Банківської революції не буде: Єврокомісія відмовилася від розділу банків-гігантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківської революції не буде: Єврокомісія відмовилася від розділу банків-гігантів

Світ
446
Єврокомісія не стала рекомендувати Європарламенту і державам Союзу обов’язковий розділ найбільших банків регіону. Це випливає з опублікованих 29 січня пропозицій організації з реформи банківського сектора.
Порада розділити найбільші банки містилася в доповіді для Єврокомісії, підготованій групою експертів восени 2012 року. Замість цього орган виконавчої влади Євросоюзу запропонував обмежити проведення фінорганізаціями ризикованих операцій за допомогою комплексу з трьох заходів. До їх числа увійшла заборона на використання банками коштів клієнтів для торгів складними фінансовими інструментами і сировиною з метою збільшення власного прибутку.
Крім того, європейських регуляторів пропонується наділити новими повноваженнями, які дозволять їм вимагати від банків виділення структур, які торгують деривативами, в окремі підрозділи. Цей крок покликаний знизити ризик порушення фінорганізаціями заборони на використання коштів клієнтів в ризикованих операціях. Кредитним установам дозволять не дотримуватися цієї вимоги, якщо вони зуміють переконати контролюючі органи в тому, що здатні контролювати ризики.
Нарешті, Єврокомісія розробила звід правил, яким повинні керуватися банки під час взаємодії зі своїм брокерським підрозділом.
Нововведення торкнуться лише найбільших фінорганізацій регіону. Їх точний список Єврокомісія наводити не стала. Як повідомляє 29 січня Agence France-Presse, під обмеження підпадуть близько 30 кредитних установ. Серед найбільш вірогідних кандидатів – німецький Deutsche Bank, французький Societe Generale і британський HSBC.
Як причини розробки нових правил європейські чиновники назвали прагнення запобігти повторенню фінансової кризи 2008 року. Однією з її причин став великий обсяг торгів деривативами. Як зазначає агентство, пропозиції Єврокомісії схожі з “правилом Волкера”, яке діє в США. Воно також забороняє банкам вести трейдерську діяльність з власними коштами.
Для того щоб пропозиції Єврокомісії стали законом, необхідна згода Європарламенту. У AFP припустили, що в кращому випадку нововведення почнуть діяти в кінці 2014 року або на початку 2015 року. Ерокоміссар ЄС з внутрішніх ринків і фінансових послуг Мішель Барньє заявив, що очікує реалізацію заборони на біржову торгівлю з власними коштами не раніше 2017 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас