Гривні пообіцяли неспокійний лютий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривні пообіцяли неспокійний лютий

Валюта
5674
У середу на безготівковому ринку продовжилося зниження курсу долара, але дешевшав він вже не так активно, як у попередні дні: з 8,53 грн./$ до 8,50 грн./$ (у вівторок курс відкотився одразу на 17 копійок).
«Були купівлі і по 8,49 грн./$, але середнє значення виявилося вище. Нацбанк знову продавав валюту по 8,4 грн./$, і ситуація на міжбанку поступово заспокоюється. До того ж скорочується обсяг вільної гривні, який тисне на курс: залишки на коррахунках банків вже не 30 млрд. грн., а 24,5 млрд. грн.», – Розповів «Вістям» директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
За словами фінансистів, курс долара міг би опуститися і нижче, якби НБУ не економив, і продавав більше валюти. Якщо в понеділок банки отримували до 50% від того, що запитували, а у вівторок – до 40%, то в середу лише до 5%. Цього мізеру виявилося недостатньо для зниження до 8,45-8,48 грн./$, на який розраховували експерти. Попит на долар як і раніше великий: в понеділок – вівторок Нацбанк зафіксував нові рекорди – обсяги торгів на міжбанку досягли $4,44 млрд. і $5,1 млрд, відповідно. Це в 3-3,4 рази більше середньоденного рівня листопада-2013.
«Попит пояснюється, як прогнозованою урядом та експертами девальвацією на 2014 р. (у межах 8,5-8,8 гривень), так і поточною політичною ситуацією», – пояснив нам директор казначейства і фінансових інститутів банку «Надра» Тарас Кияк. Компанії намагаються розрахуватися за зовнішньоекономічними контрактами, поки курс не виріс ще сильніше.
Зниження безготівкових котирувань до 8,5 грн./$ повинно позитивно позначитися на готівковому ринку. Банки, яким НБУ негласно заборонив підвищувати вартість долара в касах вище 8,5 грн./$ нарешті зможуть продавати населенню те, що купили на міжбанку (раніше це було невигідно їм через різницю, що виникла між низьким готівковим і високим курсом). За словами банкірів, до четверга в обмінниках виявиться більше долара, і купити його стане простіше.
Що далі
Фінансисти допускають зниження курсу в четвер до 8,45-8,48 грн./$, але тільки за однієї умови: якщо НБУ вийде з продажем по 8,4 грн./$ і буде відпускати кожному банку не менше 40-50% від того, що запитується.
За одними прогнозами, підтримка Нацбанку буде вимагатися гривні до кінця цього тижня і наступного: якщо вирішиться політична криза і відбудеться виділення російської позики на $2 млрд., фінансисти очікують коливань в рамках 8,4-8,45 грн./$. За іншими – курсові коливання затягнуться до весни. «У нинішній ситуації і положенні абсолютної політичної нестабільності, НБУ доведеться постійно бути присутнім на міжбанку з метою недопущення девальвації гривні. Валютний ринок може повністю стабілізуватися в межах декількох місяців. І курс цієї стабілізації буде варіюватися протягом лютого в межах 8,30-8,70 грн./$», – Сказав «Вістям» директор дилінгового центру Казначейства Діамантбанку Сергій Барабанов.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас