Українська біржа хоче запустити торги єврооблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська біржа хоче запустити торги єврооблігаціями

Фондовий ринок
218
Фондовий майданчик ПФТС (Київ) вивчає можливість запуску торгів українськими єврооблігаціями, повідомив член правління ПФТС Сергій Данов на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в четвер.
“Ми зараз ведемо роботу з основними торговцями цінних паперів за цим проектом. Ідея полягає в тому, щоб єврооблігації були введені в Україну і торгувалися за гривню. Відповідно, доступ до них будуть мати всі учасники фондового ринку”, – сказав він.
Данов при цьому уточнив, що вказаний проект, по суті, споріднений проекту дуал-лістингу акцій.
Глава біржі Ігор Селецький, в свою чергу, уточнив, що євробонди, як очікується, буде заводити один з найбільших торговців облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).
Він також зазначив, що на відміну від дуал-лістингу акцій ситуація з євробондами дещо простіша. “Перші угоди з єврооблігаціями були ще в 2009 році, тому вже існує якась практика. Крім того, спрощується валютне регулювання. Це, швидше, буде організаційна та просвітницька робота”, – сказав Селецький.
В цілому, за словами Сергія Данова, зараз в обігу перебувають суверенні євробонди на суму близько $17 млрд, з максимальним терміном обігу до 2023 року.
“Тобто, це значний ринок, який працюватиме ще тривалий час. При цьому, незважаючи на те, що ставки за такими цінними паперами трохи нижчі, ніж по валютних ОВДП, вони мають важливу особливість – вони підкоряються закордонному законодавству. Тобто, інвестори можуть віддати перевагу купувати саме такі папери для зниження ризику країни”, – сказав він.
Дату ймовірного запуску торгів євробондами представники біржі поки що не уточнюють.
Крім єврооблігацій ПФТС в поточному році має намір реалізувати низку інших проектів, пов’язаних як з облігаціями, так і з акціями та іншими фінансовими інструментами, які допоможуть реалізувати план прибутку на поточний рік – близько 5 млн грн.
Зі слів Данова, в основному ці проекти будуть пов’язані з ринком ОВДП як наймасштабнішим за обсягами торгів сегментом біржі. “Це, перш за все, будуть проекти, пов’язані з торгівлею ОВДП, наповненням “стакана”, формуванням прозорих біржових курсів, хоча б за найбільш ліквідними паперами. Також будуть проекти, пов’язані з наданням послуг здійснення біржових угод РЕПО з ОВДП”, – уточнив топ-менеджер.
Біржа також має намір продовжувати розвивати сегменти корпоративних облігацій та акцій.
Як зазначив Данов, в сегменті акцій, в першу чергу, буде зроблено акцент на тому, щоб утримати і збільшити кількість емітентів у лістингу на ПФТС.
“Існують також плани щодо розвитку строкового ринку, які, однак, будуть залежати від корпоративних дій з консолідації ПФТС з” Українською біржею”. Тим не менш, якщо у нас успішно реалізується проект з торгівлі ОВДП, можливо ми зможемо зробити якісь похідні інструменти на облігації”, – додав Сергій Данов.
Фондова біржа ПФТС заснована в 1997 році. Є однією з найбільших за оборотами фондовою біржею в країні. Обсяг її торгів в 2013 році становив 112,975 млрд грн.
На сьогодні “Московська біржа”, що володіє 50,02% акцій ПФТС, вивчає можливість її консолідації з УБ, в якій “Московській біржі” належить 43,08% акцій.
Акціонери УБ під час позачергових зборів 21 січня схвалили план дій з приєднання до ПФТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас