Чистим може бути газ, і технології його видобутку - але тільки, якщо вони російські? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистим може бути газ, і технології його видобутку - але тільки, якщо вони російські?

Енергетика
983
З боку Росії вкотре нагнітається тема загрози видобутку сланцевого газу в Україні, через високі екологічні ризики, як для України, так і для суміжної держави. Водночас гідророзрив пласта (ГРП) як метод інтенсифікації видобутку вуглеводнів широко застосовується на нафтогазових родовищах Росії і зокрема, у прилеглих до України регіонах: Ростовській області та Краснодарському краї. Однак російських анти-сланцевих активістів явно не турбує так звана «екологічна загроза», з якою вони мирно співіснують десятки років, у той час як діяльність в Україні їх хвилює більше і породжує страхи. З чого б це? Можливо це – той випадок, коли незнання породжує страх і паніку, але й зворотнє теж вірно.
Чистим може бути газ, і технології його видобутку, тільки якщо вони російські?
У середині жовтня 2013 р., напередодні переговорів глав МЗС РФ С.Лаврова і України Л. Кожари, які відбулися 28 жовтня, в Ростові вже проходили анти-сланцеві акції. Того разу показові виступи закінчилися тим, що Росія продемонструвала вміння – як організовувати, так і локалізувати «стихійну ініціативу». Всі сім активістів «Альянсу Зелених – Народної партії», які планували проведення акції проти видобутку в Україні сланцевого газу, були затримані співробітниками в штатському і доставлені в поліцію.
Анти-сланцева епопея 2014 р. розпочалася з підвищення статусу даної проблематики, з переходом вже на офіційний рівень. Мінприроди РФ направило в Міністерство екології та природних ресурсів України лист з аналізом екологічних ризиків при здійсненні проектів видобутку сланцевого газу в прикордонних з Росією районах, а також з проханням провести двосторонню робочу зустріч з цього питання. За даними, наявними в розпорядженні Мінприроди РФ, видобуток сланцевого газу на Україні, найімовірніше, буде здійснюватися за допомогою технології ГРП, широко поширеній в США. Цей метод передбачає буріння горизонтальної свердловини в межах пласта сланцевого комплексу на глибині від 500 м до 3 тис. м із застосуванням високотоксичного хімічного розчину. «При цьому половина розчину (зворотний приплив) після застосування ГРП повертається на поверхню землі разом з газом і вимагає технологічно складної дорогої утилізації або поховання, а інша залишається в надрах, фактично утворюючи полігон підземного поховання рідких токсичних промислових відходів», – пояснюється в повідомленні. При застосуванні методу ГРП пласта існують реальні передумови забруднення поверхневих і підземних вод, що використовуються населенням Росії для питних і господарських потреб, вважають у Мінприроди РФ. (17.01.2014, http://interfax.com.ua/news/economic/186221.html)
«… Не було розривів» або «стратегічно значуща інноваційна технологія»?
За даними відкритих джерел, Росія є найбільшим, на території пострадянського простору та Європи, користувачем послугами сервісних компаній – за гідророзривом пласта. Попереду лише США. Однак цей факт неохоче афішується в ЗМІ (лише в профільних виданнях), тим більше російських.
Раніше «Газпром» не мав необхідності проводити ГРП, але тепер застосовує цей метод на своїх родовищах все частіше. А російські нафтові компанії, в гонці за лідерство в світовому нафтовидобутку з Саудівською Аравією, вже давно видобувають «чорне золото» саме у такий спосіб.
Восени 2013 одне з авторитетних галузевих ЗМІ Росії Neftegaz.ru писало: «Гідравлічний розрив пласта (ГРП) технологія, що дозволила США призвести сланцеву революцію, яка стрімко змінює енергетичну карту планети”.
У російському Нафтогазі виробляється близько 9000 операцій ГРП/рік. До 2013 р. всі ці роботи в проводилися виключно імпортним обладнанням для ГРП. Консорціум РФК закінчив приймальні випробування 1-го російського комплексу для ГРП…. Випробування проводилися на діючих свердловинах в Краснодарському краї і Ростовській області. У рамках випробувань були проведені 3 операції ГРП на Анастасіївсько-Троїцькому родовищі РН-Краснодарнефтегаз і 2 операції ГРП на Патронівському газоконденсатному родовищі Газпром видобуток Краснодар…. До кінця 2013 р. фахівці зроблять 10-20 операцій ГРП в рамках періоду дослідно-промислової експлуатації цього обладнання…
Розробка комплексу ГРП була замовлена ​​Міністерством освіти і науки РФ в 2011 р. в рамках ФЦП «Дослідження і розробки за пріоритетними напрямами розвитку науково-технологічного комплексу Росії на 2007-2013 рр..» З метою зниження залежності вітчизняної нафтогазової галузі від імпорту сервісних послуг, технологій та обладнання ГРП.
Конструкторські розробки ПКБ Автоматика, дочірнього товариства Кіровський завод, фінансувалися Міносвіти та науки РФ за принципом приватно-державного партнерства з ініціатором проекту – Тихорецьким машинобудівним заводом ім Воровського. Вартість проекту 300 млн. рублів. Термін запуску в дослідну експлуатацію – 2 роки…. Серійним виробництвом комплексів ГРП з 2013 р. займеться консорціум РФК… Насосні агрегати попереднього покоління з ранніх розробок ПКБ Автоматика з 1996 р успішно виробили понад 5000 ГРП в Росії і Казахстані. (Джерело: «У Росії створено мобільний комплекс для гідророзриву пласта. Випробувано на свердловинах», 15.10.2013, http://neftegaz.ru/news/view/114848)
Тобто тепер, коли в Росії з’явився свій комплекс для проведення ГРП, виробництво даного спеціалізованого обладнання буде поставлено на потік, а операції з ГРП стануть доступнішими для невеликих компаній внаслідок чого – почастішають на просторах РФ.
Більше або іншої компанії на території Росії, у проведенні ГРП досягає успіху нафтовидобувний підрозділ «Газпрому» – компанія «Газпром нафта», в якій ВАТ «Газпром» безпосередньо і побічно контролює 95,68% (http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095662/). Успіхами «Газпром нафта» в проведенні ГРП кишить офіційний сайт компанії, який: «… постійно вивчає інноваційні методи видобутку, що з’являються, адаптує їх і впроваджує на родовищах, в т.ч., активно застосовуючи МГРП».
«Пріоритетними напрямами інноваційного розвитку в сегменті розвідки і видобутку є розробка та впровадження технологій збільшення нафтовіддачі на існуючих родовищах, ефективної розробки важковидобувних запасів, а також видобутку нафти з нетрадиційних джерел. Зокрема, програмою передбачено значні інвестиції в промислове впровадження таких стратегічно значимих інноваційних технологій, як трифазне хімічне заводнення і багатостадійний гідророзрив пласта (МГРП)», – вказується у затвердженій програмі інноваційного розвитку компанії «Газпром нафта» до 2020 р. (26.03.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1094059/)
«Газпром нафта» впроваджує передові технології збільшення нафтовіддачі: «На Умсейському родовищі було пробурено першу у «Газпром нафті» чотириствольну горизонтальну свердловину з довжиною стовбурів, що досягають 1 тис. метрів…. Отримані результати показали, що збільшення кількості горизонтальних стовбурів є більш ефективним методом розробки пласта. Менше двох років тому «Газпром нафта» вперше застосувала багатостадійний гідророзрив пласта, а вже зараз використання цього методу поставлено в нашій компанії на потік». (6.06.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095053/)
У червні 2013 року компанія звітувала про вдосконалення технології видобутку нафти: «На Вингапурівському родовищі введена в експлуатацію горизонтальна свердловина, на якій вперше «Газпром нафта» провела 8-стадійний ГРП. Досі кількість ГРП, здійснюваних компанією в одному горизонтальному стовбурі, не перевищувала 6-7 стадій. Глибина нової свердловини становить 4,4 тис.м, довжина горизонтальної ділянки – близько 1 тис.м, отриманий дебет – 75 т нафти/добу». (10.06.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095206/)
Вже у вересні 2013 р. «Газпром нафта» першою в Росії виконала унікальну геолого-технічну операцію: «На Вингапурівському родовищі введена в експлуатацію горизонтальна свердловина, на якій вперше в Росії був проведений 10-стадійний ГРП».
Чистим може бути газ, і технології його видобутку - але тільки, якщо вони російські?
«Всього за півріччя було введено в експлуатацію 57 нових свердловин, з яких 40 горизонтальних із застосуванням МГРП. «Газпром нафта» використовує МГРП на 7 родовищах і вивчає доцільність впровадження цього методу на інших дільницях». (17.09.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095505/)
«На Східній ділянці Оренбурзького НГК родовища «Газпром нафта Оренбурга» (ДП «Газпром нафти») здійснено перший кислотний МГРП, проведений в горизонтальній свердловині, пробуреній в карбонатних колекторах. Роботи виконані в рамках реалізації програми «Газпром нафти» із залучення до розробки важковидобувних запасів (ТРИЗ). Буріння горизонтальних свердловин з проведенням МГРП – основна технологія освоєння ТРИЗ. Дана технологія дозволяє поетапно виконувати декілька ГРП на стовбурі однієї свердловини для збільшення нафтовидобутку, одночасно впливаючи на окремі пласти.
Кислотний МГРП – послідовне закачування в пласт спеціального гелеобразного складу і інгибованої соляної кислоти. На першому етапі роботи в’язкий шар заповнює тріщини колектора, а подальша кислотна обробка дозволяє досягти більш глибокого проникнення складу в пласт. Оброблені канали залишаються відкритими, що забезпечує високу пропускну здатність тріщин і збільшує приплив нафти до свердловини. ГРП пройшов у 5 стадій, довжина горизонтальної ділянки досягає 600 метрів. Всього було реалізовано дві операції ГРП на двох експлуатаційних свердловинах…». (27.09.2013, http://orb.gazprom-neft.ru/press-center/295/)
«На Царичанському родовищі «Газпром нафта Оренбурга» введені в експлуатацію перші три горизонтальні свердловини… Після закінчення будівництва на свердловинах проведено операції пропантного МГРП». (24.10.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095746/)
Перераховане, всього лише значущі віхи річного розвитку однієї, з декількох десятків, нафтової компанії Росії. Далекосяжні плани проведення ГРП у Росії також пов’язані з перспективами видобутку ще й сланцевої нафти.
Компанія «Газпром нафта» взяла програму вивчення запасів сланцевої нафти бажено-абалакського комплексу Красноленінського родовища (9.08.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1095318/). Вона ж разом з компанією Royal Dutch Shell в рамках паритетного СП «Салим Петролеум Девелопмент» (СПД) приступила до буріння першої горизонтальної оцінної свердловини в рамках пілотного проекту розробки баженівської свити на Верхньо-Салимському родовищі. Всього в рамках проекту СПД планує в 2014-2015 рр. побудувати 5 таких свердловин із застосуванням технології МГРП. (13.01.2014, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1096842/).
Крім того, в грудні 2013 р. «Газпром нафта» зі своєю дочірньою компанією NIS («Газпром нафта» володіє 56,15% акцій, 29,88% акцій – у власності Республіки Сербія) успішно завершив буріння першої в Сербії горизонтальної свердловини на нафтовому родовищі Kikinda Varos. У майбутньому NIS планує використовувати цю технологію для здійснення нового перспективного проекту – експлуатації родовища важкої високов’язкої нафти Gaj, розробка якого із застосуванням традиційних методів буріння неможлива.
(6.12.2013, http://www.gazprom-neft.ru/press-center/news/1096128/)
Крім нині затребуваної і широко освітлюваної сфери застосування, гідророзрив використовується і в будівництві РФ, що представляє велику екологічну загрозу питним горизонтам підземних вод. Сфера його застосування описана в п.п. 5.2. «Армування підстави спіненими цементогрунтовими розчинами через направлені гідророзриви» документа «Система нормативних документів у будівництві Територіальні будівельні норми Ростовської області. Основи і фундаменти підвищеної несучої здатності ТСН – 50-306-2005 Ростовської області», який підготовлений Міністерством будівництва, архітектури та ЖКГ Ростовської області, м. Ростов-на-Дону, в 2005 році.
Все вищенаведене не перший рік відбувається в безпосередній близькості від кордонів України, але, незважаючи на це, ескалація «загрози» ініціюється на боці «східної сусідки» і виходить звідти ж. Фінансова підтримка проросійських сил в Україні, які оголосили війну місцевому газовидобутку, робить свою справу. Її вплив також посилюється діяльністю політичних опонентів влади, що «випали» з газового бізнесу, які організовують населення на проплачені анти-сланцеві акції і вміло маніпулюють питаннями екології.
У такій ситуації не зрозуміло: чому українські екологи, які сконцентрували свої зусилля і активність на темі анти-сланцевого руху, однобоко її висвітлюють і взагалі замовчують «постановку на конвеєр» технології ГРП в сусідній державі? Звідки, все-таки, виходить загроза екології і від чого її наслідки катастрофічніші для України: від впровадження сучасних західних технологій провідних нафтогазових компаній світу або ж від неафішованої і неконтрольованої багаторічної діяльності Росії у сфері застосування та вдосконалення власних технологій ГРП в Ростовській області та Краснодарському краї?
Олександр Лактіонов, кандидат наук
Головний фахівець з дослідження енергетичних ринків компанії “Смарт Енерджі”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас