Чого очікують інвестори від Арбузова? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого очікують інвестори від Арбузова?

Казна та Політика
1042
Інвестори очікують від технічного уряду Арбузова сигналів про формування прозорих правил в економіці і пільгових умов для тих інвесторів, які інвестують значні кошти, створюючи в Україні нові підприємства та робочі місця, реалізуючи новітні технології. Таку думку висловив президент ICC Ukraine (Українського національного комітету Міжнародної торгової палати) Володимир Щелкунов.
На думку начальника відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитра Сологуба, технічному уряду потрібно надати ринку чіткі сигнали про формування стабільних правил в економіці. “Поки цього не відбувається, власники бізнесу не інвестують свої кошти в розвиток бізнесу, вважаючи за краще виводити ці гроші на офшорні рахунки”, – пояснив він.
Саме С.Арбузов як куратор економічного блоку уряду може в короткі терміни забезпечити сприятливі умови для бізнесу. У тому числі, створення спільних підприємств в агропромисловому комплексі, літако- та ракетобудуванні та інших перспективних секторах української економіки, розвиток яких гальмує брак фінансування. А також подальше спрощення податкового адміністрування, щоб бізнесменові було вигідно платити податки, а не ризикувати, ухиляючись від їх сплати. І, нарешті, на думку В.Щелкунова, уряду й бізнесу необхідно потурбуватися про пошук нових стабільних перспективних ринків збуту для існуючого виробничого комплексу України.
Водночас експерти звертають увагу на те, що незважаючи на кризові явища в економіці, в Україні є потужний інвестиційний потенціал – кошти населення. “На депозитних рахунках громадян в банках зберігається понад 50 млрд доларів. Також значні суми поза банківською системою”, – говорить начальник аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.
У період роботи першим віце-прем’єром у С.Арбузова був досвід залучення валюти населення у фінансову систему через механізми валютних ОВДП і золоті інвестиційні гривні, які реалізовував Ощадбанк. Після стабілізації ситуації на фінансовому ринку, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, уряд може домогтися реалізації цих інструментів всіма банками України, що дозволить залучити у фінансову систему додаткові ресурси для інвестицій.
Ще одним способом здешевшання кредитів експерти вважають плаваючий курс гривні, до якого переходить Національний банк. Причиною високих кредитних ставок начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб називає завищені до сьогоднішнього дня ставки за депозитами – через високу інфляцію і постійне очікування падіння курсу гривні.
Незначна девальвація і орієнтація НБУ на формування плаваючого курсу гривні, а також нові правила рефінансування комерційних банків у перспективі дозволять знизити депозитні та кредитні ставки. Здешевлення кредитів на увазі зниження ставок рефінансування і облікової ставки Національного банку, а також пом’якшення монетарної політики. “Проте, без забезпечення Макрофактори в економіці та фінансах ці заходи, як ми бачили вже останнього року, слабо працюють”, – резюмує аналітик УніКредит Банку Тантелі Ратувухері.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас