Skoda планує збирати електровози в Запоріжжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Skoda планує збирати електровози в Запоріжжі

Фондовий ринок
1000
Чеська компанія Skoda Transportation придбала частку підприємства «Запорізький локомотив» і планує брати участь у виробництві електровозів.
Про це повідомив генеральний директор «Запорізького локомотива» Віталій Бондаренко.
Це підприємство було створено в кінці минулого року Запорізьким електровозоремонтним заводом (ЗЕРЗ), що входять до сфери управління Міністерства інфраструктури, та Харківським заводом підйомно-транспортного устаткування. Бондаренко не повідомив, яку саме частку викупила Škoda Transportation і суму угоди.
Будівництво нового цеху, на якому будуть збиратися електровози, має розпочатися вже в березні на території ЗЕРЗ. Очікується, що цього року інвестиції з українського боку становитимуть близько 300 млн грн. Перші п’ять електровозів будуть зібрані на потужностях Skoda Transportation в Чехії, після чого виробництво перенесуть в Запоріжжя.
«З 2016 р. ми почнемо робити електровози самі, але до 1 березня 2015 року стоїть завдання: видати перший електровоз», – зазначив Бондаренко.
Наприкінці вересня 2013 р. міністр інфраструктури Володимир Козак повідомляв, що випробування електровоза, зібраного в Запоріжжі, для сертифікації в Україні почнуться вже в кінці 2014 р. За його інформацією, спільне підприємство з Skoda Transportation вироблятиме з 2015 р. 25 електровозів щороку. Всього передбачено виготовлення 480 електровозів: 50 двосистемних пасажирських, 330 односистемних пасажирських і 100 двосистемних вантажних. Локалізація виробництва в Запоріжжі становитиме 70%.
Skoda Transportation – не перша компанія, яка намагається налагодити виробництво на базі українських заводів. Німецька Siemens давно намагається співпрацювати з Україною. Ще в 1998 р. Дніпропетровський електровозобудівний завод, Siemens і «Укрзалізниця» підписали договір на розробку вантажопасажирського електровоза.
Після завершення сертифікації був укладений договір на закупівлю 100 таких машин, проте в результаті виготовили всього 18. Випуск продукції був зупинений, оскільки «Укрзалізниця» не гарантувала викуп електровозів, пояснював раніше президент Siemens в Україні Корнеліус Граніг.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас