США пускають бульбашки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США пускають бульбашки

Світ
925
На кредитному ринку США може виникнути новий «міхур» – банки і великі хедж-фонди захопилися ризикованими вкладеннями.
Федеральна резервна система і Федеральна корпорація зі страхування внесків попередили американські банки, а також великі хедж-фонди про небезпеку виникнення нового «міхура» на ринку позикових коштів для компаній зі «сміттєвим» кредитним рейтингом, передає агентство Reuters. Раніше управління з контролю за грошовим обігом міністерства фінансів США вже закликало системоутворюючі банки відмовитися від ризикованих інвестицій, зазначивши, правда, що в деяких випадках кредитні установи все ж можуть вкладати кошти в ризикові активи.
«Ми не бачимо якихось вигод для банків, що працюють з фондами альтернативних інвестицій або ж з тіньовими банками, в тому, щоб ухилятися від регулювання і продовжувати здійснювати сумнівні угоди, за потік ринок», – говорить старший заступник головного бухгалтера управління з контролю за грошовим зверненням Мартін Пфінсграфф. За його словами, серед інвесторів в ризикові фонди альтернативних інвестицій є ті, які самі відчувають проблеми з фінансами. «Перекладання збитків від банків до пенсійних фондів явно не додасть американській економіці фінансової стабільності в довгостроковій перспективі», – додав він.
Заява чиновників управління, основною функцією якого є здійснення контролю за діяльністю банків, але не інвестфондів, виглядає логічною.
За законом Додда-Франка, прийнятим в 2010 році, управління з контролю за грошовим обігом міністерства фінансів США, Федеральний резерв і Федеральна корпорація зі страхування внесків є регуляторами, підлеглими Комітету з фінансової стабільності, якому наказано виявляти і усувати потенційну загрозу фінансової кризи.
Основне завдання управління – передбачати ризики у фінансовій системі для того, щоб не допустити повторного виникнення іпотечного цінового «міхура», що спровокувала фінансова криза 2008-2009 років. Тому взаємодія гравців з різним ступенем надійності між собою за нинішніх умов високого ризику надування нового «міхура» на ринку змушує регулятора діяти.
Особливу тривогу викликає ситуація навколо страховок за борговими зобов’язаннями з використанням кредитного плеча (левереджа) для компаній-боржників, обсяги яких в 2013 році досягли рекордного рівня в $1140 млрд, піднявшись на 72% порівняно з попереднім роком. Ступінь ризикованості цих позик також підвищується: середній обсяг боргів для компаній, що брали ці позики в 2013 році, був в 6,81 рази більше EBITDA (прибуток до вирахування витрат по сплаті відсотків, податків та нарахованої амортизації), що є найвищим показником з передкризового 2007 року.
Компанії, які хвилюють регуляторів в першу чергу, мають надзвичайно низький кредитний рейтинг. Численні позики допомагають їм триматися на плаву, а також фінансувати виплати приватним інвестиційним фірмам у вигляді дивідендів. По суті, компанії змушені постійно позичати на ринку для того, щоб показати прибуток для інвесторів, тим самим значно підвищуючи ризики для всіх учасників ринку.
Прийняті в минулому році регулятором правила щодо банків дозволяли фінансовим інститутам кредитувати тільки ті компанії, які змогли б погасити всі свої заборгованості протягом п’яти-семи років або хоча б половину від загальної кількості боргів в той же термін. Показник рівня боргу компанії, в якій загальна сума залучених коштів в шість разів перевищувала EBITDA, також розглядався як привід для відмови у видачі нової позики. У результаті банки були змушені ставати все більш і більш виборчими в тому, кредити якій компанії вони готуються надати.
Однак менеджерам хедж-фондів і керівництву банків, готовим йти на ризик, вдалося знайти лазівку. Керуючі активами і банки стали укладати угоди, в рамках яких ризик за виділеними коштами ніс не тільки банк, але і інвестфонд.
Основними кредитоотримувачами є компанії, чий дохід до сплати податків не перевищує $1 млрд.
Видача позикових коштів таким фірмами по суті є котом в мішку, оскільки для отримання від банку необхідних коштів компанії часто йдуть на завищення основних фінансових показників, тим самим вводячи інвесторів в оману. У разі їх банкрутства постраждалим виявиться не тільки банк, але й інвестиційний фонд, керуючий грошима багатьох вкладників, дестабілізуючи таким чином ситуацію на борговому ринку.
Семен Михайлов, Вероніка Лісовська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас