Хасиди масово скуповують нерухомість в Умані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хасиди масово скуповують нерухомість в Умані

Нерухомість
2450
Брацлавські хасиди знайшли спосіб захистити свої заощадження від інфляції. Вже кілька років вони масово купують нерухомість в Умані. Там похований духовний лідер хасидів – цадик Нахман, і щороку в місто з’їжджаються паломники з усього світу. А значить, нерухомість тут в ціні.
Кілька вулиць навколо могили Нахмана в Умані іменують хасидського кварталом. Саме сюди щороку стікаються десятки тисяч хасидів – тільки в 2013 році Умань відвідало більше 27 тис. паломників.
Разом з кількістю паломників зростає і кількість готелів, кемпінгів, наметових містечок. Через брак місця багато хасидів змушені селитися не поблизу могили цадика, а де доведеться.
«Купити або зняти квартиру біля синагоги можуть дозволити собі або духовні лідери громади, або дуже заможні люди, – розповів “Погляду” Володимир Шевченко, житель дев’ятиповерхівки, яка знаходиться безпосередньо біля могили. – Бідні хасиди туляться в наметових містечках».
Місцеві запевняють – зараз половина квартир і приватних будинків вже викуплена хасидами. Бум на купівлю житла проявився кілька років тому – з початком світової фінансової кризи. Багато житла після Рош-ха-Шана пустують до наступного року.
«Є й такі, хто живе тут цілий рік, – каже Шевченко. – Багато, маючи тут житло, кілька разів на рік приїжджають з Ізраїлю. У мене сусід – хасид, який купив в нашому будинку двокімнатну квартиру. Його дружина по півроку живе тут з дітьми. А він у цей час працює в Ізраїлі».
«Лояльні» ціни
Ще кілька років тому в ізраїльських газетах можна було зустріти оголошення: «Поспішайте вигідно вкласти гроші в нерухомість в Умані. Криза може затягнутися, а паломники будуть завжди».
«Продажем і купівлею в хасидському кварталі займаються окремі люди, найчастіше з хасидської громади або місцеві “чорні ріелтори”, – розповіли нам у місцевому агентстві нерухомості “Гарант”. – До нас безпосередньо замовники не звертаються».
Банер на невеликому двоповерховому будинку в 10 метрах від могили і в 20 метрах від синагоги свідчить, що житло хочуть продати або здати в оренду. «Погляд» з’ясував, скільки коштує житло біля синагоги.
«150 “квадратів”, – описав будівлю продавець. – У такому готелі можна поселити 40 паломників, поруч їдальня на 100 осіб. Будівля коштує $700 тис. Якщо оренда, то $60 тис. на рік . Беріть, тут з кожного паломника можна взяти по максимуму».
По максимуму – це $1000-1500 за ліжко-місце на день. Чим більше паломників – тим вища ціна.
Як з’ясувалося, такий будинок коштує мінімум $500 тис. Середня ціна звичайного особняка – $1 млн. Покупці – хасиди. Українці таким житлом не цікавляться – за ці гроші можна купити нерухомість у столиці.
Квартири – кормилиці
Щойно хтось із уманчан вирішує продати своє житло – покупець знаходиться одразу. Втім, багато хто живе за рахунок своїх квартир. У Ганни і Павла в хасидському кварталі трикімнатна квартира. Щороку її здають в оренду, набиваючи під зав’язку двоярусними ліжками.
«Це наша кормилиця, – зізнається Анна. – Ми за всі роки паломництва хасидів встигли купити старшій доньці двоповерховий будинок в Умані, а середній – квартиру в Києві. Зараз підшукуємо житло синові, гроші вже відкладені».
Зі слів подружжя, хасиди ще 10 років тому запитували, чи не хочуть господарі продати свою квартиру. Зараз «трійка» потягне вже на чотири точно таких самих в центрі міста. Але продавати поки що ніхто не планує.
Олена Вовченко
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас