Оригінальний хід: Кабмін поклав відповідальність за зростання своїх газових боргів на Євромайдан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оригінальний хід: Кабмін поклав відповідальність за зростання своїх газових боргів на Євромайдан

Енергетика
3779
Заборгованість «Нафтогазу» за російський газ зростає за рахунок областей, в яких влада отримала так звані «народні ради» (альтернативні органи управління, створені опозицією в кількох обласних адміністраціях на заході України). Про це заявив виконуючий обов’язки віце-прем’єра Юрій Бойко.
За його словами, з регіонів, де влада знаходиться в руках «народних рад», в останні два місяці перестали надходити платежі за паливо. Тільки за січень заборгованість перед «Газпромом» зросла на чотири мільярди гривень (майже 456 млн доларів), уточнив Бойко. «Важливо зрозуміти тим, хто сьогодні керує обласними адміністраціями в західній Україні, що прийде час, коли потрібно буде розраховуватися», – попередив чиновник.
З протестами влада пов’язує у тому числі і ослаблення національної валюти. 5 лютого курс долара на Україні виріс до 9,4 гривні – максимуму з грудня 2008 року. Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Сергій Арбузов заявляв, що економічні причини для падіння гривні відсутні, а тиск на ринок валюти надає політична нестабільність.
Загальний борг «Нафтогазу» перед «Газпромом» становить майже 3,3 мільярда доларів. 2,6 мільярда доларів українська компанія заборгувала за поставлений в 2013 році газ і 658 мільйонів доларів – за паливо, поставлене в січні 2014 року. Наприкінці січня прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв констатував, що Київ не приступав до оплати паливного боргу за 2013 рік.
Останні два місяці в центрі Києва проходить акція протесту прихильників євроінтеграції, які вимагають зміни влади на Україні. Кампанія, що отримала назву «євромайдан», поширилася на кілька західних областей країни, де опозиціонери зайняли обласні адміністрації і створили власні органи управління. Влада пішла на поступки протестувальникам – зокрема, уряд прем’єр-міністра Миколи Азарова було відправлено у відставку, – проте це не допомогло домогтися припинення акції протесту.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас