НБУ терміново виділяє Брокбізнесбанку 2 млрд - щоб стабілізувати ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ терміново виділяє Брокбізнесбанку 2 млрд - щоб стабілізувати ситуацію

Фондовий ринок
5978
Національний банк України (НБУ) готовий надати Брокбізнесбанку 2 млрд грн рефінансування, з яких у середу вже виділив 1 млрд грн, що дозволить стабілізувати ситуацію в банку, повідомив заступник голови спостережної ради (СР) групи компаній “ВЕТЕК” Борис Тимонькін журналістам у Києві в четвер.
“Банк підтримують і акціонери, і Нацбанк. Ми придбали певні папери, під них отримали перший транш рефінансування на 1 млрд грн”, – сказав він.
“Тому будуть виконані всі платежі, які дотримувалися, і всі банкомати будуть наповнені”, – додав Тимонькін. Він зазначив, що ситуація донесена до акціонерів, НБУ і уряду, і наразі банк перебуває під моніторингом.
“Банк не кидають, підтримують, ситуація з ним – робочий… усіма почута, і реакція адекватна і швидка”, – пояснив Тимонькін.
Він не зміг оцінити, чи були інспіровані сформовані обставини, однак визнав, що політична ситуація додала певного негативу.
Тимонькін пояснив, що в структурі пасивів Брокбізнесбанку був високий питома вага VIP-клієнтів, тому існував ризик відходу ряду з них з сумами близько 100 млн грн.
Однак, поки йшов приплив депозитів це не представляло проблеми, але зі зміною ситуації на ринку після політичного загострення цей ризик зріс, пояснив Тимонькін.
Говорячи про проблеми банку з платіжною системою Visa, він вказав, що вона виникла через шахрайського зняття $250 тис. за кордоном, у зв’язку з чим зарубіжні транзакції за картками були заблоковані, однак в Україні вони продовжують працювати.
Тимонькін уточнив, що це відбулося в п’ятницю, тому банк не встиг вчасно врегулювати ситуацію, але займається цим зараз.
Також вже з’явилася офіційна заява компанії Курченко. Група компаній ВЕТЕК, що є стратегічним інвестором Брокбізнесбанку з 40%-м пакетом акцій, офіційно заявляє про готовність зробити всі необхідні кроки для стабілізації роботи фінансової установи.
“Група ВЕТЕК стурбована штучно підігріваються чутками щодо поточного стану фінустанови. Складнощі, які виникли у ряду клієнтів Брокбізнесбанку, носять виключно тимчасовий характер і пов’язані з технічними роботами з реконфігурації платіжної системи банку, які знаходяться на завершальній стадії”, – сказано в повідомленні групи.
З метою підтримки банку, ВЕТЕК прийняв рішення перевести на обслуговування в Брокбізнесбанк всі свої дочірні компанії. “Крім того, з метою забезпечення подальшої стабільної роботи фінустанови, група готова залучати значні фінансові ресурси з внутрішнього і зовнішнього ринків”, – підкреслюється в заяві.
При цьому, ВЕТЕК, як акціонер Брокбізнесбанку, просить громадян виважено підходити до оцінки ситуації, а засоби масової інформації – утриматися від публікації неперевірених даних про фінансовий стан банку.
“Ми звертаємося до всіх клієнтів “Брокбізнесбанку” з проханням не піддаватися на провокації. Акціонери та регулятор ринку не дозволять ситуації вийти з-під контролю. З понеділка всі платежі будуть чітко виконуватися без затримок. Це та ситуація, в якій ми можемо спільним розумінням, спокійною поведінкою, відсутністю паніки вивести цю човен на тиху спокійну воду” – сказав член наглядової ради ГК ВЕТЕК Борис Тимонькін.
До того ж, Національний банк вважає, що ситуація в Брокбізнесбанку є контрольованою.
Про це сьогодні на прес-конференції повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
“Ситуація контрольована. Якщо є така можливість, хотіла б попросити утримуватися від інформаційних атак”, – сказала вона.
При цьому представник НБУ уточнила, що розкручування панічних настроїв може привести до погіршення ситуації не тільки з названим банком, але і з іншими.
Нагадаємо, що проблеми з розрахунками банку почалися минулого тижня. Уже в понеділок Брокбізнесбанк звинуватив у всьому збої з платіжною системою VISA. Американська компанія офіційно відмовилася коментувати ці звинувачення, при цьому уточнивши, що навіть під час конфліктів у Сирії та Лівії їхні карти продовжували працювати, а відповідно всі звинувачення є необгрунтованими.
З понеділка в банкоматах банку можна було зняти суму до 1000 грн, а у відділеннях клієнтам видавали до 3000 грн на руки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас