В Україні вже готуються до долара по 9 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вже готуються до долара по 9 гривень

Валюта
3690
Безготівковий курс долара у вівторок встановив новий рекорд – 8,9 грн./$. За день валюта подорожчала одразу на 16 копійок, і фінансисти пояснили цей скачок двома причинами: спекуляціями банків, у яких все ще достатньо гривневих ресурсів для маніпуляцій (на коррахунках банківської системи знаходиться 23,1 млрд. грн. при нормі в 16-18 млрд. грн.), і бездіяльністю Нацбанку. НБУ хоча і вийшов з продажем американської валюти, але, по-перше, проводив її вже не по 8,4 грн./$, як минулого тижня, а по 8,6 грн./$. А по друге продавав мізер – від 2,5% до 5% запитів банків.
Мляві продажі центробанку, як і колись, пояснюють незавершеною угодою із розміщення на $2 млрд. єврооблігацій України, розрахованих на Росію. Фінансисти вважають, що як тільки ця сума надійде до золотовалютних резервів Нацбанку, той стане у великих обсягах продавати долар для стабілізації курсу гривні.
Якщо Ощадбанк або НБУ в середу не почне активно продавати долар, фінансисти очікують на девальвацію гривні і неофіційно вже заговорили про безготівковий курс 9 грн./$. Готівковий обіцяють поки що тримати трохи нижче. «Думаю, в середу каси будуть продавати американську валюту по 8,9 грн, хоча ще у вівторок ми ставили 8,6-8,72 грн./$», – Розповів «Вістям» заступник голови правління VAB Банку Антон Шаперенков. Незважаючи на це, населення продовжить скуповувати долар. «За останні тижні попит на готівковий долар помітно виріс: збільшилася, як кількість бажаючих придбати валюту, так і середня сума купівлі – зараз вона становить близько $8-10 тис.», – повідомила нам начальник відділу підтримки продажів UniCredit Bank Тетяна Кодрянська.
Долари потрібно замовляти заздалегідь
Через збільшення попиту, готівкового долара на цьому тижні вистачало далеко не всім. Проблеми були і з видачею валютних вкладів: їх було складно отримати, не повідомивши банк заздалегідь про зняття депозиту. «Людині потрібно за день-два попередити банк про остаточне рішення зняти свій вклад (особливо, якщо у нього депозит з автоматичним продовженням). Ясна річ, що не всім вдається отримати вклад без попередження, і клієнтів просять залишити заявку і прийти за вкладом на днях. В останні дні люди стали активніше знімати кошти з доларових рахунків – поки що це не масове явище, а невеликий рух. Вважаю, вони хочуть, щоб бакс полежав трохи дома», – зазначив Антон Шаперенков.
Активніше у валюту почали переводити гривневі депозитні накопичення. «Практично половина вкладів у нацвалюті, за якими закінчуються терміни, сьогодні перекладається у ВКВ”, – повідомила «Вістям» Тетяна Кодрянська.
Магазини дорожчають
Зі слів роздрібних торговців, подорожчання долара поки що не позначилося на вартості імпортних продуктів. Але нинішні цінники протримаються недовго. «Поки що ціни на товари, включаючи імпортні, не змінювалися. Нове завезення товару було минулого тижня, але цін поки не знаємо, тому що розпродуємо старі поставки. Якщо постачальник підніме вартість товарів, і нам її, звичайно ж, доведеться підвищити. Але відповідно до зростання курсу долара, можу припустити, що подорожчання буде незначним і до падіння попиту на окремі групи товарів не приведе. Не думаю, що люди перестануть купувати продукт, якщо ціна кілограма зросте на 10 копійок», – зазначила у розмові з «Веста» провідний спеціаліст відділу розвитку зв’язків з громадськістю ПАТ «Рітейл-груп» («Велика Кишеня», ТК «Альта-центр», «Екватор», «Велмарт») Олена Разумова.
Зовсім інша ситуація спостерігалася в інтернет-магазинах – вони роздували ціни просто вчора. «Ми прибрали з сайту інформацію про курс, за яким рахуємо вартість товарів, оскільки він постійно переглядався протягом дня. Іноді навіть не встигали міняти цінники (до вечора ціни перераховували виходячи з 8,95 грн за долар). Навіть були непорозуміння з клієнтами: вранці вони намітили покупку за однією вартістю, а до вечора ми були змушені повідомляти про подорожчання через переоцінку. Запаси продукції на складах є, але нове замовлення для поповнення доведеться робити за новою ціною, тому в поточні продажі вже закладається новий курс долара», – розповів нам менеджер інтернет-магазину «Розетка» Олег. Він також повідомив, що деякі покупці відмовлялися від покупок за новими цінами, але зниження попиту було незначне.
Автоматично слідом за підвищенням курсу долара, будуть піднімати свої розцінки і турагентства. «Ми дочекаємося курсу середи, і залежно від нього будемо розраховувати вартість путівок. Якщо у вівторок міжбанк закрився на рівні 8,9 грн./$, то можу припустити, що в середу тури будуть продаватися за 8,9-8,95 грн./$. У нас немає особливого виходу, ми оплачуємо подорожі у валюті, і, незважаючи на зниження попиту на поїздки, будемо піднімати ціни в гривні. Продажі турів в січні 2014 р. (порівняно з аналогічним періодом 2013 р.) впали приблизно на 10-15%», – повідомив «Вістям» генеральний директор туристичної компанії «Гамалія» Ігор Голубаха.
Водіям доведеться розщедритися
Як повідомив «Вістям» заступник директора Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, роздрібні ціни на паливо в Україні вже зросли на 1%: середні розцінки на А-95 досягли 10,69 грн./л, а на дизель – 9,65 грн./л. «За даними трейдерів, подорожчання поки становить приблизно 10 копійок на літрі. Але приводом послужили не курсові коливання, а погодні умови і труднощі з поставками. Далі все залежатиме від зміни вартості долара та нафти. Якщо протягом двох тижнів нафта подешевшає, і барель буде коштувати дешевше $106 доларів, то підвищення цін і курсові коливання вдасться компенсуватися. Зараз мертвий сезон, і трейдери бояться, що конкурент запропонує більш «смачну» ціну, і є ризик втратити клієнта. Багато хто навіть скорочують роздрібну націнку», – зазначив Рябцев.
Не відгукнулося поки що підвищення курсу долара покупцям нових машин, але зовсім скоро автодилери почнуть засмучувати своїх клієнтів. «Девальвація гривні поки що великої ролі не зіграла, але, точно ще зіграє. На сьогодні у нас немає імпортерів, а тільки офіційні представництва. Вони отримують продукцію, так би мовити, безкоштовно. А потім, виходячи з курсу НБУ до євро, оплачують рахунки. Тобто, навіть якщо авто привезли в Україну, наприклад, рік тому, розплачуватися за нього будуть за нинішнім курсом. Тож ситуація на валютному ринку позначиться на покупцях і продажах. Вважаю, за умови збереження спецмита і утилізаційного збору, і зниження курсу гривні, падіння продажів цього року може становити 15-20%», – зазначив у розмові з «Вестями» генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.
Нагадаємо, що вартість євро зростає в нашій країні синхронно з курсом долара, оскільки вона розраховується множенням котирування гривня-долар на нашому міжбанку на міжнародний курс євро/долар. З початку 2014 р. вартість готівкового євро в обмінниках піднялася з 11,45 грн./євро до 12,11 грн./євро, а офіційний курс НБУ – з 10,7 грн./євро до 10,8 грн./євро.
Що далі
Через те, що подальша зміна курсу долара залежить від виділення Україні зовнішніх запозичень і виплат з держборгу (до 12 лютого Мінфін має виплатити $1,025 млрд. МВФ за раніше наданими кредитами), а також через непередбачуваність дій Нацбанку, банкіри сьогодні не беруться давати короткострокові прогнози щодо курсу гривні.
Але в цілому вони все-таки розраховують на відкат курсу з позначки 8,9 грн./$. «Я вважаю, що ми переступили межу раціонального курсу, і має бути коригування. Відкат буде, однозначно. У бюджеті закладено 8,5 грн./$ – чому б і ні. Торік у нас курс був нижче бюджетного показника, тож можливо гривня зміцнитися сильніше – до 8,2 грн./$», – Упевнений голова правління Укргазбанку Сергій Мамєдов.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас