Звіт Samsung: Галактика в небезпеці! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звіт Samsung: Галактика в небезпеці!

Фондовий ринок
1635
Компанія Samsung, найбільший в світі виробник смартфонів, повідомила про самому повільному зростанні прибутку з 2011 р. Що це, тривожний дзвіночок або початок кінця для всієї “Галактики”?
Відразу звернемо увагу на динаміку акцій корейського гравця: в останні дні папери дешевшають, і якщо три дні тому вони досягли позначки 1,330 млн вон, то сьогодні опустилися до 1306000 вон. У той же час, після виходу звіту, акції в плюсі ​​на 0,54%, так що про біржовий крах поки мова не йде. Якщо ж подивитися на поведінку паперів в ширшій перспективі, то очевидно, що в 2013 р. сформувався не дуже приємний для Samsung тренд. У січні минулого року папери коштували 1576000 вон, а значить, капіталізація компанії впала на $38 млрд, що, як помічає MarketWatch, вдвічі перевищує загальну капіталізацію Sony Corp.
Повернемося до звіту: у IV кварталі чистий прибуток Samsung Electronics додав 5,4% і склав 7220 млрд вон, або $6,7 млрд. Мобільний підрозділ заробив 5470000000000 вон. Результат практично ідентичний торішньому. А якщо порівнювати з рекордним III кварталом, то зниження колосальне – з 6,7 трлн вон до 5,47 трлн. Самі корейці стверджують, що удар по бізнесу завдала дорога вона, яка заважає гравцеві, який одержує більше 80% виручки за кордоном, вигідно конвертувати зароблені гроші. Дійсно, в IV кварталі вона подорожчала на 2,4%, і цей результат є найсильнішим серед всіх азіатських валют.
Нагадаємо, що Японія довгий час страждала від подібних проблем, але прем’єр -міністр Сіндзо Абе запустив широкомасштабну програму щодо здешевлення ієни, що допомогло захистити японську валютну гавань. Ще одним фактором, який офіційно визнає компанія, стала виплата ювілейного бонусу персоналу, вплив якого, однак, було незначним.
Але варто згадати й інші проблеми, з якими стикається Samsung і які лякають інвесторів більше, ніж курсові проблеми. По-перше, Galaxy S4 в IV кварталі купили лише 9 млн осіб. Apple в той же період продала 33,8 млн смартфонів, левова частка яких припадає на 5S і 5С. Частково таку динаміку можна пояснити більш пізнім релізом “яблучних” пристроїв.
Однак навіть самі корейці погоджуються, що Galaxy S4 не став тим самим абсолютно новим пристроєм, якого чекав ринок. Рішення, в першу чергу дизайнерські, виявилися недостатньо сміливими. Телефон зроблений із пластиків, які не можна порівняти за якістю з матеріалами, які використовують Apple, Sony і HTC.
Ще одна проблема: посилення загального рівня конкуренції серед “андроїдів”. За останній рік вийшло величезна кількість пристроїв, що безпосередньо конкурують з Galaxy S4. Багато з них створені китайськими гравцями. А саме КНР з її мільярдом абонентів стільникового зв’язку є ключовим ринком для Samsung. Lenovo і Huawei стрімко відвойовують ринкову частку у корейців. А під завісу року Apple уклала контракт з найбільшим оператором Піднебесної China Mobile.
Samsung Electronics давно вже перетворилася на постачальника гаджетів. На іншу продукцію, наприклад виробництво телевізорів, надії з кожним роком все менше. Тому успіх корейської компанії практично на 100 % залежить від результатів продажів одного -єдиного флагманського смартфона. Дивно, як схожий став корейський гравець на свого головного конкурента – американську Apple. А починали з діаметрально протилежних точок. У квітні має вийти Galaxy S5. За словами представників Samsung, це буде та сама революція, яку чекали прихильники корейських смартфонів. Наскільки життєздатний бізнес, який спирається лише на одну модель в довгостроковій перспективі? Тепер вже дві компанії, за збігом обставин чи ні, але вирішили поставити над собою такий своєрідний експеримент.
Святослав Бочаров
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас