Долар в Україні цього тижня опуститься до 8,55 гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар в Україні цього тижня опуститься до 8,55 гривні

Валюта
3598
Стрімке зростання курсу долара минулого тижня завершилося таким же різким обвалом. Перший курсовий відкат у четвер (з 9,05 грн/$ до 8,88 грн/$) не дуже переконав скептиків, але другий в п’ятницю по-справжньому вразив – американська валюта подешевшала на міжбанку на 34 копійки і зупинилася на рівні 8,54 грн/$. Це стало результатом нових правил з торгівлі безготівковою валютою, які набули чинності з 7 лютого.
Однієї постанови № 49 Нацбанку вистачило, щоб одразу виставити з міжбанку всіх ключових покупців ВКВ – компаній-імпортерів та іноземних інвесторів: за цим документом купівля валюти дозволяється тільки на 6-й день після зарахування гривні на спецрахунок. Тобто компанії, які внесли гривню минулої п’ятниці, зможуть вийти на торги лише до кінця цього тижня. А до цього часу купувати бакс будуть НБУ і банки. «Але банки не можуть сформувати достатній обсяг попиту і врівноважити пропозицію», – запевнив «Вести» економіст казначейства «Банку Нацкредит» Володимир Фенюк.
На цьому тижні курс гривні буде таким, яким захоче Нацбанк. За якою вартістю він буде викуповувати надлишок долара, за тією йому і стануть продавати. Минулої п’ятниці він купив $84 млн по 8,54 грн/$. «Ми готові викуповувати валютний надлишок з ринку, 8,55 грн/$ – це для нас дорого, але будемо дивитися по ситуації», – заявила директор гендепартаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова. Щоб прогнозувати курс НБУ, досить згадати, за скільки він валюту продавав: лише кілька разів НБУ виходив з купівлями по 8,7 грн/$, найчастіше вони відбувалися по 8,4 грн/$. За січень за цією ціною із золотовалютних резервів пішло $1,7 млрд, і в лютому центробанк напевно захоче їх відбити.
Фінансисти прогнозують здешевлення валюти. «Відкат неминучий. Звичайно, до 8,0 грн/$ ми не повернемося, але все ж гривня зміцниться», – упевнений голова правління банку «Надра» Дмитро Зіньков. Вниз за міжбанківським курсом піде як готівковий (на понеділок банкіри прогнозують в касах 8,55-8,6 грн/$ на продаж і 8,3-8,4 грн/$ на купівлю), так і офіційний. 6 лютого НБУ вперше змінив офіційний курс нацвалюти за останні півтора року – той виріс з 7,99 грн/$ до 8,7 грн/$, а 7 лютого його відкоригували до 8,53 грн/$. «Офіційний курс важливий для штрафів, обов’язкових платежів та інших бюджетних розрахунків», – пояснила Олена Щербакова. Також до офіційного курсу прив’язуються тарифи на міжнародні послуги, наприклад, за перевезення: як повідомили «Вістям» в авіакомпанії МАУ, вартість її квитків прив’язана саме до офіційного курсу.
РОСІЙСЬКІ КРЕДИТИ ПІДУТЬ НА БОРГИ
Нові валютні правила дозволять зупинити розтрату золотовалютних резервів на міжбанку: їх обсяг, за підсумками січня, зменшився на $2,6 млрд (до $17,8 млрд). Але в зовнішніх запозиченнях Україна менше потребувати не стане: до 12 лютого 2014 р. країна має заплатити МВФ $1,025 млрд, а також розпочати виплату заборгованості за російський газ, яка вже перевищила $3 млрд. Як повідомило «Вістям» джерело в Кабміні, уряд попередньо домовилося про залучення одразу декількох позик у Росії. Там планують отримати від РФ в лютому не один транш (у $2 млрд), як раніше, а одразу два – $2 млрд і $3 млрд. Одна частина цих коштів піде на виплати МВФ, ще одна – на часткове погашення російського боргу (від $1 млрд до $1,5 млрд), а те, що залишилося – у золотовалютні резерви Нацбанку. Газові борги Росії будуть гаситися в міру виділення Москвою нових запозичень.
Головною умовою РФ, на думку експертів, стане погашення газової заборгованості. «Якщо Україна заплатить за газ, Росія виконає зобов’язання з купівлі єврооблігацій. Для нас це вигідно, оскільки за рахунок отриманих коштів ми зможемо попутно обслуговувати наш держборг, а для Москви – це гарантія виплат у майбутньому за борговими паперами”, – сказав «Вістям» експерт Олександр Жолудь.
Розрахунки трохи пригальмують
Антикризові постанови Нацбанку, які набрали чинності з 7 лютого, виллються в уповільнення платежів українських підприємств.
«Компанія протягом дня зможе користуватися лише тими коштами, що надійшли їй на рахунок на ранок. Грошима, які надійшли вже протягом дня, можна буде користуватися тільки з наступного ранку», – пояснив голова правління банку «Надра» Дмитро Зіньков. Фінансисти запевняють, що на населенні це ніяк не відіб’ється і що в разі необхідності вони готові допомагати підприємствам короткостроковими кредитами: минулого тижня такі позики в гривні коштували 21-22% річних. Однак виллються дійсно нові нацбанкові правила в затримки зарплат і двох виплат людям, стане ясно лише через кілька тижнів.
ПРОГНОЗ
Що ж про те, що відбувається в економіці країни думають в уряді, «Вістям» розповіло на умовах анонімності високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів.
ГРОШІ ВІД РФ І МВФ
До кінця лютого, на думку джерела, Україна отримає два транші від Росії – в $2 і $3 млрд, а всі обіцяні РФ $15 млрд повинні отримати до травня. За його даними, також не припиняється переговорний процес з МВФ: «Переговори стануть більш конкретними після призначення нового уряду – Європа просто повинна розуміти, з ким саме має справу і кому вона надає кредит», – пояснив тимчасове затишшя наш співрозмовник.
КУРС – 8,5-8,9
Джерело вважає, що курс долара впродовж цього року триматиметься на рівні 8,5 грн зі стрибками до 8,9 грн. Грубо кажучи, його відправлять у вільне плавання, як того давно вимагав МВФ. «Його більше не будуть стримувати штучно, і офіційний курс тепер установлюється після торгів. Це правильне рішення, тому що експортери більше не могли працювати з таким офіційним курсом (7,99 – прим. ред.), який був до цього», – каже джерело.
ВАЛЮТНИМ ПОЗИЧАЛЬНИКАМ ДОПОМОЖУТЬ
За словами джерела, зараз уряд і НБУ готують програму допомоги людям, які взяли валютні кредити і через стрибок курсу змушені платити великі суми. Правда, поки що подробиці не повідомляються, але під час минулої девальвації (кінець 2008 року) обговорювалася ідея конвертувати валютні кредити за фіксованим курсом. Тоді ця ідея у життя не втілилася (через протести банків). Яку програму уряд запропонує цього разу, поживемо – побачимо.
До речі, як повідомило наше джерело, за весь січень, але здебільшого – за дні після стрибка курсу долара, українці зняли зі своїх депозитів 7 млрд грн. При цьому $3-4 млрд були виведені за кордон.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна, Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас