У 2013-му доходи держбюджету скоротилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2013-му доходи держбюджету скоротилися

Казна та Політика
683
Вперше з 2009 р. результати виконання держбюджету показали спад доходів. Про це свідчать дані Державної казначейської служби (ГКС) про підсумки виконання держбюджету-2013, які відомство оприлюднило в п’ятницю. За офіційною статистикою, торік витрати держбюджету становили 403,4 млрд грн, а доходи – 339,2 млрд грн. Порівняно з попереднім періодом – 2012 р. – динаміка за видатками позитивна. Вони збільшилися на 2%, або на 7,7 млрд грн. А от доходи держбюджету скоротилися майже на 7 млрд грн – з 346 млрд грн до 339,2 млрд грн. «Це основна відмінна риса бюджету-2013 – з 2009 р. вперше намітилася тенденція падіння доходів», – зазначає керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії SP Advisors Віталій Ваврищук.
Дефіцит держбюджету за підсумками року був зафіксований на рівні 64,2 млрд грн, що становить 4% валового внутрішнього продукту замість запланованих 3,2%. Водночас він виявився значно меншим, ніж очікували міжнародні експерти. Аналітики рейтингового агентства Fitch Ratings прогнозували, що за підсумками 12 місяців дефіцит державного бюджету України становитиме не менше 6,5-7% ВВП.
Як змінювалися плани
Якщо порівнювати підсумки виконання держбюджету-2013 з плановими показниками, то казна недоотримала 12 млрд грн, або 3,4% плану. Непокриті витрати становили 16,4 млрд грн , або 3,9% плану.
Спочатку уряд закладав у держбюджет-2013 обсяг доходів на рівні 370,1 млрд грн, а витрати планувалися в розмірі 419,4 млрд грн. Але протягом року кошторис неодноразово коригувався. Востаннє Верховна Рада вносила поправки в закон про держбюджет-2013 наприкінці грудня. Тоді парламентарії збільшили максимально допустимий рівень дефіциту на 19,4 млрд грн (38,3%) – до 69,9 млрд грн – за рахунок скорочення доходів до 351,2 млрд грн. Тоді ж депутати збільшили і максимальний розмір держборгу – до 502,5 млрд грн. Видаткова частина внаслідок поправок, які вносилися до кошторису протягом року, збільшилася до 419,8 млрд грн.
Втім, коригування бюджету було очікуване. За даними ГКС, за 11 місяців план надходжень було виконано на 87,9%. А доходи за цей період порівняно з 201- м збільшилися всього на 1% замість запланованого раніше 6%-го зростання. За словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, в грошовому вираженні скарбниця недорахувалася 34 млрд грн, – зокрема, на 3 млрд грн скоротилися надходження від податку на прибуток, і ще 13 млрд грн держбюджет недоотримав від податків на зовнішньоекономічну діяльність (акцизи, мита). За підсумками 11 місяців дефіцит становив 46,5 млрд грн, або 92% планового показника.
Проте в уряді не стали вдаватися до секвестру і пішли шляхом розширення дефіциту. На думку керівника аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександра Вальчишена, тоді Кабмін обрав такий шлях, щоб уникнути політичних ризиків. «Сам факт секвестру знижує довіру до влади серед виборців. Він був політично неприйнятний», – говорить аналітик. Крім того, в уряду залишався недовиконаним план за запозиченнями. «Відповідно до бюджетного плану, залишалася можливість збирати близько $1-1,5 млрд через зовнішні запозичення. А перспективи збільшення межі державного боргу та отримання російських грошей дозволяли взагалі не думати про секвестр», – вважає аналітик UniCredit Bank Тантелі Ратувухері.
Податки не врятували
Власне, коригування бюджету не дозволило Кабміну вийти на виконання закладених в ньому показників. Не допомогло навіть перевищення плану з податкових надходжень. Як повідомили «Капіталу» у прес-службі Міністерства доходів і зборів, за минулий рік міністерство перерахувало до держбюджету 320,6 млрд грн податкових надходжень при закладеному в держбюджеті плані понад 300 млрд грн. Зокрема, надходження від єдиного соціального внеску становили 188,6 млрд грн. «Адекватність темпів зростання платежів щодо до темпів зростання економіки вдалося забезпечити завдяки реалізації заходів щодо детінізації економіки», – пояснили позитивну динаміку в міністерстві.
Проте перевищення плану з податкових надходжень не врятувало бюджет від невиконання дохідної частини. Спад економіки, що намітився ще в 2012 р. і тривав весь минулий рік, став головною причиною невиконання плану за доходами, вважає Віталій Ваврищук. «Протягом року було зрозуміло, що до кінця року недобір по доходах становитиме мінімум 2-3%», – говорить експерт. Не сприяло цьому і введення загороджувальних заходів з боку Росії на деякі види продукції, що поставляється з України. Другим чинником, який не дозволив вийти на план за доходами, зі слів Ваврищука, стало уповільнення зростання доходів населення і як результат – темпів споживання, від яких залежать надходження від податку на додану вартість.
Галина Калачова, Діана Роженцова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас