нічого страшного в тому, що відбувається, немає”, – зазначив він.
Гнучкість курсу гривні, за словами експерта, підказує українцям, що пора перестати сподіватися на долар, що коливання курсу – це нормально. “Треба дивитися на те, скільки у вас гривень на руках і які ціни в магазині гривневі, а коливання курсу долара має цікавити тих, хто виїжджає за кордон, кому треба оплачувати навчання або лікування за кордоном, або того, хто займається експортом-імпортом”, – вважає експерт.
Він також додав, що Україна порівняно з Росією – одна з останніх послабила свою валюту. Росія вже давно послабила рубль по відношенню до долара, що підсилює позиції її експортерів. “Україна і Росія думають і про захист своїх ринків, і про те, щоб вдало і успішно торгувати з Європою”, – резюмував експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас