Україна: чи повинні "вийти на лід" західні "сили добра"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна: чи повинні "вийти на лід" західні "сили добра"?

Світ
752
Майдан реагує на пропозицію Януковича Арсенію Яценюку зайняти пост прем’єра: “Ніяких компромісів з владою! Виключно відставка президента!” Київ шукає міжнародних посередників “абсолютно несподіваним чином: у Давосі”. Західні газети закликають США та ЄС усвідомити “глибинну слабкість нашої колишньої політики” і нарешті взяти участь у “матчі з Росією” за Україну. Інакше “Янукович піде шляхом Чаушеску”.
Кореспондент німецького видання Die Welt Юлія Смірнова повідомляє, що в неділю в Києві протестуючі захопили конгрес-центр “Український дім”, розташований неподалік від вулиці Грушевського. За словами одного з учасників подій на ім’я Сергій, “люди налаштовані дуже радикально, але ми хочемо, щоб все пройшло мирно і без жертв”.
У відповідь на пропозицію президента Януковича лідеру опозиційної фракції “Батьківщина” Арсенію Яценюку зайняти пост прем’єр-міністра люди кажуть, що “не сприймають ніяких компромісів опозиції з владою, їх влаштує виключно відставка президента”. “Янукович тягне час, йому не можна довіряти, – сказав журналістці учасник протесту, підприємець Руслан Мудрий. – Та й вплив лідерів опозиції на мітингувальників суттєво знизився. Все, що тут відбувається, – це ініціатива народу”.
Ще одним важливим фактором, йдеться далі, є розповзання протестів по всій країні. Кожен день демонстранти захоплюють або блокують адміністративні будівлі в регіонах.
У Києві частина демонстрантів сподівається на те, що зможе домогтися відставки Януковича мирним шляхом, інша частина – переважно молоді і агресивно налаштовані люди, екіпіровані шоломами і саморобними щитами, в тому числі націоналісти з “Правого сектора”, – ведуть активні дії вночі і вечорами. Бої можуть спалахнути від найменшої іскри, впевнена Смірнова.
У суботу, 25 січня, ситуація на Україні була повністю заблокована, і влада, здається, стала шукати посередників за кордоном, причому абсолютно несподіваним чином: у Давосі, де проходить міжнародний економічний форум, пише Сільві Кауффманн в газеті Le Monde.
У Давос були запрошені президент Віктор Янукович та Віталій Кличко, один з лідерів опозиції, але вони не залишили Київ, – приїхав прем’єр-міністр Микола Азаров.
В інтерв’ю газеті Le Monde Азаров висловив припущення, що Євросоюз міг би “позитивно вплинути на ситуацію” на Україні, якби Кетрін Ештон “привела за стіл переговорів людей, які називають себе прихильниками європейського курсу”, таких, як Яценюк і Кличко, і сказала б їм: “Друзі мої, домовтеся з урядом і парламентом, щоб зупинити насильство”.
Азаров знову повторив, що українська влада готова “співпрацювати з європейськими партнерами”, а рішення про непідписання Угоди про асоціацію з ЄС, що спровокувало нинішню кризу, було “тимчасовим” і продиктованим економічними обставинами, передає журналістка.
Азаров звинуватив опозицію в бажанні відтворити сценарій “помаранчевої революції” 2004 року, але запевнив французьке видання, що “влада готова обговорити” скасування прийнятих 16 січня законів.
У своєму інтерв’ю пан Азаров порушив питання про відставку президента Януковича. Це “призвело б до хаосу”, сказав він. “Україна є президентською республікою, президент – гарант конституції. Він був обраний легітимним шляхом і буде переобраний через рік”.
Депутат Ради Інна Богословська, яка була однією з найпопулярніших фігур у “Партії регіонів”, але вийшла з неї після розгону “Євромайдана” в ніч на 30 листопада заявляє: “Янукович може перетворитися на українського Чаушеску”. З нею поговорила журналістка El Pais Пілар Бонет.
“Партія регіонів” розвалюється і в поточному році перестане існувати в сьогоднішній формі”, – стверджує Богословська. Янукович “завжди мислить себе як гравця і не розуміє, що на зміну епосі політичних гравців прийшла реальна політика”. Він не розуміє, що є люди, які його ненавидять і заради цієї ненависті, а не заради грошей готові йти під кулі, додала депутат.
На погляд Богословської, “Партія регіонів” змінила стратегію і тактику: “Раніше вона спиралася на власні сили, а тепер – на Кремль”.
Зі слів Богословської, в момент підписання угоди про кредит з Росією Янукович виглядав наляканим – як Юлія Тимошенко при укладенні газових контрактів. “Обидва розуміли, що продають країну за путінську підтримку на президентських виборах”, – вважає депутат. На запитання, чи вважає вона, що Януковичу пригрозили, Богословська відповіла: “Так”.
“Якщо Янукович піде невірним шляхом надзвичайного стану і масового арешту лідерів на всіх рівнях, він перетвориться на українського Чаушеску і ніхто не зможе його врятувати”, – говорить Богословська. З її слів, Янукович вже змінився до невпізнання: “Він поводиться як цар, ізолював себе від інформації та забруднив себе грішми”.
Депутат заявила, що Україні загрожує розпад, цей ризик є в Харкові та Донецьку: “Якщо Рінат Ахметов продасть свої компанії росіянам, а його мають намір змусити до цього, регіон фактично перейде до Росії і ніхто не буде за нього боротися”.
“Тупикова ситуація на Україні вводить в оману і має руйнівну силу”, – пише Едвард Лукас The Times. “Ніякої угоди не передбачається – Росія цього не допустить”. На думку Лукаса, в ідеалі Кремль хотів би, щоб Україна, за прикладом Білорусії, перебувала під його п’ятою, “але нестабільність там також цілком влаштовує Путіна: вона збиває з пантелику Захід і деморалізує російську опозицію”.
В Україні чути і зловісні сирійські відгомони, вважає Лукас. “Акції протесту в Сирії були колись справою мирного середнього класу. Тепер країна втягнута в громадянську війну, а помірні виведені з гри, загинули або знаходяться на засланні. Україні ще далеко до цього – поки що далеко. Але у тих, хто, як я, пам’ятає, як почалася різанина в Югославії та Чечні в 1990-х роках, траєкторія руху України викликає сильні побоювання, якщо не відвертий страх”, – йдеться в статті.
“Що буде, якщо хтось – скажімо, банда бойовиків-націоналістів – нападе на один з життєво важливих нафто- або газопроводів між Сходом і Заходом? Легко уявити собі, що Кремль вимагатиме, щоб його військам дозволили відновити порядок… Чи будемо ми стояти і дивитися, як розстрілюють українців? Або втрутимося і створимо загрозу Третьої світової?” – Задається питаннями автор.
“Поєднання енергійної дипломатії, втручання і санкцій все ще могло б зупинити цей рух по спіралі до катастрофи”, – вважає Лукас. “Проте Москва і Київ розраховують на те, що Європа дуже втомилася, надто розрізнена і занадто неефективна в захисті своїх інтересів і цінностей біля східних кордонів. І досі наша поведінка дозволяла припустити, що це правда”, – підсумовує автор статті.
Слід відкинути міф про “кольорові революції”, пише колумністка The Washington Post Енн Епплбаум. “Корумповані олігархи, підтримувані російськими грошима і російськими політтехнологіями, виявилися куди сильніші, ніж будь-хто міг передбачити. У них вистачає готівки на підкуп цілого парламенту. У них вистачає цинізму відроджувати стару радянську методику виборчого насильства: одного-двох вбивств достатньо, щоб відлякати багато тисяч демонстрантів, а одного-двох арештів бізнесменів – щоб нагадати їм, хто в домі господар. Вони також навчилися маніпулювати ЗМІ (як це роблять росіяни) з метою множення своїх капіталів в західних фінансових установах (як це роблять росіяни) і навіть розсилати смс-повідомлення з погрозами. Вони створили добре аргументований і добре фінансований альтернативний дискурс про спад в західній економіці і про занепад культури. Один мій друг жартує, що це комплекс доводів із серії “всі ваші дочки стануть лесбіянками”, але він напрочуд могутній”.
Росія розгорнула послідовну кампанію, що складається з прицільних торгових бойкотів, завуальованих погроз застосуванням військової сили, великих хабарів (через зниження цін на газ) і великої кількості хабарів малих, а також пропагандистської роботи, націленої на переконання українців у тому, що від Європи вони нічого доброго не отримають, пише Епплбаум. Реакція США тим часом була “зневажливо слабка”. “Це як дивитися хокейний матч, в якому на льоду присутня тільки одна команда”, – цитує Епплбаум неназваного канадського дипломата.
“Серйозні загрози потрібно сприймати всерйоз, – рекомендує журналістка. – На торговий бойкот потрібно відповідати торговим бойкотом. Безчесну пропаганду не можна залишати без відповіді. Якщо ми хочемо застосувати санкції, потрібні справжні економічні санкції, причому направити їх слід на конкретних винуватців – як у Москві, так і в Києві”. “Потрібно чесно визнати масштаби цієї невдачі і глибинну слабкість нашої колишньої політики. Заклики вже не працюють, пора повернутися на лід”.
“Вуличні демонстрації вже два місяці наростають в Києві і поширюються по Україні, і шанси антиурядових сил на зміщення непопулярного президента Віктора Януковича збільшуються”, – пише в Forbes Пол Родерік Грегорі. Перемога широкого альянсу прозахідних і націоналістичних сил на Україні буде першою серйозною поразкою Володимира Путіна за останні роки, вважає автор.
“Повернення 50-мільйонної України до демократії і Європи змінило б гнітючий ландшафт колишнього СРСР. Україна, глибоко інтегрована в Європу, покладе край мріям Путіна про відновлення радянської імперії”, – йдеться в статті.
“Важко придумати кращий епізод для Олімпіади в Сочі. Давайте сподіватися, що побачимо, як Путін натягнуто усміхається натовпам на Олімпіаді, уболіваючи про відхід України в Заходу”, – підсумовує Грегорі.
Італійська La Repubblica виносить в заголовок слова голови Європарламенту Мартіна Шульца: “Ще не час для санкції ЄС. Слід залучити Москву до діалогу”.
“Ми повинні наполягати на діалозі між урядом і опозицією, і я це роблю. І якщо триватиме застосування насильства, ЄС може подумати про введення санкцій. Але ми не можемо вчинити більше: ми повинні сподіватися, що до Києва повернеться розсудливість”, – зазначив Шульц.
Зі слів Шульца, існує загроза радикалізації. Він шкодує про те, що опозиція не прийняла пропозицій Януковича.
Відповідаючи на питання кореспондента про те, чи не занадто втручається в ситуацію на Україні Росія, Мартін Шульц відповів: “Це нікого не повинно дивувати. Росія поводиться як велика держава: вона намагається розширити вплив на сусідні регіони. Київ був першою столицею Росії, історичні зв’язки з Росією так само важливі, як і зв’язки України з Європою. Я знаходжу розумним, що ЄС намагається залучити Росію в діалог, який Європа хоче відновити в Києві”.
“Перш ніж зважитися на санкції, необхідно випробувати всі інші шляхи. Тільки при провалі всіх можливих варіантів і лише у разі нового насильства і провалу мирного шляху ми можемо піти на санкції, але не тільки через угоди між Києвом і Москвою”, – заявив голова Європарламенту.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас