Що пишуть про Україну у вівторок? - огляд іноземних ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що пишуть про Україну у вівторок? - огляд іноземних ЗМІ

1830
Одні зараховують відставку прем’єр-міністра Миколи Азарова до здобутків протестувальників, інші вважають це мужнім і свідомим кроком самого прем’єра, у Європі обдумують новий план допомоги і стратегію стосовно України, або міркують над тим, чию сторону приймуть найбагатші олігархи України в подальшому розвитку конфлікту. Пропонуємо вашій увазі свіжий огляд іноземної преси – що пишуть про Україну закордоном у вівторок?
The Guardian: Питання в тому, чи зараз, коли насильство посилилося, олігархи як і раніше виступатимуть посередниками мирного рішення, чи вони починають відчувати, що дні Януковича добігають кінця.
Олігархи мають свої нарікання на стиль правління Януковича вже протягом деякого часу, і незадоволені зростанням “сім’ї” – групи бізнесменів, утвореної навколо президента, яких він просував і яким давав вигідні контракти з 2010 року. Син Януковича Олександр, стоматолог за освітою, сколотив величезний статок протягом останніх трьох років, в той час як таємничий 28-річний Сергій Курченко з’явився з нізвідки, щоб контролювати близько $ 800 млн активів.
Viktor Yanukovych’s future may depend on oligarchs as much as protesters
The New York Times: Ситуація в Україні, країні з населенням 46 мільйонів чоловік, яка стратегічно затиснена між Росією та Європейським Союзом, різко погіршилася після того, як зіткнення між поліцією і демонстрантами в Києві вилилися в насильство минулого тижня і масові протести почали поширюватися в регіональних столицях.
Пан Янукович, який спровокував кризу в листопаді, порушивши обіцянку підписати політичну угоду та угоду про вільну торгівлю з Європейським Союзом, почав пропонувати поступки на знак того, що влада втрачає контроль, а міліція – кількісну перевагу.
Ukraine’s Leader to Revoke Curbs on Dissent, but Opposition Remains Wary
The Independent Відставка прем’єр-міністра усуне одну із найбільш непопулярних фігур серед опозиції, а скасування законів проти протесту дозволить усунути основний обтяжуючий фактор в умовах кризи. Але це не відповідає усім вимоги опозиції, які включають відставку Януковича. Крім того, пан Янукович обіцяє, що амністія для десятків протестувальників, заарештованих під час демонстрацій, буде проведена тільки в тому разі, коли протестувальники покинуть вулиці і звільнять будівлі, які вони зайняли. Завершення акцій протесту без висунення інших вимог здається малоймовірним.
BREAKING: Ukraine prime minister Mykola Azarov resigns in bid to ease crisis
BBC: До цих пір не було ніяких ознак того, що демонстранти покидають вулиці і опозиція закликала відновити протести, що співпадає із засіданням парламенту. Активісти продовжують займати центральну площу і урядові будівлі Києва в ряді українських міст, кажучи, що вони не залишать їх до тих пір, поки Янукович не піде у відставку. Хвилювання поширилися по всій Україні, навіть у російськомовному оплоті Януковича на сході.
Ukraine crisis: MPs to vote on scrapping anti-protest law
Rzeczpospolita: Ідея плану Маршалла для України з’являється все частіше в засобах масової інформації. Реалізація такої ідеї вимагатиме не тільки величезної дози співчуття до України, а й солідарності на зразок тієї, що діє в рамках Європейського союзу. Неясно також, хто мав би зайнятися організацією такого проекту, ані хто буде знаходити необхідні для цього мільярди. На кону сума в межах 25-35 мільярдів доларів. Може здатися, що це мало в порівнянні з сотнями мільярдів для рятувальних пакетів для вразливих країн в зоні євро. Європейський союз, проте, вже дійшов до межі, не кажучи вже про те, що Україна ще не є державою-членом.
Nowe wyzwanie dla Europy
Gazeta Wyborcza: В останні місяці Азаров застерігав проти зближення з ЄС і публічно говорив про те, що Росія є більш бажаним партнером для України. Також глава уряду заявив минулої осені, що Угода про асоціацію з Брюсселем не буде підписана в ході саміту Східного партнерства у Вільнюсі, чим мабуть здивував Януковича, який перебував тоді із візитом в Австрії.
Сьогоднішня відставка Азарова є першим з ключових успіхів опозиції і Майдана, що за нею стоїть – не тільки київського, а і того, що є в регіонах. Це ясний сигнал, що під тиском громадянського повстання Янукович більше не може гарячково захищати близьких йому людей. І що жестів більше не достатньо, тому що збунтована країна очікує дій.
Dymisja Azarowa – pierwszy sukces ukraińskiej opozycji
Lenta.ru: Бійці спецпідрозділу «Беркут» не бачать в протестуючих людей, вважають «майданутих» наймитами, неробами і бомжами, розповів «Лента.ру» поранений боєць спецназу, з яким вдалося поспілкуватися в одному з госпіталів Києва. На відміну від спецназівців у рядах солдатів внутрішніх військ, виставлених як заслін між «беркутівцями» та протестувальниками, спостерігається бродіння. Їх активно намагаються умовити перейти на бік народу, і хоча поки до братань справа не дійшла, як мінімум один солдат- строковик – співрозмовник, також зустрінутий в госпіталі, – точно не буде стріляти на ураження і готовий перейти на бік опозиції.
«Мы тоже люди, это наша работа – Интервью с раненными в столкновениях в Киеве силовиками
ИТАР-ТАСС: Відставка Миколи Азарова з поста прем’єра України – це по- громадянськи мужній крок. Про це заявив голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків із співвітчизниками Леонід Слуцький. “Азаров довгі роки працював на зростання національної економіки України, працював успішно, працював на добробут українського народу. І те, що зараз він пішов на такий крок заради мирного врегулювання ситуації в Україні, для того, щоб заспокоїти заворушення, погроми, ту страшну пожежу на Майдані – це, безумовно, вчинок. І ставитися треба до нього з повагою”, – підкреслив Слуцький.
В Госдуме назвали отставку Азарова мужественным шагом
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас