Як поводилися банки на ринку депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як поводилися банки на ринку депозитів

Кредит&Депозит
2514
За 2013 рік українці довірили банкам 433,7 млрд гривень – на 69,7 млрд гривень більше, ніж роком раніше. 82,9 млрд гривень з них – це вклади до запитання, інші 350 млрд гривень – строкові вклади.
На 15 банків з групи найбільших припадає 289,8 млрд гривень коштів фізосіб. У портфелі цієї групи, за опитуванням Forbes, домінували гривневі вклади. Цьому сприяли високі ставки за гривневими депозитами і курс на девалютизацію.
«У 2013 році ми робили акцент на залучення депозитів у гривні. Це обумовлено нововведеннями НБУ щодо норм резервування за валютними вкладами», – говорить начальник управління заощаджень і платежів UniCredit Bank Ольга Шостак. У цьому банку гривневі вклади на кінець 2013-го становили 62%; по 66% депозитного портфеля – у Райффайзен Банку Аваль і банку «Фінанси і кредит». «Клієнти побачили, що політика дедоларизації економіки приносить результат. На 1 січня депозитний портфель у гривні у нас становив 48,4%, у доларі – 39,7%, а в євро – 11%», – розповідає заступник директора департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Дмитро Замотаєв.
Лідери за темпами
На першому місці за темпами зростання коштів населення – банк «Надра»: за 2013 рік кількість коштів приватних осіб на його рахунках зросла на 109,8% (6,4 млрд гривень), депозитів – на 211,8% (5,4 млрд гривень). «Протягом минулого року ми пропонували клієнтам вигідні умови, зокрема – акцію «Фінансовий туризм». Середня відсоткова ставка за річними депозитами у нас була такою: 18,5% у гривні, 10,3% в доларах і 9,2% у євро», – перераховує директор з роздрібного бізнесу банку «Надра» Сергій Козлов.
На другому місці за приростом – Дельтабанк (95% зростання). Банк активно залучав депозити приватних осіб, а також приєднав в 2013 році портфелі Кредитпромбанку, «Астра» і Сведбанку.
На третьому – Ощадбанк Росії. У нього за минулий рік кошти фізосіб зросли на 39,6 % – до 12,5 млрд гривень. До 1 січня 2014-го населення принесло в банк 10,4 млрд гривень – проти 7,7 млрд гривень на 1 січня 2013-го. «ЗА ставками протягом року гривневі вклади коливалися в діапазоні 12-12,8%, доларові – в периметрі 7-7,5%. Зростання обсягу депозитів фізичних осіб пов’язаний, насамперед, з високою довірою клієнтів до бренду банку і правильно обраної стратегією», – пояснює заступник голови правління Ощадбанку Росії Ірина Князєва.
Трійку за темпами залучення коштів приватних осіб замикає банк «Фінанси та кредит» з 34,7%-ним приростом (11,7 млрд гривень, з них 10,7 млрд гривень – строкові вклади). Заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Віктор Голуб пояснює, що протягом року установа розширювала канали продажів депозитів і покращувала споживчі якості продукту.
«Ми швидко реагуємо на всі зміни на ринку, оперативно міняємо умови по депозитних програмах. Як депозити зі стандартного продуктового ряду, так і акційні депозити можна відкрити і поповнити через систему «Інтернет-Банк», – підкреслює Голуб. Також банк показав одні з найкращих темпів зі збільшення кількості приватних осіб в останньому кварталі року. З жовтня по грудень цей показник у нього виріс на 15,41%, або на 1,6 млрд гривень.
За першою трійкою за темпами залучення коштів фізосіб йдуть ПриватБанк (приріст 24,6%), Ощадбанк (20,2%), ВТБ Банк (13,4%). За обсягами вкладів традиційним лідером став ПриватБанк, що акумулював 105,7 млрд гривень коштів приватних осіб. Депозити населення в «Приваті» на кінець року становили 87,5 млрд гривень – тоді як на 1 січня 2013 року українці вклали в цей банк 70,2 млрд гривень. «ПриватБанк» продовжує домінувати на ринку депозитів за рахунок високого проникнення: другий за кількістю відділень, 50% банківських карт емітовані цим банком», – констатує аналітик банківського сектора групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Михайло Демків. Сьогодні мережа «Привату» налічує 3300 відділень.
На другому місці за системою – державний Ощадбанк (мережа близько 6000 відділень). Кошти населення на його рахунках до 2014 року перевищили 35 млрд гривень. «У 2013 році Ощадбанк оптимізував перелік депозитних продуктів. Ми вдосконалюємо свої внутрішні процеси, працюємо над підвищенням якості обслуговування. Зокрема, ми впровадили Мультиканальну систему «Ощад24» – web і mobile банкінг. Почали відкриватися відділення нового сучасного формату з цілодобовими залами самообслуговування, управлінням чергою, і так далі», – розповідає заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
На третьому і четвертому місцях за обсягами – Дельтабанк (23,4 млрд гривень; 25,7% приросту на рік) і Укрексімбанк (15,6 млрд гривень; 17% зростання за 2013 р.). «Укрексімбанк традиційно сприймається населенням як більш надійний, враховуючи державну форму власності. При відносно невеликій кількості відділень, яких налічується 125, банк продовжує нарощувати депозитну базу», – пояснює Демків.
Скорочення в IV кварталі
Четвертий квартал 2013 року ознаменувався скороченням коштів фізичних осіб у 7 з 15 банків з групи найбільших. Зменшення показника відбулося у Ощадбанку, Райффайзен Банку Аваль, Укрсоцбанку (з грудня 2013 року об’єднаний з Унікредит Банком в UniCredit Bank), Сбарбанку Росії, ПУМБ, УкрСиббанку, ВТБ Банку.
За весь 2013 рік кошти приватних осіб скоротилися у Укрсиббанку і Райффайзен Банку Аваль: на 11% і 5% відповідно. Процес супроводжувався зниженням ставок за вкладами. У першому кварталі 2013 року, за даними ICU, Райффайзен Банк Аваль пропонував у середньому 15,25% річних, УкрСиббанк – 16,5%. До третього кварталу середні ставки в РБА впали до 10,75%, в ​​УкрСиббанку – до 12%. «Зниження ставок стало основною причиною відтоку коштів. Я думаю, що банки свідомо пішли на такий крок», – заявляє Михайло Демків.
Серед причин зниження ставок – уповільнення темпів кредитування. Наприклад, Райффайзен Банк Аваль у 2013 році видав кредитів на 2 млрд гривень менше, ніж планувалося. «Банк дотримується зваженої відсоткової політики за депозитами. Вона пов’язана з підтриманням необхідного рівня ліквідності та задоволення потреб у кредитуванні», – зазначає начальник управління заощаджень і банківських послуг Райффайзен Банк Аваль Сергій Анніков.
З іншого боку, підприємці говорять про важкодоступність ресурсів. «Доступ до фінансування – це основна перешкода для розвитку підприємництва в Україні. Так кажуть 16,7% опитаних респондентів, порівняно з 15,3% опитаних у 2012-2013 роках. Цей показник випереджає навіть такі перешкоди, як корупція і державне управління», – значиться в дослідженні «Україна: проблеми та перспективи розвитку приватного сектора», яке було презентовано Світовим банком у січні 2014-го.
Виходить, що за наявності ресурсу у банків підприємці все одно стикаються з проблемою залучення фінансування. Аналітик МЦПД Олександр Жолудь пояснює, що це пов’язано з відсотковою ставкою за кредитами. «Тих, хто готовий брати позики за пропонованими сьогодні ставками, мало. Малий і середній бізнес такі відсотки не потягне», – розповідає Жолудь. Так, середня ставка за довгостроковими кредитами у гривні в 2013 році становила 21,9% річних. Банки пояснюють кредитну політику вартістю ресурсу, у тому числі депозитів. «У 2013 році йшло поступове зниження ставок за вкладами, але вони все одно були дуже високими. Це викликано політикою НБУ зі стиснення пропозиції гривні і спробою утримати валютний курс», – пояснює Жолудь.
Реакція на протести
Випробування на міцність для банків почалися в грудні 2013-го. Вкладники зреагували на політичні події, переводячи гривневі вклади у валютні. У перші дні протистояння масштаби валютизації досягали $100 млн на добу. «Темпи зростання депозитів уповільнилися в грудні. Зазвичай перед Новим роком приріст вкладів найзначніший – банки пропонують акційні умови, відбувається прискорення. У 2013 році ми б спостерігали те саме, якби не занепокоєння людей з приводу курсу гривні», – зазначає керівник аналітичного департаменту ІК SP Advisors Віталій Ваврищук.
Більш жорстким для банкірів став поточний січень. «У січні 2014-го політична нестабільність відобразилася і на вкладниках. Особливо напружена обстановка в останній тиждень, коли політичні пристрасті розпалюються. Безумовно, є вкладники, які однозначно налаштовані забрати вклад та зберігати гроші вдома. Але більше людей, поцікавившись ситуацією в банку, приймають рішення залишити свої заощадження», – розповідає Ольга Шостак.
Всупереч конфлікту поки що банкіри прогнозують, що цього року вони продовжать знижувати ставки за вкладами. «У 2014 році тенденція до зниження середнього рівня відсоткових ставок за вкладами, яку ми спостерігали впродовж 2013 року, продовжиться. З метою збільшення прибутковості кредитні установи будуть знижувати ставки», – резюмує начальник управління пасивних, комісійних та сервісних продуктів ВТБ Банку Марина Кшиніна.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас