Банки України продовжують відчувати проблеми з ліквідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки України продовжують відчувати проблеми з ліквідністю

Фондовий ринок
2187
Ситуація з ліквідністю на банківському ринку в середу залишається напруженою: ставки кредитів “овернайт”, як і раніше перевищують 20% річних, повідомили учасники ринку.
“Попит, як і напередодні, становить від 20%, тоді як пропозиція – близько 30%”, – прокоментував ситуацію на середину дня представник одного з банків.
За даними Національного банку України (НБУ), у вівторок середньозважена відсоткова ставка за кредитами “овернайт” знизилася до 22,7% порівняно з 27,9% у понеділок і 27,1% у п’ятницю. Однак нинішній рівень ставок залишається найбільш високим з листопада 2012 року.
При цьому обсяг залишків коштів на коррахунках за вівторок скоротився на 1,22 млрд грн – до 20,18 млрд грн, що є найменшим значенням з 9 грудня минулого року.
За даними НБУ, останній раз Нацбанк підтримував ліквідність банків 5 лютого, надавши восьми фінансовим установам на тендері 200 млн грн на 13 днів під 6,5% річних.
За минулі з того часу чотири дні майже повністю були відсутні і зворотні операції: НБУ в понеділок і вівторок продав одному банку депозитні сертифікати “овернайт” відповідно на 350 млн грн і 500 млн грн під 2% річних.
Скорочення ліквідності на ринку минулого тижня банкіри пояснювали девальвацією гривні, розраховуючи, що після введених Нацбанком з 7 лютого обмежень ситуація з ліквідністю стабілізується. Зокрема, НБУ обмежив обсяги операцій клієнтів банків на ринку обсягом залишків на рахунку на відкриття дня, а валюту дозволив купувати на міжбанку лише на шостий операційний день після перерахування коштів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас