На довгому горизонті гривня виграє через високу відсоткову ставку - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На довгому горизонті гривня виграє через високу відсоткову ставку - експерт

Кредит&Депозит
3699
Як вважає фінансовий аналітик Віталій Шапран, банківська система України готова забезпечити людей прибутковістю за гривневими ресурсами в довгостроковому періоді. Про це він сказав в прямому ефірі телеканалу БТБ. “Якщо брати довгий термін, ставки все одно залишаться, – вважає аналітик. – Ставки швидко не падають, і в гривні вони все одно будуть в 2 рази вищі, ніж у валюті”.
“Ми проводили розрахунки для чотирнадцятирічного горизонту. Це термін з великим запасом, який цікавить людей віком 40 років і старше, які замислюються про накопичення до пенсії. У січні 2000 року ми зробили два депозитних вклади. Валютний – у розмірі 1 долар США, і гривневий – у розмірі, еквівалентному курсу долара на той момент, 5,22 грн. У січні 2014 року за валютним внеском ми отримали близько 22 грн, а за гривневим – 36,9 грн. Це говорить про те, що на довгому горизонті гривня виграє через високу відсоткову ставку”, – розповів Шапран.
За словами експерта, для довгострокових депозитів також може спрацьовувати ефект нарахування відсотка на відсоток, якщо відбувається капіталізація самого відсотка. “Це об’єктивна математична залежність, проти якої грати дуже складно”, – сказав Шафран. “Дані, отримані нами з 2000 по 2014 рік, показують, що система готова забезпечити людей прибутковістю за гривневими ресурсами в довгостроковому періоді, – сказав аналітик. – Тобто, якщо людина хоче собі зібрати грошей до пенсії і зробить валютний вклад, через певний час вона отримає значно менше, ніж могла б отримати за гривневим. Я вважаю, це гарна маркетингова ніша для банків. Треба брати ці розрахунки, показові цифри і пояснювати, що так можна робити. Тобто пропагувати пенсійні депозити”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас