Кредит на революцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит на революцію

Кредит&Депозит
2008
Росія не переглядатиме умови по кредиту Україні, навіть якщо до влади прийде опозиція, заявив Володимир Путін на саміті Росія-ЄС. Правда, станеться це тільки в тому випадку, якщо уряд у Києві буде зацікавлений в кооперації з російською промисловістю, уточнив перший віце-прем’єр Ігор Шувалов. Кредит на $15 млрд Москва повернути сподівається, хоча кредитний рейтинг України і пішов вниз.
З2-й саміт Росія-ЄС, що пройшов у Брюсселі, здається, побив антирекорд за результативністю: жодного підписаного документа. Якщо не вважати «спільної заяви по боротьбі з тероризмом» із закликом «інтенсифікувати співпрацю в рамках ООН, а також інших багатосторонніх форумів».
Втім, прориву у двосторонніх відносинах і не передбачалося. Порядок денний – вільний, підсумкових документів не планується. Про це напередодні саміту попередив помічник російського президента Юрій Ушаков. Росія, втім, готувалася до саміту, включивши в його програму питання, актуальність яких не заперечується жодною зі сторін.
Карти сплутав Київ. Спочатку, ще в листопаді, сюрприз підніс президент України Віктор Янукович, який відмовився від вступу до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, чим викликав масштабні акції протесту, а буквально в день саміту опозиція домоглася зміщення українського уряду.
І оскільки Москва і Брюссель мають діаметрально протилежні погляди на те, як і з ким Україні інтегруватися і виходити з політичної кризи та якими будуть наслідки її вибору для Росії і Євросоюзу, то весь порядок денний саміту навколо цього, власне, і був зосереджений.
Це підтвердили і лідери ЄС та РФ на підсумковій прес-конференції. На саму зустріч у верхах журналістів не покликали. Зате дружно стверджували, що такого відкритого і відвертого діалогу давно не було.
Євросоюз пильно стежить за тим, як розвиваються події на Україні, засуджує насильство і вважає, що чинна влада повинна нести за це відповідальність, заявив, виступаючи на прес-конференції першим Херман Ван Ромпей, голова Європейської ради.
Втім, він, мабуть, засумнівався, що український президент готовий розділити відповідальність за події на «євромайдані», і заявив, що до Києва вилітає верховний представник ЄС з міжнародних справ баронеса Кетрін Ештон. Їй, матері п’ятьох дітей, Ромпей довіряє більше, ніж екс-олігарху Януковичу. Голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, який виступав слідом, уточнив, що Ештон вилітає до Києва в найближчі години. І готова зустрітися і з чинною владою, і з опозицією – такий у неї мандат.
«Пора переходити від партнерства потреб до партнерства вільного вибору», – видав домашню заготовку Баррозу, убивши такою відвертістю хіба що свого колегу Ромпея.
Але й він зазначив, що суперечностей між Росією і ЄС менше не стало, а тому було одностайно вирішено провести черговий саміт з повноцінним порядком денним. «Ми повинні змінити сприйняття, що виграш одного регіону є біллю іншого. Ми проти менталітету одного блоку проти іншого», – додав голова Єврокомісії.
Путін, у свою чергу, сказав, що йому теж сподобався діалог з партнерами, розмова відбулася і була «максимально відвертою». Він визнав, що мету програми Євросоюзу «Східне партнерство», спрямованої на інтеграцію з ЄС шести республік колишнього СРСР, у тому числі України, в Москві і Брюсселі розуміють по-різному. І пояснив, як це розуміють в Росії. «Ми зацікавлені в стабільності і процвітанні наших сусідів, за створення єдиної Європи спільними зусиллями», – пояснив російський лідер. Цю думку він повторив, і відповідаючи на питання журналістів.
Чи залишиться в силі угода між Росією і Україною про виділення останній $15 млрд, якщо влада в Києві перейде до опозиції, поцікавився колега з WSJ.
Путін відповідав у тому дусі, що кредит був наданий не уряду, а народу України. І не тільки на проїдання, а й на розвиток економіки.
За словами російського президента, кредит і суверенітет – різні речі. Принаймні, Москва не втручатиметься у внутрішні справи України. «Я думаю, що український народ сам в змозі розібратися. У всякому разі, Росія ніколи не буде в це втручатись», – сказав Путін.
Відповідаючи на питання журналістів про посередницьку роль Росії в конфлікті на Україні, він зазначив, що Київ навряд чи потребує посередництва. «Чим більше посередників, тим більше проблем», – додав президент, натякаючи на посередницьку роль Швейцарії. Втім, раніше Москва заявляла, що готова виступити в ролі посередника у врегулюванні з метою покласти край протистоянню.
Україна сама повинна визначити, що їй вигідно, а що – ні, зазначив Путін. Росія під час надання кредиту теж виходила з прагматичних міркувань, без політиканства, працюючи з різними політичними силами, пояснив Путін. І навів приклад з укладенням газових контрактів в 2009 році, коли уряд у Києві очолювала Юлія Тимошенко. Зараз вона відбуває термін за перевищення повноважень при укладанні газових контрактів. Росія має намір виконувати всі взяті на себе зобов’язання, хоча Україна не відрізняється пунктуальністю, дав зрозуміти Путін. «Україна з серпня 2013 рорку накопичила борг з платежів за газ – він сягнув $2,7 млрд – і просить перенести платежі, у тому числі за газ, що поставляється в цьому році за зниженими цінами», – заявив російський президент, додавши, що зробити відстрочку буде складно, оскільки платежі враховані в інвестпрограмі «Газпрому». Втім, Путін примирливо назвав проблему неплатежів робочим моментом, «який можна вирішити з партнерами в Україні, хто б не очолював український уряд».
Після прес-конференції перший віце-прем’єр РФ Ігор Шувалов уточнив, за яких умов Москва не буде згортати фінансову підтримку Києва.
«Якщо уряд України буде зацікавлений в кооперації з російською промисловістю, розвитку наших економічних відносин і дотримуватиметься цілей структурних реформ, ми будемо цю повістку підтримувати, такий уряд підтримувати будемо», – сказав Шувалов.
На запитання «Газети.Ru», чи зможе уряд України повернути російський кредит, Шувалов відповів ствердно.
Однак буквально під час саміту рейтингове агентство Standard & Poor’s знизило довгострокові і короткострокові рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з В-/B до CCC+/C. Прогноз рейтингів – «негативний».
«Політична нестабільність в Україні значно загострилася. Ми оцінюємо Україну за нашими критеріями як таку, що має характеристику проблемного громадянського суспільства з ослабленими політичними інститутами, що зменшує можливості уряду підтримувати своєчасне обслуговування боргу», – йдеться в повідомленні агентства.
«Ескалація політичної напруженості в Україні робить очікувану фінансову підтримку з боку Росії менш визначеною у разі падіння правління президента Віктора Януковича», – пояснюють фахівці Standard & Poor’s.
На запитання, чи не дорого обходиться дружба з братнім народом, джерело «Газети.Ru», який брав участь у переговорах, також повідомив, що економічна ситуація на Україні – на межі колапсу, практично неминуча девальвація гривні, це тільки питання часу. За економічним обвалом послідує черговий політичний, можливий масовий вихід громадян, мати такого сусіда – собі дорожче, вважає він.
Рустем Фаляхов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас