Відтік капіталу з фондового ринку РФ різко посилився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік капіталу з фондового ринку РФ різко посилився

Світ
846
За підсумками тижня, що завершився в середу, інвестиційні фонди, що вкладають кошти у фондовий ринок Росії, відзначили відтік коштів у розмірі $230 млн, повідомляє EPFR Global. Основну частину грошей – $135 млн – втратили ETF, тоді як через традиційні фонди виведено трохи менше $94 млн.
Минулий тиждень став сьомим тижнем поспіль, коли російські інвестфонди втрачають гроші, причому нинішній відтік – найбільший з початку вересня 2013 р. У результаті найбільшого за останні п’ять місяців відтоку активи під управлінням російських фондів скоротилися до мінімального розміру за останні чотири роки.
Обсяг активів під управлінням російських фондів, які повідомляють про свої показники щотижня, вперше з лютого 2010 р. скоротився до менш ніж $10 млрд, що на 56% менше рекордних $22,1 млрд, зазначених у квітні 2011 р.
“Втеча із ETF стала причиною найбільшого за всю історію тижневого відтоку з фондів GEM. Відтік з фондів GEM виявився рекордним за всю історію спостережень. Він становить $4,6 млрд, причому більше $4 млрд – також рекордно високий обсяг – втратили фонди ETF”, – відзначає ІК “Уралсиб Кепітал”.
Негативні показники відзначили всі регіональні фонди без винятку, внаслідок чого загальний відтік коштів з фондів ринків досяг $6,3 млрд (0,78% активів під управлінням). Це найгірший показник з серпня 2011 р., коли почалася рецесія в Європі і був знижений суверенний рейтинг США.
Єдиною країною, фонди якої поповнилися грошима, став Китай, який зумів залучити $363 млн, тоді як відтік коштів з фондів Мексики виявився найбільшим для країни і порівняним за величиною з російським – $229 млн. При цьому Туреччина, один з найслабших ринків, на цьому тижні змогла вийти в плюс, отримавши від інвесторів $43 млн завдяки ETF.
“Незважаючи на масштаб відтоків, момент для входу поки не настав. Великі відтоки з фондів ринків, що розвиваються, не стали сюрпризом, оскільки саме ці ринки з’явилися жертвою ураганної розпродажі останніх тижнів.
Водночас за масштабом відтоків, які виявилися рекордними одразу для декількох великих категорій фондів, минулий тиждень порівняний лише з періодами справжньою паніки на ринках, наприклад такою, яка мала місце в серпні 2011 р. Історія вчить, що привабливий момент для входу, можливо, випаде не раніше ніж через кілька тижнів.
Ми очікуємо, що відтоки будуть поки що продовжуватися. На початку наступного тижня виходять січневі індекси PMI, які стануть хорошим індикатором стану найбільших економік, що розвиваються, включаючи російську”, – підсумовує ІК “Уралсиб Кепітал”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас