ЗМІ: Януковичу відмовили в Сочі, він повернувся "ні з чим" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Януковичу відмовили в Сочі, він повернувся "ні з чим"

Казна та Політика
12632
Президент України повернувся з відкриття Олімпіади ні з чим. Саме такий висновок дозволяє зробити відсутність будь-якої інформації про підсумки візиту до Росії, а також повідомлення прес-служби Кремля, що зустріч Володимира Путіна і Віктора Януковича була скороминущою, “на полях Олімпіади”.
Хоча минулого тижня зустріч в Сочі вважалася мало не доленосною. Багато депутатів вважали, що президент хоче погодити кандидатуру нового прем’єр-міністра і отримати фінансові гарантії від Путіна.
Однак замість цього вийшли тільки сумні кадри самотнього Януковича, що сидить на стадіоні поряд з порожнім кріслом. Як стверджують джерела INSIDER, президент України пробув у Сочі лише близько шести годин.
На стадіоні “Фішт” Януковичу тільки вдалося привітатися і потиснути руку Путіну. Вдруге український президент спробував підійти до господаря торжества на прийомі з нагоди відкриття Олімпіади, але Путін відвернувся і пішов розмовляти з королем Нідерландів Віллемом-Олександром. Також повернувся спиною до Януковича і російський олігарх Олег Дерипаска.
За інформацією співрозмовників, Янукович збирався узгодити з Путіним кандидатуру Сергія Арбузова на посаду прем’єр-міністра, а також дізнатися, чи отримає Україна обіцяний в грудні 2013 кредит.
“Але Путін напередодні дізнався про борги України і був украй здивований тим, що Україна не розраховується за газ і за новими цінами. Тому в Сочі Янукович почув, що грошей він не отримає, а кандидатура такого прем’єра Росію не влаштовує”, – розповів один з депутатів, який має зв’язки в Росії.
Як відомо, після відставки Миколи Азарова прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Москва призупиняє переговори з Києвом про надання фінансової підтримки та про постачання газу до призначення нового глави уряду. Медведєв підкреслив, що про деталі співпраці він домовлявся особисто з Азаровим.
Кандидатом, який міг би влаштувати Москву після Азарова, називають Юрія Бойка – це єдина людина, яка може вести переговори про газ.
Нагадаємо, через день після візиту Януковича в Сочі, голова російського Мінфіну Антон Сілуанов заявив, що Україна не отримає другого траншу кредиту, поки не поверне борг за газ у розмірі 3,3 мільярда доларів.
Іншими словами, від Януковича зажадали повернути ті гроші, які він взяв у грудні-січні. Але грошей у України немає. Щоб якось перекрити 12-мільярдний дефіцит бюджету, Нацбанк надрукував 5,7 млрд. гривень.
Таким чином, Януковичу потрібно або знайти десь $3,3 млрд., щоб продовжити співпрацю з Росією, або просити ці гроші у Заходу.
Як відомо, і ЄС, і США готові видати Україні значне фінансування, але тільки під технічний уряд, до якого увійдуть представники опозиції.
Але Янукович не поспішає вносити в парламент кандидатуру Арсенія Яценюка. Адже лідер фракції “Батьківщина” просить весь економічний блок Кабміну, опозиційних голову МВС і голову Нацбанку. А це означає позбавлення ключових посад усіх так званих “сімейних” міністрів .
Для президента найкращим прем’єром був би нинішній в.о. глави уряду Сергій Арбузов. Однак його кандидатура не сприймається парламентськими групами Дмитра Фірташа і Ріната Ахметова. Разом це близько 80 депутатів.
Втім, за інформацією INSIDER, Сергій Арбузов веде переговори з окремими депутатами на предмет збирання голосів за свою кандидатуру.
Треба відзначити, “сімейним” вже доводилося здобувати перемоги в парламентських війнах. Один з яскравих прикладів – голосування за закон про трансферне ціноутворення, прийнятий у липні 2013 року. “Антиоффшорна” ініціатива Міндоходів, очолюваного близьким до Арбузову Олександром Клименком, сильно била по інтересах найбільших олігархів. Проте, за цей закон проголосувала частина групи Дмитра Фірташа.
“Якщо у фракції категорично не сприймають міністра доходів Клименка через його хамську поведінку, то до Арбузова ставлення набагато краще. Йому завжди можна зателефонувати, і якщо він зайнятий, то обов’язково потім зв’яжеться через приймальню або сам особисто”, – розповів один з регіоналів в неформальній бесіді.
Крім того, Арбузова можуть підтримати позафракційні депутати з умовної групи Ігоря Єремеєва, і, що несподівано, він може влаштувати навіть деяких депутатів УДАРу.
Другим вірогідним кандидатом в прем’єри від влади вважається Андрій Клюєв.
Але депутатів від ПР бентежить, що Клюєв тільки нещодавно очолив адміністрацію президента, і така швидка зміна посади нелогічна. Хоча й визнають, що Клюєв давно мав види на цей пост. До того ж, він зручний президенту тим, що не має президентських амбіцій і може ефективно вирішувати питання у Верховній Раді.
Минулого тижня йшлося про те, що група Фірташа готова підтримати Клюєва, але тільки за умови, що їх неформальний лідер Сергій Тігіпко отримає посаду першого віце-прем’єра.
У суботу, завдяки представнику “Батьківщини” Миколі Томенку, в пресі з’явилася інформація про можливий вихід групи Тігіпка з фракції ПР. Однак у понеділок Тігіпко заявив, що ніхто нікуди не збирається виходити, а його група виступає за якнайшвидше формування Кабміну.
Але на сьогодні депутати Партії регіонів перебувають у цілковитому невіданні щодо кандидатури прем’єра.
“Ми як чоловік з анекдоту – все дізнаємося за добу до (події). Ніякої офіційної інформації про кандидата в прем’єри немає. Напевно, це правильно, щоб усі заздалегідь не пересварилися”, – вважає один з регіоналів, представник Донецької області.
“Я думаю, що Янукович зараз буде тягнути час, не вносити ніяких кандидатур і шукати для себе відповідний варіант. Ми ж повинні на нього тиснути, але робити це обережно”, – вважає віце-спікер Руслан Кошулинський.
“Якщо кандидатура прем’єра ще не внесена, значить в Сочі ні про що не домовилися”, – резюмував співрозмовник INSIDER в Кабміні.
Водночас у вівторок у ЗМІ з’явилася сенсаційна новина про те, що нещодавно Андрій Клюєв провів зустріч з Юлією Тимошенко, де обговорювалась можлива співпраця ПР і “Батьківщини” під час вирішення кризи в країні.
Офіційно і адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк, і пенітенціарна служба зустріч спростували. Арсеній Яценюк уникнув відповіді на це запитання, заявивши, що в середу постарається разом з Олександром Турчиновим потрапити до Тимошенко, і узгодити з нею всі позиції.
Водночас, деякі депутати від “Батьківщини” вважають, що з високим ступенем імовірності така зустріч відбулася.
“Послухайте, куди б Янукович зараз не смикнувся, йому всюди доведеться вирішувати питання Тимошенко. Так чому б йому це не вирішити з самою Тимошенко?”, – зазначив один з опозиційних депутатів.
Чутки про зустріч серед депутатів ходять вже тиждень. Непрямим підтвердженням переговорів влади з Тимошенко називають її лист, в якому вона рекомендувала “Батьківщині” вийти з усіх переговорів, відмовитися від повернення Конституції 2004 року і йти на дострокові парламентські і президентські вибори.
Зараз в опозиції серйозно побоюються, що якщо президент таки розпустить парламент, то це буде лише спусканням пари – люди підуть з Майдану, але опозиція отримає на виборах результат гірший, ніж зараз, а зі списків Партії регіонів зникнуть всі бунтарі, яких замінять вірні президенту люди.
__Тетяна Ніколаєнко_
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас