Україна залишиться без коаліційного уряду за обопільною згодою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна залишиться без коаліційного уряду за обопільною згодою

Казна та Політика
2292
Наступного тижня, а можливо, вже й цими вихідними відносне політичне затишшя буде перервано. У Раді почнуться битви за нового прем’єра і за зміни Конституції, а Євромайдан перебуває в очікуванні, що буде після 17 лютого, коли спливає термін, за яким опозиція повинна звільнити київську мерію і захоплені обладміністрації, а влада в обмін на це випустить заарештованих за участь в масових заворушеннях людей (якщо будівлі не звільнять, то заарештовані підуть під суд).
Опозиція вже заявляє, що якщо активістів не відпустять ще до звільнення будівель, а Конституцію 2004 року не повернуть, почнеться «ескалація конфлікту». Правда, що це означає, не розшифровують.
ЗАРУЧНИКИ І БУДІВЛІ
Станом на четвер справа йшла до того, що сторони розійдуться миром. Суди вже почали відпускати активістів, затриманих у січні-лютому за участь у масових заворушеннях і блокування адмінбудівель. А органи прокуратури підготували клопотання про пом’якшення запобіжного заходу щодо 224 осіб по всій Україні.
За інформацією від джерел у керівництві Євромайдана, в п’ятницю, за домовленостями, з СІЗО повинні були відпустити затриманих і зняти з них покарання. У свою чергу мітингувальники нам розповіли, що є негласна установка «про готовність» до евакуації з будівлі Київської міськадміністрації, якщо буде дана «відмашка». Про це було оголошено ще кілька днів тому. У четвер з посиланням на прокуратуру міста Києва з’явилася інформація, що від протестувальників вимагають звільнити не тільки будівлю мерії і вулицю Грушевського, але і весь Хрещатик разом з Майданом, але потім прокуратура пояснила, що її не так зрозуміли і Майдан звільняти не потрібно.
Втім, і у владі, і в опозиції не виключають, що на грунті взаємної недовіри домовленості про взаємне звільнення будівель і активістів можуть бути зірвані, і після 17-го почнеться новий виток протистояння. Києвом знову поповзли чутки про підготовлювані на вихідні провокаціяї…
«Беркут» чекає нових атак
Силовики, які чергують по вул. Грушевського, сумніваються, що 17 лютого, навіть якщо звільнять заарештованих, протестувальники розійдуться. А якщо не вдасться домовитися про звільнення, то спецназ чекає на нові атаки. «Коктейлі Молотова» і камені напевно полетять», – ділиться думками боєць внутрішніх військ у в’язаній масці. Стоїмо біля бочки з вогнем. «Трофей! Жарко тоді було – камені і «коктейлі Молотова» сипалися градом, хлопці горіли, – говорить беркутівець, що стоїть поруч. – Може, й на понеділок готують друге 19 січня». «Але скільки їх там, підготовлених? 200, ну 500 людей! Впораємося, якщо буде й більше, – в розмову вступає ще один силовик. – А готуватися до понеділка нам не говорили. Завжди готові».
КОНСТИТУЦІЯ
Чим би не закінчилася історія з амністією, в парламенті наступного тижня буде жарко. Опозиція хоче здійснити свій давній план і проголосувати за так званий Конституційний акт, який повертає Конституцію 2004 року (вона обмежує повноваження президента і дозволяє формувати уряд парламентській більшості). Про це повідомив Арсеній Яценюк. Депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець пояснив, що для прийняття Конституційного акту необхідно 226 депутатів і голосів опозиції для цього недостатньо. Чи проголосує за нього частина регіоналів? Нардеп Володимир Олійник впевнений, що ні: «Це чергова авантюра опозиції, яка не вирішить жодних проблем. Майдан же ж все одно не розійдеться».
УРЯД
У разі, якщо вдасться поміняти Конституцію, опозиція готова сформувати уряд. Особисто Яценюк, наприклад, готовий стати прем’єром. Але якщо Конституцію не поміняють (а поки що все йде саме до того, що голосування по ній зірветься), то опозиція до Кабміну йти не хоче (адже він буде повністю підконтрольний президенту). Втім, не хочуть там її бачити і регіонали. У четвер вони заявили, що не мають наміру голосувати за кандидата в прем’єри з числа опозиціонерів. А значить, схема коаліційного уряду, про яку багато говорили в останні тижні (прем’єр – Яценюк, а Кабмін формується спільно регіоналами і опозиціонерами), судячи з усього, спочине в бозі, так би мовити, «за обопільною згодою».
У такому випадку президент запропонує в прем’єри одного з членів своєї команди. У четвер опозиціонер Юрій Луценко заявив, що ним буде в.о. прем’єра Сергій Арбузов (під нього, за даними Луценка, вже збирають голоси). Серед інших кандидатів називають голову АП Андрія Клюєва, віце-прем’єра Юрія Бойка, а також в.о. міністра юстиції Олену Лукаш.
Опозиція, передчуваючи такий варіант, погрожує владі тяжкими наслідками. «У разі, якщо влада або контрольований владою депутат відмовляться голосувати за мирний шлях розв’язання кризи (повернення Конституції -2004. – Авт.), це означає, що вирішуватися питання буде не у Верховній Раді, а на вулиці», – заявив Яценюк.
Ірина Касьянова, Катерина Стулень, Андрій Коновалов
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас