Папа римський має найбільші шанси отримати Нобелівську премію миру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папа римський має найбільші шанси отримати Нобелівську премію миру

Особисті фінанси
283
Папа римський Франциск очолює список найбільш ймовірних кандидатів на отримання Нобелівської премії світу 2014 року, складений норвежцем Крістіаном Бергом Харпвікеном. Глава інституту дослідження проблем миру (PRIO) в Осло протягом багатьох років публікує “п’ятірки” номінантів, які, на його думку, мають найбільші шанси стати лауреатами престижної нагороди, і часто виявляється правий в своїх прогнозах.
Як повідомляють ЗМІ Норвегії, цього року “п’ятірку” Харпвікена очолює новий глава Римсько-католицької церкви Франциск. На думку норвезького експерта, взятий новим понтифіком курс на боротьбу з бідністю робить його достойним кандидатом на премію. Так, виступаючи минулого місяця на економічному форумі в швейцарському Давосі, понтифік закликав його учасників виробити “новий політичний і економічний менталітет, здатний управляти всією економічною та фінансовою діяльністю в рамках етичного підходу, який би ставив у центр інтереси людини”.
“Крім цього останні заяви і дії папи Франциска вселили в серця багатьох людей надію на позитивні перетворення всередині католицької церкви”, – вказує експерт. Харпвікен зазначає, що моральні якості папи Франциска, його скромність і невибагливість у побуті також говорять на користь цієї кандидатури.
На другій сходинці в списку Харпвікена значиться колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, який як мінімум тричі був номінований на премію миру, що присуджуватиметься цього року. Скандально відомий викривач, який зробив надбанням гласності масштабну програму електронного стеження, здійснювану Агентством національної безпеки США, на думку Харпвікена, є більш зручною для комітету кандидатурою, ніж Джуліан Ассандж або Бредлі Меннінг. На відміну від глави Wikileaks і головного інформатора організації, Сноуден поки не розголошував інформації, яка могла б поставити під загрозу життя конкретних співробітників американських спецслужб, які працюють у гарячих точках.
До числа фаворитів входить також 16-річна пакистанка Малала Юсуфзаі, яка вважалася фаворитом минулого року. Уродженка округу Сват продовжує вести боротьбу за право мусульманських жінок на освіту, незважаючи на те що дивом вижила після замаху, влаштованого на неї бойовиками “Талібан” в 2012 році.
Ось вже багато років поспіль Харпвікен включає в свій список номінованих на премію миру російських правозахисників і співробітників ліберальних ЗМІ. Цього року на четвертому рядку його списку – російська “Новая газета”.
Закриває “п’ятірку” Харпвікена лікар Дені Муквеге з Демократичної Республіки Конго, який ось вже протягом багатьох років бореться за життя жінок, які стали жертвами сексуального насильства в ході тривалого протистояння численних збройних груп в Центральній Африці.
Норвезький нобелівський комітет припинив прийом номінацій на 2014 рік у суботу, 1 лютого. Протягом ще декількох тижнів право висувати кандидатів на премію будуть зберігати за собою п’ять членів комітету, однак основний список претендентів донині вже визначений. Проте за традицією Норвезький нобелівський комітет отримає право опублікувати повний перелік кандидатів лише через 50 років. Таким чином, на сьогоднішній день достовірна інформація про потенційних лауреатів виходить лише від організацій або приватних осіб, які їх висували.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас