Україна займає 3 місце у світі за спам-розсилками - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна займає 3 місце у світі за спам-розсилками - дослідження

Технології&Авто
468
Згідно з даними “Лабораторії Касперського”, в 2013 році частка спаму, що розсилається через розташовані в Україні комп’ютери і сервери склала 3% від усього обсягу поштового трафіку в світі.
Вперше за багато років, відзначили фахівці “Лабораторії Касперського”, частка спаму в світовому поштовому трафіку не перевищила позначку 70%. За підсумками минулого року питома вага небажаних розсилок знизилася до 69,6% – на 2,5% порівняно з показниками 2012 року.
Основною тенденцією 2013 року в “Лабораторії Касперського” назвали “криміналізацію спаму” на тему подорожей і відпочинку: якщо раніше розсилки зазначеної категорії займали 5-10% усього потоку небажаної кореспонденції, то за минулий рік було зафіксовано велику кількість шкідливих листів (підробки під повідомлення про заброньований номер в готелі, тур, круїз або квитки). Крім того, були виявлені листи, в яких зловмисники намагалися “відмити” гроші з вкрадених банківських карт – вони зверталися до співробітників готелів з ​​проханням зняти гроші з картки за нібито заброньоване проживання та посприяти у переведенні грошей неіснуючому турагентству. Також помітно збільшилася кількість “сірих” напівлегальних розсилок, коли розсилка здійснювалася не з ботнетів, а з власних серверів спамерів. При цьому до числа одержувачів потрапляли не тільки офіційні передплатники, але й не давали своєї згоди користувачі, чиї контакти були отримані з куплених баз даних.
Частка спаму в поштовому трафіку
“Лабораторія Касперського” назвала 2013 рік “роком суперкоротких листів” – 74,5% усіх спам-листів “важили” менше 1 КБ. Подібний “мінімалізм” дозволяє спамерам розсилати більше повідомлень з меншими витратами трафіку, а також створювати унікальні короткі фрази і міняти їх від листа до листа, що ускладнює роботу спам- фільтрам.
Розподіл джерел спаму по країнах
Торік намітився очевидний зсув у пріоритетах фішерів: серед організацій, які зазнали подібних атак, стало більше тих, чия діяльність безпосередньо не пов’язана з фінансовими даними користувачів. “Лабораторія Касперського” встановила, що в рейтингу категорій 100 найбільш атакованих організацій за минулий рік зросла частка фішингових атак на соціальні мережі (на 7,6%), пошукові портали (на 1,8%), електронну пошту (в 4 рази). Ця тенденція, зазначають фахівці, свідчить про те, що основна монетизація фішингу відбувається за рахунок продажу вкрадених акаунтів користувачів, які в подальшому можуть бути використані для розсилки спаму або шкідливого контенту. Крім того, найчастіше при уніфікації різних сервісів аккаунт користувача від електронної пошти або сторінки в соціальній мережі може так чи інакше бути пов’язаний з його банківськими даними, а це дає зловмисникам шанс отримати вже пряму вигоду.
Відсоток спаму, що розсилається з України, Казахстану і Білорусії
“2013 рік показав, що спам змінюється: традиційної реклами залишається в ньому все менше, а шахрайства та шкідливих програм стає більше. Причому якщо раніше зловмисники розраховували в основному на недосвідченість користувачів, то в міру збільшення числа користувачів і зростання їхньої комп’ютерної грамотності шахраї починають винаходити нові хитрощі. У такій ситуації навіть досвідченому користувачеві слід бути гранично уважним”, – зазначає Дарина Гудкова, керівник відділу контентних аналітиків “Лабораторії Касперського”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас