Зараз немає фундаментальних причин для девальвації гривні - 4 аргументи від експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зараз немає фундаментальних причин для девальвації гривні - 4 аргументи від експерта

Валюта
5448
Під час будь-якого зростання побоювань або негативних очікувань місячний попит з боку населення може збільшуватися до рівня близько 1,5 млрд дол. Такі сплески попиту були наприкінці 2008 початку 2009 років. Разом з цим, фундаментальних причин для подібного роду девальвації на сьогодні не спостерігається.
Про це заявив виконавчий директор Міжнародного центру Блейзера Олег Устенко.
“По-перше, золотовалютні резерви НБУ були нещодавно поповнені 3 млрд дол від розміщених в РФ єврооблігацій і знаходяться на відносно стабільному рівні. Більш того, нові надходження від подальших розміщень повинні будуть продовжувати надходити в Україну протягом усього 2014 року. Друге, існують непогані перспективи “закачування” валюти протягом 2014 року на тлі поліпшення зовнішньої кон’юнктури для українських експортерів”, – зазначив він.
Зокрема, очікується, що економіка ЄС покаже в цьому році зростання на рівні, що перевищує 1%, що в свою чергу становить 25% українського експорту.
Разом з цим, на думку експерта, економіка РФ, в яку Україна експортує близько 27% всього експорту, виросте на рівні близько 2%.
Коментуючи підсумки «московських домовленостей», Устенко спрогнозував, що знижка на газ може знизити імпорт в країну в обсязі близько 3 млрд. дол, що, в свою чергу, скоротить «вимивання» резервів.
“По-друге, до країни надходять прямі іноземні інвестиції, які навіть при самому негативному розвитку ситуації навряд чи будуть менше за підсумками року, ніж 2 млрд. доларів. Нагадаю, що минулого року їх чистий приплив перевищив позначку 3 млрд доларів, а початковий прогноз на поточний 2014 рік був в районі 3-5 млрд дол”, – підкреслив фінансист.
Крім того, Устенко звернув увагу, що в країну йдуть активні перерахування заробітчан, які традиційно високі і вже кілька років поспіль перевищують позначку в 5 млрд доларів на рік.
На його думку, на сьогодні відсутні підстави припускати, що ця сума буде менше цього року, враховуючи, що велика частина економік тих країн, в яких вони активно задіяні, покаже більш високі темпи зростання.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас