Розбудова Української держави неможлива без сильної президентської влади - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розбудова Української держави неможлива без сильної президентської влади - думка

Казна та Політика
597
Україна потребує відновлення демократичного конституційного порядку, але не на засадах Конституції 2004 року. Про це пише правознавець-міжнародник Володимир Василенко.
Автор зазначає, що Україна може бути суверенною лише як держава національного типу, що функціонує і розвивається подібно до інших європейських національних демократій: як-от Франція, Польща, Німеччина, Чехія, Італія та ін.
«А розбудова Української держави неможлива без сильної президентської влади, справді представницького парламенту й дієвого уряду, здатних працювати в інтересах суспільства, а не олігархічних кланів. Конституційний лад у країні необхідно відновлювати, маючи на увазі, що порядок без демократії – це диктатура, а демократія без порядку – хаос», – наголошує експерт.
Василенко вважає, що в умовах, що склалися нині в Україні, реалістичним і законним способом подолання конституційної кризи є легітимне відновлення Конституції 1996 року з одночасним пакетним ухваленням низки законів для усунення її недоліків відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.
Для цього, за його словами, мають бути розроблені насамперед такі змістовно й системно узгоджені між собою закони: «Про президента України», «Про регламент Верховної Ради України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України», «Про опозицію», «Про місцеве самоврядування», «Про референдум».
«Мета їх ухвалення – ліквідація прогалин у Конституції 1996 року, що може стати ефективним інструментом забезпечення суспільних потреб та порядку – коли повноваження органів державної влади будуть належним чином визначені й запрацює механізм стримувань і противаг», – переконаний Василенко.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас