Протести в Україні очима іноземних ЗМІ: свіжа підбірка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Протести в Україні очима іноземних ЗМІ: свіжа підбірка

5786
Чим сильніше розгораються протести в Україні – тим більше вони привертають до себе увагу світової спільноти. Важко знайти новиний сайт чи стрічку новин, де б не було фотографій з палаючими шинами на вулиці Грушевського чи “беркутівців” з щитами і кийками. Що ж пишуть іноземні медіа про українські протести?
CNN: Як видно з великих демонстрацій, які заполонили вулиці Києва в останні тижні, український народ хоче тіснішої інтеграції з Європейським Союзом, щоб забезпечити більш високе процвітання і більш чесний уряд.
Проблема полягає в Росії з її рішучістю утримати Україну у своїй орбіті за допомогою погроз і стимулів. На відміну від прихильності ЄС до демократичних інститутів, конкурентних ринків і верховенства закону, Володимир Путін має конкурентний інтеграційний проект, заснований на його власній моделі корумпованого державного капіталізму.
The Guardian: Янукович заявив, що він не хотів кровопролиття або застосування сили, але загалом не схоже, що уряд готовий іти на компроміс. Прем’єр-міністр Микола Азаров назвав протестуючих «терористами». За його словами, ті, хто помер були відповідальні за свою долю і наполягав на тому, що в уряду не було вибору, окрім як застосувати силу.
Засудження насильства полилося з усього світу. Посольство США в Києві заявило, що скасувало візи для низки українських чиновників, пов’язаних з насильством з боку поліції щодо демонстрантів, і заявило, що Вашингтон розглядає подальші кроки проти режиму.
The New York Times: Сполучені Штати і Європейський союз не роблять секрету з того, що їхні симпатії на боці протестувальників, які вийшли на Майдан Незалежності після того, як Янукович раптово оголосив у листопаді, що він не буде підписувати договір, який мав вивести Україну до більш тісної співпраці з Європейським Союзом. Тепер, коли було пролито кров, існує реальна небезпека того, що зіткнення можуть поширитися за межі центру Києва, що зробить мирне вирішення менш імовірним. Але Захід також повинен зробити абсолютно зрозумілим для Януковича і його помічників, що вони змушені будуть потім заплатити свою ціну, якщо спробують використати переговори для того, аби виграти час, або якщо вони планують кривавий розгін.
Gazeta Wyborcza: Президент Польщі Броніслав Коморовський розповів про велику роль, яку мають відігравати спостерігачі від ЄС і Польщі під час парламентських і президентських виборів в Україні. Він припустив, що президентські вибори в 2015 році, якщо вони будуть чесними, дають шанс змінити політику Києва. Також президент закликав до відкритості і гостинності до громадян України, які проживають у Польщі, а також для тих, які прибуватимуть. На питання, чи означає така заява підготовку Польщі до прибуття біженців, у випадку, якщо в Україні реалізується найгірший сценарій, президент відповів: Схоже на те.
RMF FM: Міністр оборони Томаш Семоняк: У мене немає такого відчуття, ніби Польща реагує надто м’яко (на заворушення в Києві – ред.). Польща, як, втім, і багато інших країн, засудила застосування сили… Я думаю, що реакція Польщі,Європи та світу повинна бути гострішою в разі ескалації конфлікту. Чи мають бути застосовані санкції? Тут треба замислитись. Санкції, як правило вдарять по простих людях, а крім того, санкції віддалять Україну від Європи. Давайте боротися за Україну, аби вона повернулася на європейський шлях.
Lenta.ru: У перші три дні бій за невеликий майданчик біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського нагадував екстремально небезпечну, але все-таки гру. Так, сотні людей постраждали – хтось позбувся ока, хтось – кисті руки, комусь ногу зрешетили осколками шумової гранати. Так, міліціонерів палили бензином і підривали феєрверками, а ті стріляли по натовпу гумовими кулями. При цьому навіть сльозогінний газ (можливо, через мінусову температуру) діяв не так ефективно, як , наприклад, в ході торішніх зіткнень в Стамбулі. Водночас на Грушевського відбувалося щось безглузде і смішне: протестувальники розгулювали в середньовічних обладунках, будували катапульту, яка на повну силу так і не запрацювала, кидали коктейлі Молотова в пляшках з-під шампанського, які не розбивалися.
ИТАР-ТАСС: Держдума прийняла в середу заяву щодо ситуації в Україні. У заяві наголошується, що депутати з тривогою стежать за тим, як “хвиля громадянського конфлікту захльостує братню Україну”. “Обстановка в країні дестабілізована; з’явилися постраждалі як з боку протестуючих, так і серед співробітників правоохоронних сил. Викликає жаль, що все це провокується і використовується представниками опозиції, які цинічно називають себе прихильниками демократії”, – йдеться в документі.
Відповідальність за загострення ситуації в Україні, крім екстремістської частини опозиції, несуть і західні політики, грубо втручаються у внутрішні справи суверенної України, виступаючі на мітингах опозиції з погрозами на адресу законних органів влади, вважають депутати. “Державна дума ще раз попереджає про неприпустимість зовнішнього тиску на Україну, штучного нав’язування їй геополітичного вибору на користь асоціації з Європейським союзом”, – підкреслюється в тексті заяви.
The Washington Post: Насильство, особливо ескалація в середу, здавалося, тільки підсилить завзятість обох сторін, незважаючи на те, що були розпочаті переговори. У Вашингтоні, Марі Харф, прес-секретар Державного департаменту, випустила заяву про те, що Сполучені Штати “рішуче засуджують” насильство в Києві.
“Збільшення напруженості в Україні є прямим наслідком відмови українського уряду займатися реальним діалогом та прийняття антидемократичного законодавства 16 січня”, сказала вона. “Проте, агресивні дії членів крайньої правої групи “Правий сектор” не є прийнятними і підігрівають ситуацію на вулицях, підривають зусилля мирних демонстрантів. Ми також засуджуємо насильство з боку неофіційних груп, відомих як “тітушки”. Ми також засуджуємо цілеспрямовані атаки проти журналістів і мирних демонстрантів, в тому числі їх затримання”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас