За невиплату зарплат до відповідальності притягнули 748 чиновників - за цілий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За невиплату зарплат до відповідальності притягнули 748 чиновників - за цілий рік

Казна та Політика
389
З метою захисту прав громадян на оплату праці в 2013 році органами прокуратури розпочато 484 кримінальних проваджень, з яких 348 направлено до суду. Притягнуто до відповідальності 748 посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, в тому числі 406 – контролюючих органів. Про це повідомила старший прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави ГПУ Марія Конєва, передає УНН.
Протягом 2013 року за втручання прокуратури виплачено понад 1 млрд грн заборгованості по зарплаті.
За інформацією Марії Конєвої, завдяки вжитим заходам прокурорського реагування поновлювалися права громадян на оплату праці в усіх регіонах країни.
“Як я вже говорила, у всіх областях за втручання прокуратури людям повертали їхню заробітну плату. Власне найбільша сума була повернена працівникам ОКП “Д”- 5 мільйонів гривень. Робочим ПАТ “Веста-Дніпро” – майже 2,5 мільйона гривень, AT “Суднобудівний завод “Залив” – 2,3 мільйона гривень, КП “Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов і компанія” – 1,4 мільйона гривень”, – розповіла вона.
Разом з тим, додала Марія Конєва, підрозділи Державної інспекції України з питань праці недостатньо реагували на факти порушень роботодавцями вимог законів про оплату праці.
“Так, прокуратурою Тернопільської області виявлено, що територіальною державною інспекцією з праці в області не у всіх випадках проводяться перевірки підприємств, які мають заборгованість по зарплаті, відсутній контроль за виконанням внесених приписів. Не налагоджено взаємодію з органами Міндоходів України з метою реагування на приховані трудові відносини і виплату заробітної плати “в конвертах”, – сказала вона і додала, що на порушення законів у роботі територіальних інспекцій з праці реагували прокуратури Вінницької, Закарпатської, Київської, Полтавської, Черкаської та інших областей.
Крім цього, зазначила прокурор, чиновники місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування також не приймають достатніх заходів щодо забезпечення виплати заробітної плати на відповідних територіях.
Як повідомила Марія Конєва, під час перевірок також були виявлені порушення при реалізації контрольних повноважень територіальними підрозділами Міністерства доходів і зборів України.
“Так, у Донецькій області Слов’янською міжрайонною прокуратурою встановлено, що службові особи Слов’янської ОДПІ не завжди беруть участь в комітетах кредиторів збанкрутілих боржників, не перевіряються підприємства, які мають заборгованість по заробітній платі. Начальнику податкової інспекції внесено подання, за яким одна посадова особа притягнута до відповідальності”, – зазначила прокурор і додала, що на порушення в роботі територіальних підрозділів Міністерства доходів і зборів України реагували прокуратури Житомирської, Кіровоградської, Одеської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької та інших областей.
Також вона повідомила, що територіальні управління юстиції не у всіх випадках контролюють діяльність арбітражних керуючих суб’єктів господарювання, які мають заборгованість з виплати заробітної плати.
За її словами, перевіркою у відділі з питань банкрутства Головного управління юстиції в Одеській області встановлено, що протягом останніх двох років перевірено діяльність тільки 3 з 7 арбітражних керуючих підприємств-банкрутів, які мають борг по заробітній платі. За результатами перевірки прокуратурою до Головного управління юстиції в області внесено документ реагування, який розглянуто із вжиттям заходів.
“На аналогічні порушення реагували прокурори Києва, Івано-Франківської, Полтавської, Тернопільської, Харківської та інших областей”, – додала вона.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас