Українці позбавляються від бізнеса через політичну нестабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці позбавляються від бізнеса через політичну нестабільність

Фондовий ринок
7940
Політична та економічна криза в країні змушує українських підприємців активніше продавати свій бізнес. Як повідомили «Вістям» експерти, за січень кількість активів виставлених на продаж зросла на 20-30%.
Найчастіше власники намагаються позбутися від середніх і невеликих компаній, рідше – від великих. «У грудні у нас розміщувалося до 100 оголошень на день з продажів бізнесу – це був максимальний показник. Для січня максимум – це 150 унікальних оголошень, а середньоденний показник – 110-120. Сукупно за минулий місяць на нашій платформі було розміщено 2768 оголошень, це на 417 більше, ніж у грудні. Лише 336 січневих оголошень було в підсумку видалено з позначкою «продано» (у грудні 2013 р. – 329)», – повідомив «Вістям» прес-секретар порталу Slando Сергій Колосков.
Від бізнесу позбавляються, побоюючись різкого зниження його вартості через політичну та економічну нестабільність. «Україна сьогодні переживає період турбулентності: ми бачимо різкі коливання курсу, невизначеність у політичній та економічній ситуації, проблеми із зовнішнім фінансуванням країни, відповідний загальний настрій українців. Це все безпосередньо відбивається на роботі бізнесменів, оскільки вони формують очікування, і вже не так впевнені в завтрашньому дні. Люди бояться широкомасштабної кризи, і різкого обвалу вартості своїх активів: вони можуть подешевшати як на 30%, так і на всі 50%», – зазначив в інтерв’ю «Вістям» виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Історії з життя
Щоб зрозуміти, що рухає бізнесменами, котрі виставляють на продаж активи, «Вести» поспілкувалися з підприємцями з різних регіонів. Найчастіше вони пояснювали свої дії низькою прибутковістю вкладень.
«Вирішив зробити додаткові грошові вливання в свій основний бізнес – торговий. Для цього поставив на продаж аптеку, яка приносила мені не такий великий прибуток, як моїм колегам – лише 100-120 тис. грн на місяць. Може, новий господар зможе в неї більше інвестувати, і підвищити прибутковість. Перше оголошення розмістив в листопаді, запросив за аптеку $50 тис. Але після того, як протягом місяця ніхто не подзвонив, почав поступово знижувати планку, причому досить істотно. Але продати досі не виходить, нещодавно зірвався клієнт, який готовий був здійснити купівлю за $30 тис., але відмовився через політичну нестабільність (він вирішив почекати). Зараз люди дзвонять, але всі хочуть ще збити ціну, але я більше не можу її опускати. Це буде дешевше собівартості, адже аптека добре обладнана», – розповів нам Ігор Сенчук з Білої Церкви.
Схожу історію «Вістям» розповів і київський підприємець Ілля Говоров, який через зниження прибутковості, вирішив продати свою станцію техобслуговування. Спочатку в інтернет-оголошенні вказав вартість 80 тис. грн, але після її довелося знижувати. «На сайті було зафіксовано 100 переглядів мого оголошення, але зателефонувало лише кілька людей, і всі намагалися збити цінник до 60 тис. грн. Я не можу собі дозволити таку «знижку», тому розмістив іще одне оголошення. На цей раз про продаж не всієї СТО, а лише 50% – за 40 тис. грн. Вирішив взяти компаньйона. Вважаю, це буде оптимальний варіант, враховуючи, що я теж збираюся купити половину бізнесу – у сфері громадського харчування», – розповів Говоров.
З низьким попитом через високу ціну зіткнувся і підприємець з Дніпропетровська, який намагається продати готель. Його ріелтор вважає, що це тільки початок, і бізнесмен розпродасть всі свої активи. «Готель не продається вже кілька місяців, клієнт поставив завищену ціну, щоб було чим поступатися – $260 тис. Але, думаю, скоро він почне робити «знижки», і готель продамо. Бізнес працює і рентабельний. Нещодавно цей підприємець вже продав свою хімчистку, думаю, збирається позбутися всього бізнесу в Україні», – зазначила у розмові з «Вістями» ріелтор з Дніпропетровська Світлана Матеєва.
Зачекають на свою ціну
Потенційні покупці бізнесів поки що вичікують, тож за заявленими продавцями цінами в найближчі місяці навряд чи хтось стане платити. «Через Майдан значно знизилася активність покупців. Інвестори пильно стежать за розвитком ситуації в країні», – сказав «Вістям» директор департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК «Альтана Капітал» Павло Мішустін.
Погодився з ним і керуючий директор департаменту інвестиційно-банківських послуг Concorde Capital Роман Іванюк. «Покупці будуть просити дисконт за поточну ситуацію в країні», – зазначив він.
Хоча експерти і допускають можливість часткових продажів бізнесів (а не всіх 100% акцій), однак вважають, що таких угод буде небагато. «Українські бізнесмени неохоче пускають в партнерство інвесторів «з вулиці», а самі інвестори не хочуть бути міноритаріями без чітких гарантій дотримання їхніх інтересів. На жаль, українське законодавство, що стосується корпоративних взаємин і захисту прав інвесторів, хоч і прогресує, але все ще далеке від досконалості. А невіра вітчизняного бізнесу в неупередженість нашої судової системи обмежує наші компанії в можливостях залучення партнерського капіталу з відкритого ринку», – пояснив «Вістям» ситуацію Павло Мішустін.
Активізацію продажів бізнесів фінансисти прогнозують не раніше другого півріччя 2014 року. Причому, лише за умови розв’язання політичної та економічної кризи в країні.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас